Test: Volkswagen Golf GTE

Posle originalnog Golfa GTI, pa sportske dizel varijante GTD, na red je stigla i sportska električna verzija GTE. Da li sa punim pravom nosi sportsku oznaku, koliko u stvarnom životu troši i kome je namenjen utvrdili smo tokom dugog testa

Ovakav Golf sigurno niste imali prilike da vidite na ulicama i putevima Srbije, a verovatno i šire. Njegova pojava odmah naglašava da se radi o nečemu nestandardnom, drugačijem, posebnom.

Spušten je desetak centimetara u odnosu na serijske verzije, ima agresivne naplatke od 18 inča i detalje koje podsećaju na model GTI uz jednu veliku razliku.

Naime, tamo gde su lajsne i drugi sitni ukrasni detalji kod benzinca crvene boje, ovde kod hibrida su plavi.

auto magazin srbija test vw golf gte

Takođe, LED dnevna svetla su polukružna i po našem mišljenju vrlo prijatno i sa velikom dozom ukusa uklopljena u otvore na prednjem braniku. Šteta što je ovaj lepi dizajn sačuvan samo za ovu retku verziju.

Sličan dizajnerski stil upotrebljen je i u unutrašnjosti. Dakle, umesto crvene, detalji su plave boje. Testirani auto je bio vrhunski opremljen, pa su presvlake sedišta bile od kože umesto prepoznatljive tkanine škotskih motiva.

auto magazin srbija test vw golf gte

O samom Golfu ne treba trošiti previše reči. Iako automobil koji smo vozili nije restilizovan, zahvaljujući kvalitetu materijala, završnoj obradi, ali i ergonomiji i ukupnom utisku i atmosferi u kabini, ovo je još uvek jedan od najboljih, ako ne i najbolji automobil u nižoj srednjoj klasi.

Sedi su udobno, zavaljeno i nisko. Sportska sedišta prijatno grle telo vozača i suvozača. Zadnja klupa nudi natprosečno mesta u segmentu, a realnost je da će se dva odrasla putnika prosečnih gabarita udobno osećati i nakon dugih vožnji.

Prostor u prtljažniku je manji zbog toga što je donji nivo (ispod police) zauzeo rezervoar benzina i deo elektronike.

auto magazin srbija test vw golf gte

Ipak to ne znači da ovaj automobil ne možete koristiti kao svakodnevni porodični prevoz, pa čak i za odlazak na putovanja.

Kao što smo rekli, Golf GTE je plag-in hibrid. To znači da poseduje relativno veliku bateriju koja se puni preko elektro mreže, ali da može da se vozi i u kombinaciji sa benzinskim motorom kao klasični hibrid.

Benzinski motor je dobro poznati turbno benzinac od 1,4 litra snage 150 “konja”, elektro motor ima snagu od 102 KS, dok litijum-jonska baterija ima 8,8 kWh.

auto magazin srbija test vw golf gte

Ukupna snaga sistema je 204 KS, dok maksimalni obrtni moment iznosi 350 Nm. Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog DSG menjača.

Fabrika navodi da je maksimalna brzina 222 km/h, dok je za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno 7,6 sekundi.

Takođe treba navesti da je deklarisana autonomija na struju 50 kilometara, dok maksimalna brzina na struju iznosi 130. A, da, fabrika deklariše da prosečna potrošnja iznosi nešto preko dva litra benzina.

auto magazin srbija test vw golf gte

Ovo su podaci na papiru, a sada da vidimo kako to izgleda u praksi. Kada je baterija napunjena, automobil se vozi vrlo jednostavno, praktično isto kao bilo koji Golf sa DSG menjačem.

Ubacite ručicu menjača u “D” i vozite. Ako želite da utičete na odabir stepena prenosa imate tastere sa zadnje strane volana (“šamaraljke”) i to je to.

Kada vozite umerenim intenzitetom nećete primetiti trenutak promene brzine, kao ni to da li sistem za pogon koristi elektro, benzinski ili oba motora.

auto magazin srbija test vw golf gte

Situacija se menja kada vozite agresivno. Itekako ćete čuti sportski zvuk benzinskog motora i osetiti promene stepena brzina i pozitivnom, sportskom stilu.

Međutim, zbog 300 kilograma viška u odnosu na “GTI”, kao i načinu rada hibridnog sistema, “GTE” ipak ne može da pruži sportski ugođaj kao legendarni benzinac.

auto magazin srbija test vw golf gte

Naime sistem je podešen tako da uvek, pa i pri punom gasu, prvo reaguje elektro motor. Potom je potrebno par trenutaka da se zavrti benzinac i poklopi svoje obrtaje sa električnim motorom, kako bi oba počela da vuku zajedno.

auto magazin srbija test vw golf gte

To čekanje, odnosno odsustvo britkosti i trenutnih reakcija na vozačeve prohteve tipično za vrhunski GTI je nešto što pomalo kvari sliku sportiste.

Takođe, nije nam se dopalo kako je podešena servo asistencija upravljača. Naime ona je jaka preko svake mere, čak izraženija nego “siti servo” na malim “fijatima”.

To skoro u potunosti eliminiše bilo kakvu vrstu komunikacije vozača sa automobilom, što je opet jedna od vrlina GTI-a.

auto magazin srbija test vw golf gte

Ogibljenje je sportski tvrdo, ali dovoljno sofisticirano da ne bude neprijatno prilikoom svakodnevne vožnje.

Tek prilikom prelaska preko uzastopnih kratkih i oštrih neravnina auto se malo zatrese. Zbog veće mase, upravljivost nije na novou GTI-a.

Reakcije na volan su nešto manje hitre, mada se zbog nisko postavljenog težita naginjanje gotovo i ne oseća.

Auto je izuzetno stabilan i u stanju je da istrpi velike brzine u krivinama, bez potrebe za korekcijom pravca. Ta neutralnost daje osećaj sigurnosti i bezbednosti i manje iskusnim vozačima.

auto magazin srbija test vw golf gte

Golf GTE ima pet modova vožnje. “Manijakalni” mod nosi oznaku GTE i u njemu sistem ne štedi ni jedno pogonsko gorivo (benzin i struju) zarad maksimalnih performansi.

auto magazin srbija test vw golf gte

U ovom režimu, baterija se prilično brzo isprazni, pa ako nastavite da vozite maksimalno agresivno po nekom krivudavom putu, ili na auto – putu u Nemačkoj, može da se dogodi da ostanete bez pomoći elektro motora, čime će performanse automobila pasti otprilike na nivo Golfa 1,4 TSI.

U hibridnom modu, elektronika maksimalno pametno kombinuje obe vrste pogona kako bi sačuvala bateriju, a opet maksimalno smanjila potrošnju benzina.

auto magazin srbija test vw golf gte

Što se potrošnje tiče, cifra od tri i manje litara benzina odnosi se na situaciju kada automobilu punite bateriju na svakom zastanku i maksimalno vozite u električnom modu.

U realnom životu u Srbiji, kada (poput autora teksta) i nemate baš prilike da priključite auto na mrežu, prosečna potrošnja u hibridnom modu će se kretati oko sedam litara (testirano u decembru sa prosečnim temperaturama oko nule), što smatramo da je odličan rezultat.

Ako od auta zahtevate maksimalne performanse, prosečna potrošnja će dostići i deset litara.

auto magazin srbija test vw golf gte

Golf GTE može da se kupi u Srbiji, s time što ga nema u zvaničnom cenovniku. Recimo, u Nemačkoj, uz vrlo velike stimulacije, cena počinje od oko 35 hiljada evra.

Ovaj automobil je vrlo velika stavka u portfoliju Volkswagena. Proširili su legendarnu liniju “GTx” modela i pokazali su kupcima i konkurenciji da električni automobili ne moraju da budu dosadni.

auto magazin srbija test vw golf gte

Konačno, kome je ovaj automobil namenjen? Kao što u naslovu stoji – hipsterima. Međutim, ovaj put ovo je rečeno u najboljoj nameri.

Naime, ako pogledate u rečnik engleskog jezika, videćete da reč “hipster” označava ljude koji prate najnoviju modu i trendove, pogotovo ako su oni van kulturnog mejnstrima. U ovaj opis idealno se uklapa GTE. Bravo za Folksvagen.

auto magazin srbija test vw golf gte

Kako radi?

Hibridni sistem koji je osmislio Folksvagen “na papiru” je vrlo jednostavan. Benzinski motor je spojen na šestostepeni DSG menjač, s time što je između njih ugrađen elektro motor.

Benzinski i elektro motor su odvojeni posebnim kvačilom, kako bi automobil mogao da se vozi samo na struju.

Kada je kvačilo spojeno, automobil paralelno vuku oba motora. Čak i kada se automobil vozi samo na struju, menjač menja stepene prenosa.

 

Litijum jonska baterija je postavljena delom ispod zadnje klupe, delom ispod prtljažnika, zbog čega je benznski rezervoar smešten delimično u prtljažni prostor.

Priključak za punjenje strujom nalazi se sakriven iz Folksvagenovog znaka u prednjoj masci. Uz auotmobil se dobijaju dva seta kablova.

auto magazin srbija test vw golf gte

Jedan na sebi ima ispravljač i služi da se povežete na standardni električni priključak od 220V. Za kompletno punjenje baterije u tom slučaju je potrebno nešto manje od četiri sata.

Drugi set kablova služi da auto povežete na specijalni brzi punjač, kada se vreme punjenja skraćuje na oko dva sata.

auto magazin srbija test vw golf gte

Režimi rada

Elektronika dozvoljava vozaču da bira između pet modova rada. Pored sportskog GTE, hibridnog i električnog režima, vozač može da odabere mod za čuvanje napunjenosti baterije.

On isključuje električni pogon, a služi da automobil sa punom baterijom dovezete do neke oblasti, ili dela grada gde je dozvoljen ulazak samo električnim automobilima.

Konačno, tu je i režim koji forsira punjenje baterije. U tom slučaju, benzinac pored pokretanja automobila služi i za dopunu baterije. U ovom režimu, potrošnja benzina je bitno povećana.

auto magazin srbija test vw golf gte

VW Golf GTE

Motor: benzinac zapremina 1395 ccm, snaga 110 kW (150 KS), maks. obrtni moment 250 Nm, električni sinhroni AC motor snaga 75 kW (102 KS) maksimalni obrtni moment 330 Nm, kombinovana snaga sistema 150 kW (204 KS), maksimalni obrtni moment 350 Nm, menjač DSG, 6 stepeni

Dimenzije: 4,270/1,799/1,457 mm, međuos. rastojanje 2637 mm, prtljažnik 272/1162 l, rezervoar 50 l

Performanse: maks. brzina 222 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,6 s

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring