Auto magazin

TEST: Volvo XC40 D4 A AWD Momentum

TEST: Volvo XC40 D4 A AWD Momentum
03.09.2019.

Ljubav na svaki pogled

Novi Volvo XC40 je jedan od najkompletnijih automobila današnjice. Uz atraktivan dizajn idu brojna praktična rešenja, kvalitetni materijali i završna obrada ali i vozne karakteristike koje su za primer

Velikom i srednjem SUV modelu u gami Volvoa pridružio se manji. To što je treći po redu u pogledu dimenzija ne znači da je u stvarnosti mali, naprotiv.

Novi XC40 je vrlo ozbiljan automobil i to u svakom pogledu. Njegova velika visina i hauba koja seže skoro do grudi osobe prosečne visine ga čini daleko korpulentnijim u odnosu na standardne automobile, čak i u odnosu na konkurente.

U pogledu ponude prostora u kabini ovaj auto bez problema može da bude i jedini u porodici. Mnoštvo praktičnih rešenja čine ga veoma upotrebljivim.

Materijali i završna obrada su u samom vrhu klase. Isto se može reći za mehaniku i opšte ponašanje u vožnji. Volvo je po ovom pitanju prevazišao mnoge Nemce.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaI naravno, bezbednost. To je nešto što je sinonim za sve Volvo automobile. XC40 koji vam predstavljamo ima sve moguće sisteme koji brinu da vožnja prođe bez problema.

Na našem testu našao se primerak sa najjačim dizelašem oznake D4 od 190 KS, sa automatskim osmostepenim menjačem, pogonom na sva četiri točka i vrlo bogatim Momentum paketom opreme.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaVolvo je za XC40 pripremio vrlo zanimljive boje, kao i mogućnost dvobojne karoserije. To i nije tako retko, međutim, kombinacija boja u kabini spada u retke.

Doduše, test primerak je kompletno crn, što je i razumljivo znajući da naši kupci umeju da budu vrlo konzervativni.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaDaleko zanimljivija kombinacija je kada su itison i svi bočni tapacirunzi u narandžastoj boji, kako i dolikuje ovoj klasi automobila.

Svetlo i veselo je ne samo u pogledu boja, već i dizajna, odnosno praktičnosti. Ceo auto je u znaku zanimljivih dizajnerskih rešenja.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaNa primer, u pregradu prednjih vrata staje laptop „trinaestica“. Ispred suvozača je zakačaljka za kese iz šopinga ili za žensku tašnu.

U središnjoj konzoli, tačno na dohvat ruke je pregrada za đubre, koja se jednim potezom vadi i prazni. Prtljažnik je takođe zanimljivo rešen.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaPregrada duplog dna se savija tako da istovremeno deli gepek na dva dela sprečavajući kotrljanje stvari a istovremeno omogućava kačenje većih kesa.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaNaravno, tu je beskontaktno otključavanje kao i otvaranje prtljažnika zamahivanjem nogom.

To su sve detalji koji drastično olakšavaju svakodnevni život i utiču da jednostavno volite svoj auto. Ovo je tek početak ljubavi, ono što se vidi na prvi pogled.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaOsim dizajna na koji ne treba trošiti reči, prvo sledeće iznenađenje je kvalitet materijala. Sve je mekano i prijatno na dodir, baš kako dolikuje jednom premijum automobilu.

Svi prekidači i tasteri imaju kvalitetan klik i osećaj pod rukom. U „volvou“ se odmah raskomotite; telefon može da se odloži na dva mesta, a standardna pozicija omogućava i bežično punjenje.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaNa red dolaze podešavanja. Američki mediji često kritikuju interfejs multimedije i podešavanja, što zaista ne stoji.

Šta više, Volvoov sistem je jedan od najjednostavnijih za korišćenje. Bukvalno na jednoj stranici su sva najvažnija podešavanja automobila, do koje se dolazi prostim prevlačenjem prsta sa glavne stranice.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaZa razliku od mnogih automobila, ovde možete svaki detalj da podesite kako vam odgovara.

Na primer, možete da deaktivirate paljenje svetala za osvetljavanje krivine ili funkciju praćenja krivine glavnih svetala, da isključite upozorenje o napuštanju saobraćajne trake ili snimanje saobraćajnih znakova…

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaAko prevučete prstom glavnim meni na drugu stranu, dolazite do menija vezanog za ozvučenje, gde takođe imate podešavanja kojih nema kod drugih automobila.

Sve u svemu, ovo je sistem kod koga nema straha od ulaska u meni i osećaja da ćete nešto preskočiti. Jednostavno, ovde su vam sve funkcije na dohvat ruke i pred očima.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaNajlepše od svega je što su na displeju sva podešavanja koja ne koristite često. Jednom ih podesite i to je to.

Ispod su fizički tasteri sa klikom za najčešće funkcije, kao što su odmagljivanje stakala i pojačavanje muzike.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaOvako i suvozač lako može da promeni stanicu ili pojača muziku bez da ulazi u meni ili pipka po „fensi“ tasterima osetljivim na dodir.

Dakle, praktičnost i prilagodljivost stvarnim potrebama putnika je nešto po čemu Volvo zaista prednjači. Ipak, ima i neobičnih detalja.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaRučica osmostepenog automatskog menjača je nesvakidašnja. To je zapravo džojstik, sa klikom unapred i unazad. Koji god položaj da želite da odaberete, moraćete dva puta da kliknete.

Prvi klik je zapravo „N“ položaj. Neki ovo smatraju manom, ali ovakvo rešenje može da bude dobro iz bezbednosnih razloga, Na kraju krajeva, nije nam teško da umesto jednog napravimo dva klika.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustva„P“ staster je izdvojen i lako se koristi čak i na semaforima ako nećete da držite nogu na kočnici.

XC40 ima i auto-hold funkciju koja omogućava da auto sam „drži“ kočnicu, ali smo nekako navikli da štedimo mehaniku, bez obzira što znamo da je sve isprogramirano da ne dođe do oštećenja.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaKožna sedišta sa memorijom položaja za vozača se doplaćuju ali nam je prijalo što imaju sva moguća podešavanja, uključujući i dužinu dela na kome se sedi.

Na kraju smo odabrali poluzavaljeni položaj, koji je omogućilo odsustvo kvačila. Iako to znači nešto više pomereno sedište unazad, pozadi je ostalo iznenađujuće mnogo mesta za kolena.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaProstor za glavu je takođe impozantan, pa lako mogu da smeste i vrlo visoki putnici, što zaista nije uobičajeno u ovoj klasi.

Takođe, mislili smo da će mehanizam panoramskog pokretnog krova donekle smanjiti prostor za glavu napred, ali to se, na svu sreću, nije dogodilo.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaOsećaj u vožnji je nešto što će ceniti svi ljubitelji komfora. Vibracije su smanjene na minimum, a za odsustvo buke su se pobrinula i specijalna stakla.

Tačno je da osećaj na volanu nije sportski, ali to nismo ni očekivali od ovog automobila. Važno je da je upravljivost takva da auto prašta greške manje iskusnih vozača, a granica proklizavanja u krivini je nedostižna za većinu prosečnih vozača.

Iako su na automobilu točkovi prečnika 18 inča, vožnja je vrlo udobna, pa se XC40 može svrstati među najkomfornije u klasi.

Posebno nam se dopala usklađenost osmostepenog menjača i sistema ubrizgavanja goriva. Promena brzina je glatka, bez „razmišljanja“ elektronike.

I po ovome je Volvo ispred nekih Nemaca, pa inženjerima zaista treba skinuti kapu. Sa druge strane, potrošnja nije među skromnijim, s obzirom da je reč o mašini sa 190 „konja“ i stalnim pogonom na sva četiri točka.

Uz umerena ubrzanja po gradu troši oko 8,5 litara. Ukoliko želite da uživate u trenutnoj reakciji na komandu gasa, sa uvek spremnim odgovarajućim stepenom prenosa, računajte i na deset litara.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaMeđuubrzanja su snažna, čak i na visokim putnim brzinama, a kamoli po gradu ili na magistrali. Sa druge strane, potrošnja na auto-putu je relativno niska za ovakav auto;

pri 130 km/h troši oko sedam litara i tada se „vrti“ na svega 2100 obrtaja. Kada smo već kod potrošnje, nije nam se dopalo što je Volvo, baš kao i u drugim modelima, ostavio samo jednu liniju displeja za putni kompjuter.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaU meniju možete da odaberete koja će to informacija stajati na njemu. Sam odabir nije baš jednostavan, tako da prebacivanje sa trenutne na prosečnu potrošnju ume da iznervira, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je sve drugo konstruisano da bude praktično.

Sa druge strane, vrlo lako se aktivira auto-pilot, odnosno poluautonomna vožnja. Sve se obavlja preko leve grupe tastera na volanu.

Auto sam održava podešeno odstojanje od vozila ispred i koriguje volan tako da uvek drži sredinu saobraćajne trake, bez obzira da li je put prav ili ste u krivinama.

Ipak, potrebno je da vozač drži ruke na volanu, čime se obezbeđuje maksimalna bezbednost. Zapravo, ideja je da sistem pomaže vozaču ali ne i da u potpunosti preuzme samostalno upravljanje vozilom.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaRuke možete u potpunosti da sklonite sa volana tako da auto sam upravlja, ali samo u trajanju do desetak sekundi.

Posle toga sledi upozorenje da vratite ruke na volan, a ako to ne učinite automatika se isključuje uz prethodno upozorenje.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaKoliko god da nekima ovo deluje bespotrebno, manje iskusnim vozačima pa i svima drugima posle mnogo sati vožnje itekako može da pomogne kada padne koncentracija.

Na žalost, ova funkcija se doplaćuje, ali je zato standard manja korekcija volanom koja ne dozvoljava da lako pređete preko linije ukoliko prethodno niste dali migavac za prestrojavanje.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaKada startujete motor, na displeju se pojavi informacija o svim bezbednosnim sistemima ugrađenim u auto, uz odgovarajući simbol koji pokazuje da li je svaki od njih ispravan i spreman za rad.

