TEST: VW T-Roc 1,0 TSI Style

Privilegija

Volkswagen T-Roc je vrlo specifičan krosover. Konstruisan je specijalno za potrebe evropskog tržišta na mehaničkoj platformi koju deli sa „golfom“. Kompaktniji je od konkurenata, ali zato ima daleko bogatiju standardnu opremu

Kupac novog automobila danas mora da napravi ozbiljnu analizu ponude na tržištu. Razlike su ogromne, počevši od toga da su neki automobili starije konstrukcije, dok su se neki tek pojavili.

Najnoviji su svakako u prednosti, pre svega u pogledu bezbednosti ali i opreme. O dizajnu nećemo, mada je auto koji vam predstavljao izazvao pozitivne kritike svih onih koji smatraju da je Volkswagen previše konzervativan u kreiranju izgleda automobila.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleT-Roc je definitivno drugačiji od svega na šta smo navikli kada je u pitanju brend iz Volfsburga. Sada je u ponudi dvobojna karoserija, a proporcije su takve da su nas ljudi često pitali da li je to novi Touareg.

Naravno, „svega“ su dve klase razlike između ovih modela, ali dizajnerski trikovu su zbunili čak i one koji ozbiljnije prate auto-industriju.

Ono što zbunjuje i nas je pitanje kojoj klasi T-Roc zapravo pripada. Istina je da je konstruisan na MQB mehaničkoj platformi koju deli sa „golfom“, „audijem Q2“ i „audijem Q3“, ali je po svojim spoljašnjim dimenzijama nešto manji od tipičnih krosovera C segmenta.

Šta više, tek je neznatno veći od najnovijeg modela u gami sa oznakom T-Cross, koji je pripadnik B segmenta i kao takav je konstruisan na MQB A0 platformi, zajedničkoj za Polo i Ibizu.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleDok je T-Roc namenjen pre svega Evropljanima, T-Cross će se naći i na svim ostalim svetskim tržištima. Čak je za milimetar duži i jedanaest milimetara viši od „T-roka“.

Ipak, što se tiče međuosovinskog rastojanja i širine, razlika je velika u korist automobila koji sada testiramo. I ne samo to, oprema je veliko iznenađenje.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleVrlo je bogata čak i na osnovnom modelu, a na srednjem, kakav upravo testiramo, ima mnogo toga što konkurenti ne nude čak i uz doplatu.

Bitno je samo da potencijalni kupci obrate pažnju da zvaničan cenovnik „T-roka“ koriste samo da bi imali uvid u kompletan spisak opreme, jer je akcijska cena daleko niža od onih u cenovniku.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleKonkretno, auto sa testa koji je opremljen srednjim, Style paketom opreme može da se nabavi za 20.990 evra za keš, odnosno za 19.490 evra uz finansiranje preko Porsche mobilitija.

Iznenadilo nas je da je adaptivni tempomat standard i ne samo to; čak i bazna verzija ima sistem za automatsko održavanje sredine saobraćajne trake, tako da u kombinaciji sa radarskim tempomatom T-Roc zapravo ima mogućnost poluautonomne vožnje pri brzinama većim od 60 km/h.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleErgonomija i kvalitet završne obrade su tradicionalno na najvišem nivou. Sve komande su izuzetno meke i lagane, a svaki klik tastera i prekidača je maksimalno precizan.

Iako je T-Roc krosover, sedi se relativno zavaljeno; sedište može vrlo nisko da se spusti, volan se dosta izvlači po dubini a nožne komande su udaljene, tako da su noge prilično ispružene.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleDrugim rečima, T-Roc može da posluži i na dužim putovanjima bez zamaranja putnika, za šta su zaslužna i dugačka sedišta sa dobrim osloncem za celu butinu.

