Auto magazin

TEST: Volkswagen e-Up!

TEST: Volkswagen e-Up!
30.06.2018.

Još uvek, automobili sa električnim pogonom nemaju šta da traže kod nas, bar ne u masovnijem smislu.

Ipak, zahvaljujući entuzijastičnim kupcima kojih ima sve više, domaći uvoznici su počeli sa uvrštavanjem elektrike u svoju ponudu.

Porsche SCG u ponudi ima Up! i Golf sa potpuno električnim pogonom, a mi smo, za početak, testirali manji.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Ideja je da se električni automobili A segmenta koriste kao drugi ili treći auto u porodici, uglavnom za završavanje poslova u lokalu.

Na primer, prema nekim anketama korisnika ovakvih vozila, u proseku se auto puni na tri dana, što znači da se dnevno prelazi do četrdesetak kilometara.

Dakle, nema idenja na more, za to služe drugi automobili. Posebno je zgodan za one koji se voze na kratkim relacijama, a o stani-kreni vožnji da i ne pričamo.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Kompanije koje ovakav auto imaju u svojoj floti, sa oko 150 kilometara pređenih na dnevnom nivou, uštede vrednost kompletnog automobila već posle dve godine.

Zanimljivo je da Folksvagen vrlo uspešno rešio konverziju Up!-a u električni auto, kao da je namenski projektovan za ovu vrstu pogona.

Putnički i prtljažni prostor su ostali netaknuti, a baterije su smeštene u podu vozila. Zbog svega toga promenjeno je težište, koje je sada mnogo niže u odnosu na standardni auto, a samim tim su potpuno izmenjene i vozne karakteristike.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Benzinski Up! važi za vrlo udoban automobil, meko podešenog ogibljenja. Primetili smo da je električni tvrđi, mada se ne može reći da je neudoban. Ogibljenje je sigurno promenjeno i zbog činjenice da je „e-ap“ dosta teži od standardnog.

Da je reč o posebnoj verziji, govore specijalne alu-felne i posebna velika LED dnevna svetla u formi slova „C“.

Tu su i plave lajsne na karoseriji, kao i specijalan dezen komandne table. Sve drugo je, manje-više isto kao na benzincima, izuzev opreme, koja je na maksimalnom nivou.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

To znači da ima sistem za automatsko kočenje pri malim brzinama, automatsku „klimu“, grejače sedišta, pa čak i poseban grejač vetrobranskog stakla.

Kvalitet završne obrade je tradicionalno na najvišem nivou, počevši od zvuka zatvaranja vrata, pa sve do vrlo preciznih komandi i prekidača.

Instrumentu su, naravno, izmenjeni u skladu sa pogonom. S obzirom da auto ima samo jednu brzinu, obrtomer nije potreban.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Umesto njega nalazi se neka vrsta ampermetra, koja pokazuje koliko snage motora koristite. Ukoliko kočite, rekuperacija čini svoje i deo kinetičke energije vraća u električnu.

Tada kazaljka snage, umesto u plavo, zalazi u zeleno područje, pokazujući koliko se struje vraća u baterije.

Pokazivač preostale količine goriva je na svom mestu, samo, umesto benzina, pokazuje procenat napunjenosti baterije.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Sistem se “pali” standardno, okretanjem ključa u kontakt bravi. Naravno, zvuka nema. Nema čak ni zujanja prilikom polaska, osim ako vam je uključen generator zvuka koji služi da spreči eventualnu nezgodu.

Ako ga isključite (podešava se u meniju preko displeja na instrument tabli), ostaće upaljena žuta lampica koja vas podseća da vozite oprezno.

Mi smo ga isključili jer je posle nekog vremena počeo da nas nervira, s obzirom da zvuk nije baš prirodan.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Sa svojih 82 KS ali i masom od 1229 kilograma, e-Up! nas je iznenadio performansama. Ubrzanja su zaista neverovatna i lakoća sa kojom zakucava za sedište zaista impresionira svakoga koga smo provozali.

Posebno iznenađuju međuubrzanja pri većim brzinama, za koja bi ste kod klasičnog automobila prvo morali da prešaltate nekoliko stepeni prenosa naniže, ili u slučaju automatika, morali biste da ga sačekate da izmenja brzine pa tek onda da odreaguje.

Ovde je sve bukvalno trenutno i sav obrtni moment i snaga su dostupni u svakom trenutku, bez obzira na brzinu.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Nismo mogli da odolimo a da odmah ne otkrijemo koji su limiti. Za početak, na brzinomeru je plavo polje koje označava ekonomičan opseg, a to je do 70 km/h.

Na displeju bord kompjutera može da odaberete trenutnu potrošnju struje, koja pomaže da se shvati koji režim rada je najekonomičniji.

Naravno, radi se i o ubrzanjima, ne samo o trenutnoj brzini. Što sporije ubrzavate, manje struje trošite.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Električni Up! ima samo jednu brzinu a elektronika reguliše rad motora koji nema problem sa visokim obrtajima.

Zanimljivo je da je sve do 100 km/h u kabini velika tišina a preko toga počinje da se čuje zvuk strujanja vazduha. Uske gume takođe ne stvaraju buku ali ni otpor.

Elektronika onemogućava proklizavanje pogonskih točkova, pa smo se iznenadili kako “petnaestice” širine 165 mm uspevaju da održe kontakt sa podlogom uz tako snažna ubrzanja.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Šteta je što nije navedeno koliko mu treba iz stanja mirovanja do 60 km/h. Tu bi mogao da stane na crtu već veoma brzim automobilima.

Maksimalna brzina od 130 km/h je elektronski ograničena, baš kao i kod drugih električnih modela A segmenta.

U svakodnevnoj vožnji se pokazalo da se električni Up! vozi lakše od klasičnih automobila, pa čak i klasičnih automatika.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Servo volana je vrlo lagan, prečnik okretanja je mali, a preglednost vrlo dobra. Osim što je odziv na gas trenutan i vrlo snažan, prijalo nam je potpuno odsustvo buke i vibracija.

Na taj način nam je olakšan stres u gužvama. Za razliku od hibrida, e-Up! prilikom usporavanja, odnosno, kada pustite gas, vraća tek nešto malo struje u baterije.

To se lepo vidi na ampermetru, odnosno levoj skali, koja ozbiljnije ide u minus samo kada se koči ili kada se „koči motorom“.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Sve je učinjeno kako bi se otpor kotrljanja maksimalno smanjio, tako da što više koristite inerciju. Dakle, kada vidite da je na semaforu crveno svetlo, pustite gas na vreme.

Neki konkurenti su u svoje modele ugradili radarski senzor koji prepoznaje auto ispred uz automatsko aktiviranje sistema rekuperacije odgovarajućeg intenziteta kako bi održavao bezbedno odstojanje.

Sve u svemu, uz jedno dopunjavanje u trajanju od oko sat i po koje je dopunilo bateriju za jednu četvrtinu kapaciteta, uspeli smo da pređemo oko 200 kilometara, što vrlo dobar rezultat.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Ni u jednom trenutku se nismo osetili inferiornim u saobraćaju, naprotiv. Čak se pokazalo da je e-Up! bezbedniji jer trenutno i snažno ubrzava, pa omogućava blagovremeno prestrojavanje bez kritičnih i nezgodnih situacija.

Prednosti ovakvog automobila su zaista brojne i veliko je zadovoljstvo svakodnevno ga voziti. Uz brojne subvencije, olakšice, niske troškove održavanja i cenu po pređenom kilometru, električni Up! je idealan kao drugi ili treći auto u zemljama Zapadne Evrope.

Kod nas je još uvek na nivou egzotike, ali, ako ništa drugo, bar nema velikih birokratskih prepreka da ga kupite i registrujete za svoju dušu… Ko je u mogućnosti i ko nađe računicu, naravno.

Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Koliko košta?

Koristeći Eco Plus mod (redukuje “klimu” i donekle performanse), uspeli smo da dostignemo prosečnu potrošnju od 10,8 kilovat-časova na sto kilometara, što je ispod fabrički deklarisanih podataka.

To znači da sto kilometara košta oko sto dinara ukoliko auto punite tokom dana a u plavoj ste tarifi. Ukoliko auto punite noću, cena je četiri puta niža.

Koliko ćete uštedeti, zavisi od toga koliko vozite auto, ali je sigurno da su uštede u gorivu velike.

Redovnog održavanja skoro da i nema. Servisni interval je čak dve godine i da, odnosi se i na naše tržište.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Cena servisa je 3500 dinara; obuhvata kompletnu proveru pedesetak stavki, a eventualno ažuriranje softvera se ne naplaćuje.

Nema velikih investicija u smislu velikog servisa kao što su kaiševi, lanci, kvačila, dizne, filteri i ostale skupe stvari, već se po potrebi menjaju samo pločice.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

A i one se menjaju retko, s obzirom da se pritiskom na kočnicu aktivira prvo kočenje motorom, odnosno rekuperacija, pa tek na kraju kad se uspori, aktiviraju se kočnice.

Na žalost, kod nas električni Up! košta 28.000 evra, s obzirom da se na njega obračunava carina od skoro 4000 evra zbog toga što je preko 60 odsto komponenti proizvedeno van EU.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Paradoksalno, u toj istoj EU nema carine na ovaj auto, a dobijaju se i subvencije. Na primer, u Sloveniji se dobija i do 7500 evra nazad.

Da ne pominjemo ostale pogodnosti kao što je registracija koja košta svega 99 evro centi i obavlja se na dve godine.

Uglavnom svuda je omogućeno besplatno parkiranje i punjenje brzim punjačem (DC punjač) koji puni bateriju do 80 posto kapaciteta za sat vremena.

Negde se ne naplaćuje ulazak u centar grada (gde se to inače naplaćuje), a omogućeno je i kretanje “žutom” trakom i slično.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Programiranje preko aplikacije

Preko aplikacije koja za sada radi samo na iPhone telefonima, možete da prikačite auto na punjač koji će započeti punjenje u programirano vreme, na primer, kada počne jeftinija tarifa.

Na isti način, možete da isprogramirate aktiviranje “klime” ili grejanja, tako da, kada ga isključite sa punjača, ambijent već bude pripremljen, bez opterećenja baterija.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Četiri nivoa kočenja motorom

Ukoliko se spuštate niz duže nizbrdice, umesto da držite pritisnutu kočnicu, imate mogućnost “kočenja motorom”.

Tada je dovoljno da ručicu menjača gurnete na desno. Ona je ista kao i kod svih drugih Volkswagena, s tim što biste kod ostalih na ovaj način prešli u manuelni mod menjača a ovde ste aktivirali rekuperaciju prvog nivoa koja omogućava lagano usporavanja uz istovremeno vraćanje struje u baterije.

Ako ručicu menjača još jednom gurnete nadesno, odnosno na minus stranu, aktivirate rekuperaciju drugog stepena, koja omogućava još snažnije usporavanje i otpor motora sa još više struje koja se vraća u baterije.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Pomeranjem ručice na levo vraćate se na prethodni nivo, sve do nultog, odnosno standardnog režima rada.

Ovakvih nivoa je ukupno četiri, s tim što se četvrti aktivira guranjem ručice unazad, što je kod standardnih modela sportski mod menjača.

Ovde ima oznaku “B” kao Brake i koristi se samo na izuzetno strmim nizbrdicama s obzirom da je otpor motora izuzetno veliki.

Treba biti oprezan prilikom korišćenja ovih modova na ravnom jer se ne aktiviraju stop svetla, pa vozači iza vas ne shvate odmah da vi zapravo “kočite motorom” jer je intenzitet usporavanja dosta veći nego kod ostalih automobila.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Registracija uz snalaženje

Detaljno smo se raspitali o proceduri za registraciju ovakvog vozila. Zapravo, nema većih problema, osim što neke stvari funkcionišu po principu snalaženja.

Na primer, u kalkulatoru za izračunavanje troškova registracije, agencije koje se time bave uopšte nemaju opciju isključivo elektro-pogona.

U stavci za snagu piše se regularna snaga; u stavci za kubikažu kod nekih može da se ukuca nula, a kod nekih nulu sistem neće da prihvati, pa se upisuje, na primer, jedan kubik.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Drugim rečima, obračun se pravi kao da je u pitanju benzinac sa najmanjom mogućom kubikažom i realnom snagom.

Polisa osiguranja od autoodgovornosti za nov auto minimalne kubikaže sa 82 KS je oko 14 hiljada dinara, plus još oko 2000 dinara za takse i registracionu nalepnicu.

Dakle, sve ukupno, registracija novog električnog VW Up!-a je oko 16 hiljada dinara.

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Volkswagen e-Up!

Motor: sinhroni elektro-motor sa permanentnim magnetom, snaga 60 kW (82 KS) pri 2800-12000 o/min, maks. o. moment 210 Nm pri 2800 o/min, menjač sa jednom brzinom

Baterije: litijum-jonske, masa 230 kg, smeštene u podu, nominalna snaga 18,7 kWh (50 Ah), 204 ćelije u 17 modula, nominalni napon 374 V, vreme punjenja AC 2,3 kW (7h do 80% i 10h do 100%), AC 3,6 kW (4h do 80% i 6h do 100%), DC 40 kW (1h do 80%)

Dimenzije: 3600/1645/1492 mm, međuos. rastojanje 2417 mm, prtljažnik 250-923 l, masa 1229 kg (sa vozačem od 75 kg), pneumatici 165/65 R 15

Performanse: maks. brzina 130 km/h, ubrzanje 0-80 km/h 8,1 s, 0-100 km/h 12,4, potrošnja 11,7 kWh/100 km, autonomija 120-160 km

Auto magazin Srbija Test Volkswagen e-Up!

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Nevian
    Rent a car Nevian October 10, 01:45

    Sve je to lepo samo kad bi imao gde da se puni u uslovima kao što su zgrade. Osim toga, koliko mu klima umanjuje moguće priđene km?

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android