Tako jednim potezom saznate sa čim sve raspolažete od bezbednosne opreme.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaVolvo XC40 je svakako jedan od najkompletnijih automobila u klasi, objedinjujući atraktivan dizajn, pametna rešenja, kvalitet materijala i završne obrade, opremu i bezbednost.

Ukupan imidž je vrlo specifičan, tako da je u potpunosti drugačiji od glavnih konkurenata, što umnogome olakšava odluku o kupovini, pogotovo ako se u obzir uzme povoljna cena.

Testirani auto košta 43.190 evra, a na akciji može da se nabavi već od 29.990 evra sa PDV-om.

Aleksandar Bursać

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaPoluautonomna vožnja

Testirani Volvo XC40 opremljen je sistemom za poluautonomnu vožnju. Jednim klikom tastera na levoj strani volana aktivira se ova funkcija, tokom koje auto sam upravlja čak i u krivinama.

Ruke možete da skinete sa volana ali samo u trajanju do desetak sekundi, što je inače standard autonomne vožnje drugog nivoa.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustva

Kada pozeleni ikonica volana u donjem levom uglu, auto je spreman za poluautonomnu vožnju

Spreman za izazove

S obzirom na prilično veliko odstojanje od tla od 211 milimetara i dobar 4×4 sistem, Volvo XC40 je spreman za izazove koje standardni automobili ne mogu da prođu.

Na primer, nismo imali nikakvih problema da savladamo veoma strme uzbrdice sa rastresitom podlogom. Čak iako bismo krenuli sa sredine nagiba nije bilo proklizavanja točkova.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaNajpraktičniji prtljažnik u klasi

Konstruktori su se pobrinuli da Volvo XC40 postane jedan od najpraktičnijih automobila u klasi a i šire.

Zadnja polica je dizajnirana tako da u slučaju potrebe ima svoje mesto na dnu prtljažnika uz maksimalnu štednju prostora.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaPolica duplog dna može da se presavije tako da podeli gepek, čime je onemogućeno kotrljanje predmeta. Na taj način se dobijaju i tri nove zakačaljke za kese.

U zidu prtljažnika su i tasteri za električno obaranje zadnjih sedišta, kao i utičnica za struju.

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaCena već od 29.990 evra

Volvo XC40 je od nedavno dostupan i sa trocilindarskim T3 benzincem zapremine 1,5 litara sa 163 KS, automatskim osmostepenim menjačem i Intro paketom opreme.

Akcijska cena je 29.990 evra. Za taj iznos dobija se vrlo bogata oprema koja standardno obuhvata sistem za automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i većih životinja.

Tu su i pomoć za održavanje vožnje u saobraćajnoj traci, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova, digitalna instrument tabla, senzor za kišu, alu-felne prečnika 17 inča, navigacija, dvozonska „klima“, zadnji parking senzori…

Time je u samom startu postao jedan od najpovoljnijih u klasi, čak i među ne-premijum konkurentima. Za one koji ipak više vole dizelaše, Volvo XC40 sa D3 motorom zapremine 2,0 litre od 150 KS i još boljom opremom košta tri hiljade evra više, dakle 32.990 evra.

Volvo XC40 D4 A AWD Momentum

Motor: zapremina 1969 ccm, snaga 140 kW (190 KS) pri 4000 o/min, maks. o. moment 400 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4425/1863/1652 mm, međuos. rastojanje 2702 mm, klirens 211 mm, prtljažnik 460/1336 l, rezervoar 54 l, masa 1758 kg, pneumatici 235/55 R18

Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,9 s, potrošnja 6,4-7,1 l/100 km, emisija CO2 166-185 g/km

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaOprema

Standard: automatski klima-uređaj sa dve zone, digitalna instrument-tabla 12,3 inča, el. podesiva lumbalna podrška, osvetljena ogledala u suncobranima, ambijentalno osvetljenje, pregrada za odlaganje smeća, glavna i dnevna LED svetla, automatsko parkiranje, audio sistem sa 8 zvučnika, alu-felne 18 inča, presvlake u kombinaciji tkanina-koža, blutut konekcija, senzor za kišu i svetla, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i većih životinja, tempomat, kontrola napuštanja saobraćajne trakevazd. jastuk za kolena vozača, prepoznavanje saobraćajnih znakova

Opcije: panoramski krov, el podesiva kožna prednja sedišta (vozačko sa memorijom), el. otvaranje prtljažnika, adaptivni tempomat sa poluatonomnom vožnjom, kamera 360 stepeni, automatsko parkiranje i isparkiravanje, el. sklopivi spoljni retrovizori, senzor mrtvog ugla, LED aktivna svetla, grejači zadnjih sedišta, beskontaktno otključavanje, bežično punjenje telefona, podešavanje dužine donjeg dela sedišta, navigacija, Harman Kardon ozvučenje, automatsko zatamnjenje retrovizora

auto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustvaauto magazin test volvo xc40 D4 iskustva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Veoma hrabar dizajn. Deluje slatko, sigurno će imati dobar prijem kod hipstera, kojima treba za [...]

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Preuzmite Auto magazin za android