Da nije baš sve tako idealno pobrinula se obilna primena tvrde plastike, počevši od kompletne komandne table pa sve do tapacirunga vrata, koji imaju samo minimalnu površinu za oslonac lakta presvučenu tkaninom.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleMnogi konkurenti, pa čak i modeli klase ispod, imaju daleko pažljivije odabrane materijale u kabini.

Prostranost kabine je na nivou „golfa“, što je posebno očigledno u širini automobila, po kojoj se definitivno razlikuje od krosovera B segmenta.

Prostor na zadnjim sedištima je u proseku klase, a tu su i ventilacioni otvori kao i naslon za ruke.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StylePrtljažnik je veliki i praktičan. Ima duplo dno, s tim što, kada je polica u gornjem položaju, ispod nje nema nikakve prostirke, već stvari spuštate na rezervni točak.

U bočnim zidovima su praktične zakačaljke za kese, utičnica od 12 volti, a u sedištima je poseban otvor za skije.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleVeoma lagani servo volana možda nije po ukusu ljubitelja sportske vožnje, ali zato ležanje u krivinama jeste. T-Roc se sjajno vozi, sa minimalnim naginjanjem čak i pri oštrom skretanju, kao da nije krosover.

„Šesnaestice“ imaju prilično visok profil pa sitne neravnine auto dobro neutrališe. Interesantno je da nema problem ni sa udarnim rupama; mnogi SUV automobili u tim situacijama umeju da se stresu uz glasan tresak tako da pomislite da je u najmanju ruku napukla felna, ali ovde to nije slučaj.

U poređenju sa drugim modelima iz klase čak je prilično mekan…

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StylePre skoro godinu dana imali smo prilike da testiramo T-Roc sa 2,0 TDI motorom od 150 KS, pogonom na sva četiri točka i DSG menjačem.

Taj auto je pokazao da ume da odgovori i na zahtevnije uslove vožnje, s obzirom da dobar deo ciljne grupe živi u brdsko-planinskim područjima bogatih zemalja.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleAkcijski model koji testiramo ima pogon na prednjim točkovima i bazni ali dovoljno snažan motor za žustru gradsku vožnju i sigurna preticanja na magistrali.

Maksimalnu snagu postiže već na 5000 obrtaja, pa nije potrebno previše ga „vrteti“ da bi dao svoj maksimum.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleIpak, prosek vožnje po gradu u zimskim uslovima kretao se i do osam litara, uprkos trudu da na vreme menjamo brzine.

Šesti stepen prenosa „traži“ već pri 60 km/h i vrlo je elastičan na niskim obrtajima. Ovo je jedan od ubedljivo najtiših trocilindarskih motora tako da i u slučaju Folksvagenovog 1,0 motora brzine moraju da se menjaju po osećaju a ne po sluhu.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleKada počnete da ga čujete, to su već ozbiljno visoki obrtaji (preko 4000) i tek tada prepoznajete da mu „fali“ cilindar.

Sa „T-tokom 1,0 TSI“ bez problema možete da krenete i na dalja putovanja. Pri 130 km/h motor je rasterećen a kazaljka obrtomera je na 2650 obrtaja.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleNa žalost, to nije dovelo do smanjene potrošnje – pri toj brzini troši oko 7,5 l/100 km. Zvučna izolacija je vrlo dobra; do povećanja buke dolazi tek preko 150 km/h.

Volkswagen T-Roc je vrlo specifičan automobil. Po kvalitetu inženjeringa i završne obrade je u samom vrhu klase, ali je po dimenzijama nešto kraći od konkurenata.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleBez obzira na to, prostrana kabina i veliki prtljažnik su dorasli zadatku jedinog porodičnog automobila. Veoma bogata standardna oprema je čist plus, pogotovo ako se ima u vidu mogućnost poluautonomne vožnje.

Upravo zbog toga je i nešto viša cena u odnosu na osnovne verzije konkurenata, što je privilegija samo za evropsko i još poneko tržište u svetu.

Aleksandar Bursać

Poluautonomna vožnja

Auto sam koči i ubrzava zahvaljujući adaptivnom tempomatu sa radarom smeštenim iza VW znaka. Za automatsko upravljanje, uključujući i krivine, pobrinula se kamera iza unutrašnjeg retrovizora koja snima situaciju ispred vozila a lako se snalazi i na našim loše obeleženim i neurednim putevima.AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI Style

Ipak, iako auto sam sve radi (preko 60 km/h i kada „pozeleni“ indikator na instrument tabli), ruke moraju da budu na volanu baš zbog situacija kada je potrebno da vozač trenutno preuzme kontrolu.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleRuke mogu da budu skinute sa volana u trajanju do 15 sekundi, kada se oglašava prvo upozorenje. Auto će i dalje voziti sam sve do trećeg upozorenja, koje nastupa tridesetak sekundi kasnije.AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI Style

Ako vozač ni tada ne stavi ruke na volan, iz razloga bezbednosti upaliće sva četiri migavca i lagano će se zaustaviti u traci u kojoj se već nalazi.

Poluautonomno upravljanje može da se isključi, što je vrlo zgodno za sve one koji ne daju migavce. Bez njih, auto može da iznenadi nesavesnog vozača korekcijom upravljača i vraćanjem u sredinu trake.AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI Style

Šta je pod haubom?

Napravili smo i mali eksperiment. T-Roc su isprobali vozači koji inače voze 1,6 atmosferske benzince poslednje generacije bez direktnog ubrizgavanja sa identičnih 115 KS.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleNismo im rekli šta je pod haubom, već smo ih pustili da voze… Subjektivan osećaj im je bio da motor ima najmanje 1,6 litara zapreminu i bar 130 „konja“.

Nisu primetili da ima tri cilindra, s obzirom da su vibracije praktično potpuno eliminisane, i da je motor vrlo tih.

Sam koči i unazad

Iako je T-Roc standardno opremljen prednjim i zadnjim parking senzorima, od nenamernog oštećenja prilikom vožnje unazad štiti vas i sistem automatskog kočenja.

Otprilike, kada senzor zapišti kontinuiranim zvukom, tada se aktivira i kočnica kako ne biste preterali.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI Style
Konformizam po pristupačnoj ceni

Dodatna oprema je vrlo pristupačna. Na primer, automatsko parkiranje kada auto sam upravlja košta 233 evra, potpuno digitalna instrument tabla je 502 evra, a za automatsku aktivaciju dugih svetala treba izdvojiti 157 evra. Doplata za otvaranje gepeka na struju je 390 evra.

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleVW T-Roc 1,0 TSI Style

Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 85 kW (115 KS) pri 5000-5500 o/min, maks. o. moment 200 Nm pri 2000-3500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4234/1819/1573 mm, međuos. rastojanje 2590 mm, klirens 161 mm, prtljažnik 445 l, rezervoar 50 l, masa 1270 kg, pneumatici 215/60 R16

Performanse: maks. brzina 187 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,1 s, prosečna potrošnja 6,3 l/100 km, emisija CO2 118 g/km

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleOprema

Standard: krovni nosači, zadnji naslon za ruke, fioka ispod sedišta suvozača, električna ručna kočnica sa auto-hold funkcijom, adaptivni tempomat, automatsko kočenje, pomoć pri kretanju na uzbrdici, pomoć pri spuštanju niz strme nizbrdice, prednji i zadnji parking senzori, automatski dvozonski klima-uređaj, kožni volan i ručica menjača, alu-felne 16 inča, multimedijalni displej osetljiv na dodir, 2xUSB priključak, blutut konekcija, senzor za kišu i farove, električni grejač kabine, LED dnevna svetla, automatski el. podizači svih prozora, poluautonomna vožnja sa održavanjem sredine saobraćajne trake, elektrohromatski retrovizor, naslon za ruke napred

AUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleAUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI StyleAUto magazin Srbija Test VW T-Roc 1,0 TSI Style

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring