Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

Da nije VW znaka pomislili bismo da se radi o "audiju". Najviši paket opreme novog "tiguana" obećava potpunu relaksaciju za vozača, umesto koga automobil odrađuje dosta toga. Po najvišim standardima, razume se

Pomama za SUV modelima je sve veća a proizvođači se trude da baš oni privuku najveći opseg kupaca, u smislu platežne moći, ukusa u pogledu dizajna, starosne dobi… Folksvagen ostaje veran sopstvenom stilu, koji je istovremeno konzervativan, tehnološki napredan i kvalitativno vrlo precizan.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Folksvagen ostaje veran sopstvenom stilu, koji je istovremeno konzervativan, tehnološki napredan i kvalitativno vrlo precizan

To znači da “tiguan” od samog početka 2007. godine nije među najjeftinijim krosoverimam već cilja na bolje stojeće kupce kojima je kvalitet inženjeringa na prvom mestu. Tako je i sa drugom generacijom “tiguana”; koja je premijeru imala jesenas na Salonu automobila u Frankfurtu.

I sami smo se tada, na licu mesta, iznenadili koliko je Folksvagen bio nenametljiv i skroman u prezentaciji ovog, potpuno novog modela. Kao da su želeli da nam stave do znanja da i za ovaj model imaju svoju stalnu klijentelu i da nisu potrebne preterane promotivne aktivnosti. Otprilike, ko treba da zna, zna.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Tiguan cilja na bolje stojeće kupce kojima je kvalitet inženjeringa na prvom mestu

“Tiguan” se dosta razlikuje spram konkurencije u pogledu doživljenog osećaja kvaliteta. Sve je vrlo precizno projektovano i jednostavno imate osećaj kao da se o svakom detalju vodilo računa i da je sve mnogo puta isprobano i provereno pre nego što je auto pušten u prodaju.

To danas nije baš čest slučaj. Sa druge strane, mnogi će naći zamerku konzervativnom i ne baš kreativnom dizajnu, sa očiglednim akcentom na funkcionalnosti. Uz neprikosnoveni kvalitet završne obrade, postavlja se pitanje koja je razlika između “tiguana” i “audija Q3”, sa kojim deli mehaničku platformu i još dosta toga.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Mnogi će naći zamerku konzervativnom i ne baš kreativnom dizajnu

Da bi se ipak napravila razlika između ova dva modela, Folksvagen je “narodnom” SUV-u dodelio skromnije materijale u kabini. Na primer, u vratima se nalazi tapacirung od sunđeraste eko-kože, slično kao u “škodama”. Doduše, pregrada za sitnice i odlaganje flaše u vratima je tapacirana plišem, što je standard već od “golfa”, pa je tako moralo da bude i u ovom krosoveru.

Komandna tabla je, razume se, napravljena od meke plastike. S obzirom na to šta sve nudi u najvišem, “hajlajn” paketu opreme, shvatamo da se zapravo vrlo malo razlikuje od bratskog “audija”. Ono što svakako odmah upada u oči je potpuno digitalna instrument tabla. Neki to nazivaju i virtuelnim instrumentima a činjenica je da je to zapravo veliki displej koji simulira instrumente.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Uz neprikosnoveni kvalitet završne obrade, postavlja se pitanje koja je razlika između tiguana i audija Q3

VW je isprogramirao nekoliko različitih konfiguracija a posebno je atraktivna ona u kojoj su okrugli obrtomer i brzinomer dosta smanjeni na uštrb ogromne karte navigacije, koja zauzima kompletan prostor između njih. Ovo je još jedan element koji je debitovao u “audijima”. Doduše, niže pakete opreme nismo imali prilike ni da vidimo, ali jedno je sigurno – one imaju klasične instrumente.

Folksvagen polako menja politiku opremanja automobila, tipičnu za nemačke proizvođače, po kojoj je do skoro važilo pravilo da je malo toga na spisku standardne opreme a da se skoro sve doplaćuje. Testirani “tiguan hajlajn” je zaista bogat opremom i malo toga nam je palo na pamet što bismo voleli da dodamo na spisak. Na kraju, sve to nekako odlazi u drugi plan kada čovek doživi inženjerskih ruku delo u vožnji.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
S obzirom na to šta sve nudi u najvišem, hajlajn paketu opreme, shvatamo da se zapravo vrlo malo razlikuje od bratskog audija

Dvolitarski turbo-dizel je i dalje aktuelan i ugrađuje se u “tiguan” u dva nivoa snage. Mi smo imali prilike da testiramo slabiju verziju od 150 “konja”, sa pogonom na sva četiri točka i automatizovanim “DSG” menjačem sa sedam stepeni prenosa. S obzirom da je naš primerak opremljen beskontaktnim otključavanjem, motor se startuje pritiskom na dugme.

Auto je veoma tih, sa odličnom izolacijom protiv vibracija. Vozač lako nalazi idealnu poziciju za upravljačem, bez obzira na gabarite. Kao što se i očekuje, sedi se visoko, mada je interesantno to da sedište može dosta da se spusti. Kao i kod ostalih modela sa DSG menjačem, i ovaj ima sportski mod u kome kasnije menja brzine, držeći motor na optimalnim obrtajima u opsegu na kom je dostupan maksimalni obrtni moment.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Testirani tiguan hajlajn je zaista bogat opremom i malo toga nam je palo na pamet što bismo voleli da dodamo na spisak

Menjač je tradicionalno inteligentan i definivno među najboljima kada je u pitanju brzina donošenja odluka o promeni stepena prenosa. Sedam brzina su gotovo idealno međusobno raspodelile posao, uz izuzetno brzu reakciju na komande za manuelnu promenu preko tastera smeštenih iza volana. Zbog toga, kočenje motorom ne predstavlja nikakav napor.

Klikom na minus taster menjač prelazi u manuelni mod, a zadržavanjem plus tastera u trajanju od jedne sekunde vraća se u automatski režim. Bez obzira na stil vožnje, menjač će motor uvek držati na optimalnim obrtajima, tako da trenutno obezbedi maksimum performansi na zahtev vozača ali i nisku potrošnju.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Tiguan je zapravo veliki konkurent pasatu u pogledu ponude prostora i udobnosti

Test smo završili sa prosekom od oko 7,5 l/100 km uglavnom gradske vožnje, sa povremenim odabirom sportskog režima. Vožnja magistralnim putevima cifru spušta i na 5,0 l/100 km. Dakle, fabrički podaci o potrošnji su se u ovom slučaju pokazali prilično tačnim.

Što se tiče snage motora, ni u jednom trenutku nismo primetili da mu nedostaje daha, čak i pri vrlo visokim brzinama kada smo poželeli nagla međubrzanja prilikom preticanja. Jača verzija je uvek za preporuku ali sigurno je da se nećete osećati inferiorno na sa deklarisanih 150 “konja”. Uostalom, to dokazuju i podaci o ubrzanju iz stanja mirovanja do 100 km/h, za šta je potrebno svega 9,3 sekundi.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Prostrani prtljažnik ima ravne stranice i lako se puni do kraja

U svakom slučaju, za koji god motor da se odlučite, nećete pogrešiti. Inače, “tiguan” spada u mekše SUV modele, tako da domaće rupe na putevima nisu nikakav problem i ne narušavaju komfor. Sa druge strane, nisu narušene dinamičke karakteristike u vožnji, pa se, zahvaljujući inteligentnom ogibljenju, auto ponaša vrlo neutralno u brzim prolascima kroz krivine, bez osećaja da je na ivici prijanjanja.

“Tiguan” je zapravo veliki konkurent “pasatu” u pogledu ponude prostora i udobnosti. “Pasat” je ipak nešto komforniji u vožnji na duže staze i ima bolje vozne karakteristike na auto-putu. Sa druge strane, “tiguan” je zgodniji za gradsku vožnju, kao i za česte odlaske u prirodu, zbog većeg klirensa i više pozicije vozača.
Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Cena od 22.699 evra
Novi “folksvagen tiguan” je dostupan od 22.699 evra sa PDV-om po zvaničnom cenovniku. Ne sumnjamo da će Porše SCG uskoro predstaviti i akcijski model, tako da će cena biti još povoljnija. Bazna verzija podrazumeva 1,4 TSI motor sa 125 “konja”, a u ponudi je jači od 150 KS, kao i 2,0 TSI sa 180 konjskih snaga.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Što se tiče dizelaša, “tiguan” se prodaje samo sa 2,0 TDI motorom i to sa 115, 150 i 190 “konja”. Za pohvalu je to što i osnovni paket opreme standardno obuhvata mnogo opreme, kao što su sedam vazdušnih jastuka, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unazad sa displejem osetljivim na dodir, bezbednosni sistemi za automatsko kočenje i upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, senzori za kišu…

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
SUV verzija “golfa”
“Tiguan” je konstruisan na “MQB” mehaničkoj platformi i može se reći da je ovo SUV verzija “golfa”. Naravno, u odnosu na njega ima dosta više prostora u kabini i zapravo je pravi konkurent “pasatu” kada je u pitanju ponuda prostora. Posebno nam se dopalo to što pozadi komforno sede i visoki putnici, kao i to što “hajlajn” ima treću zonu “klime”. Ispod ventilacionih otvora nalaze se komande za podešavanje temperature, sa pripadajućim displejem.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Porodični auto
Povećanjem dimenzija u odnosu na prethodnu generaciju profitirao je i prtljažnik, koji je sa 615 litara među najvećima ne samo u klasi, već i šire. To je još jedan pokazatelj da je “tiguan” pravi izbor kao porodični automobil. Visok paket opreme obećava i mnoge dodatne detalje, kao što je utičnica 220 volti za uređaje snage do 150 vati.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Dizajn instrumenata po želji
Još jedna odlika najvišeg “hajlajn” paketa je veliki displej koji ima ulogu virtuelnih instrumenata. Mogućnosti za personalizaciju ne samo dizajna već i rasporeda instrumenata su brojne, a jedna od njih je da se brzinomer i obrtomer dodatno smanje tako da veći deo displeja zauzima mapa navigacije.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Predlog za parkiranje
Folksvagen je otišao dosta daleko u razvoju sistema za automatsko parkiranje, koji u velikoj meri olakšava svakodnevnu vožnju po gradu i smanjuje stres za vozača. Dovoljno je da se klikne taster pored ručice menjača koji na sebi ima simbol volana i tada automobil počinje da skenira potencijalni parking prostor.

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
U realnom vremenu na centralnom displeju predlaže na koje parking mesto možete da se uparkirate, sa automatskim prepoznavanjem paralelnog ili “garaža” parking mesta. Kada prođete željeno parking mesto, dovoljno je da menjač stavite u rikverc poziciju i kontrolišete gas i kočnicu. Sve ostalo će auto uraditi sam. Na kraju, sve ovo “tiguan” za vas radi čak iako imate zakačenu prikolicu!

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 4MOTION DSG Highline
Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. obrtni moment 340 Nm pri 1750-3000 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni
Dimenzije: 4486/1839/1632 mm, međuos. rastojanje 2681 mm, prtljažnik 615/1655 l, rezervoar 58 l, masa 1673, pneumatici 235/55 R 18, klirens 200 mm
Performanse: maks. brzina 201 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,3 s, potrošnja 5,1/5,7/6,8 l/100 km, emisija CO2 149 g/km

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi
Oprema
Standard: dodatno zatamnjena zadnaj stakla, vazd. jastuk za kolena vozača, LED ambijentalno osvetljenje, preklopivo sedište suvozača, stočići u prednjim sedištima, fijoke ispod prednjih sedišta, start-stop sistem sa rekuperacijom, kontrola kretanja na nizbrdici, elektromehanička parkirna kočnica, automatski klima-uređaj sa tri zone, automatska duga svetla, “Active Info Display” digitalna instrument tabla, tehnološki paket (adaptivni tempomat, kamera za vožnju unazad, automatsko zatamnejnje unutr. retrovizora, automatsko kočenje, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, snzor za kišu), LED glavna svetla, USB priključak, “Composition Media” audio sistem sa 8 zvučnika, alu-felne prečnika 18 inča, zadnja LED svetla, prednji i zadnji parking senzori, blutut konekcija

Opcije: senzori pritiska u pneumaticima, bočni zadnji vazd. jastuci, automatsko parkiranje uključujući i automatsko parkiranje prikolice, beskontaktno otključavanje i startovanje vozila, navigacija

Auto magazin srbija vw tiguan test review 2016 dsg tdi

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring