Auto magazin

TEST: VW Touareg V6 3,0 TDI 4Motion

TEST: VW Touareg V6 3,0 TDI 4Motion
31.12.2019.

Narodni Bentley

Novi Touareg je najnapredniji Volkswagen do sada. Tehnička rešenja i oprema su toliko sofisticirani da se s pravom može reći da je ovo narodni Bentley

Iako ne pripadaju istoj kategoriji vozila, novi Touareg je pravi duhovni naslednik „fetona“. Phaeton je važio za Folksvagenov premijum automobil koji je dosta mehaničkih pa i elemenata luksuza delio sa „audijem A8“.

I ne samo sa njim. Pravi ljubitelji znaju, a šira javnost nikada nije upoznata sa činjenicom da je Bentley Continental (kupe i limuzina) nastao na mehaničkoj platformi „fetona“.

auto magazin srbija vw touareg test

Slična je situacija sa novim „tuaregom“: „MLBevo“ platformu deli sa „audijem Q7“ i „Q8“, zatim sa „porše kajenom“, ali i sa „bentlijem bentajga“ i „lamborgini urusom“!

Da pređemo na stvar – Volkswagen je omogućio maksimalnu tehnologiju svima onima koji ne žele da se previše ističu premijum brendom.

auto magazin srbija vw touareg test

Na spisku opreme testiranog primerka je sistem autonomne vožnje drugog nivoa, kamera za noćnu vožnju koja prepoznaje pešake i životinje na putu, sistem upravljanja na sva četiri točka, vazdušno ogibljenje, električno privlačenje vrata, četvorozonska „klima“, masaža u sedištima…

Pri svemu tome, Volkswagen se nije trudio da auto bude previše luksuzan, iako ima maksimalnu haj-tek opremu.

auto magazin srbija vw touareg test

Jednostavno, nema smisla praviti konkurenta premijum brendovima. To znači da tu i tamo ima površina sa tvrdom plastikom, recimo, na centralnom grebenu.

Iako je na komandnoj tabli štep, nije presvučena kožom kao što deluje na prvi pogled, već je reč o vrlo finoj mekoj plastici.

auto magazin srbija vw touareg test

Tapacirunzi u vratima su obloženi eko-kožom, a štep i ovde daje utisak prestiža. Ipak, vrlo je jasno da je Touareg distanciran od daleko skupljih SUV modela VW korporacije, što potvrđuje i volan koji deli sa „polom“ i „golfom“.

Poenta je da se kupovinom „tuarega“ štedi najmanje nekoliko desetina hiljada evra u odnosu na ekvivalentno opremljene i motorizovane premijum modele.

auto magazin srbija vw touareg test

Mnogo je i kompanija koje po internim kodeksima menadžmentu ne bi dozvolile nabavku premijum brenda, ali je, recimo, „narodni“ VW dozvoljen.

Sve u svemu, Volkswagen je s namerom Touareg pozicionirao tako da ima zaista svu moguću vrhunsku opremu a da istovremeno ne „bode oči“.

auto magazin srbija vw touareg test

Ponuda prostora je takva da spada među najveće SUV modele na tržištu. Kabina je široka toliko da je skoro nemoguće da vam je lakat na prozoru i da pritom držite volan.

Sedišta imaju podešavanja koja su retkost i kod mnogih premijuma – možete da podesite ne samo širinu naslona, već i donjeg dela sedišta, tako da se pretvaraju ne baš u „kadice“ ali u velikoj meri poboljšavaju držanje tela.

auto magazin srbija vw touareg test

Sva ova štelovanja se obavljaju preko centralnog displeja, uključujući i masažu. Ona se lako startuje jednim klikom na dugme u sredini kruga za lumbalna podešavanja.

auto magazin srbija vw touareg test

Zadnja sedišta imaju mogućnost podešavanja nagiba naslona, ali i pomeranja po dužini kako bi se oslobodio dodatni prostor u gepeku, čija je zapremina od 810 litara u samom vrhu klase i šire.

auto magazin srbija vw touareg testauto magazin srbija vw touareg test

Kada smo već kod gepeka, u levom zidu su tasteri za električno obaranje naslona sedišta, a u levom za spuštanje automobila.

auto magazin srbija vw touareg test

U cilju olakšanog utovara težih predmeta, preko tastera možete da obezbedite da auto „čučne“. To je inače najniži od ukupno pet nivoa vazdušnog ogibljenja.

auto magazin srbija vw touareg test

Ono što prvo pada u oči prilikom ulaska u Touareg su ogromni displeji. Sa dijagonalom od 15 inča, centralni displej je trenutno najveći horizontalni ekran u automobilima.

Rezolucija je veoma visoka, sa vrlo izraženim kontrastom. Kao i kod većine automobila, kada jednom prođete kroz kompletan meni, kasnije nemate potrebu da često ulazite.

auto magazin srbija vw touareg test

Personalizovani ključ „pamti“ sva podešavanja „svog“ vozača, počevši od položaja sedišta, retrovizora i volana (u varijanti sa elektro-podešavanjem), pa do raznih drugih setovanja režima vožnje i sličnog.

Podešavanja su vrlo detaljna ali ne i komplikovana, tako da i oni koji zaziru od „čačkanja“ po meniju neće imati problem.

auto magazin srbija vw touareg test

Doduše, potrebno je neko vreme da se naviknete kako sve funkcioniše, kako se skroluju prozori i gde se šta od funkcija nalazi.

Iznenadilo nas je da je „tuareg“ opremljen automatskim privlačenjem vrata kao kod najluksuznijih limuzina, tako da ne morate da treskate da bi se do kraja zatvorila.

auto magazin srbija vw touareg test

Vozačevo sedište se automatski pomera unazad radi lakšeg ulaska i izlaska iz auta.

Za sjajnu atmosferu pobrinulo se atraktivno ambijentalno osvetljenje, uključujući prednja i zadnja svetla za čitanje koja su prigušeno osvetljena čak i kada nisu uključena.

auto magazin srbija vw touareg test

Sve to i velika količina drugih detalja čini da „tuareg“ izgleda veoma otmeno i sofisticirano, uz onu neophodnu dozu konzervativnosti ali i kreativnosti.

Kada smo već kod estetike, Touareg može da se poruči i u svetlijim tonovima, sa insertacijama od drveta umesto aluminijuma koji je prisutan na test primerku.

auto magazin srbija vw touareg test

Ono što svakako preporučujemo za doplatu je „Active roll stabilization“ sistem. Zapravo, to je sistem vazdušnog oslanjanja u kombinaciji sa upravljanjem i na zadnjim točkovima.

Sve ovo drastično menja karakter automobila, tako da po voznim karakteristikama ne zaostaje za premijum rođacima.

auto magazin srbija vw touareg test

Zadnji točkovi se zakreću tako da je manevrisanje prilikom parkiranja prilično olakšano sa dosta manjim prečnikom okretanja.

Slično je i u krivinama; prilikom skretanja ne morate da pravite luk kao da vozite autobus da zadnjim točkovima ne biste nagazili ivičnjak, već se opustite i ponašate kao da vozite dosta manji automobil.

auto magazin srbija vw touareg test

Ista situacija je i u brzim prolascima kroz krivine, gde se zadnji točkovi zakreću paralelno sa prednjim u cilju boljeg ležanja.

Na našem tržištu za sada je u ponudi samo jedan motor – 3,0 TDI u dva nivoa snage, sa 231 i 286 konjskih snaga.

auto magazin srbija vw touareg test

Mi smo testirali jaču verziju koja se ugrađuje i u najnovije Audi modele. U kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem predstavlja moćnu pojavu ne samo u gradu već i na auto-putu.

Ima više nego dovoljno snage za vrlo snažna međuubrzanja pri visokim putnim brzinama. Prvo što fascinira je zvuk šestaka, koji na leru radi mirno i tiho.

auto magazin srbija vw touareg test

S obzirom da je zvučna izolacija na nivou najskupljih limuzina, u kabinu dopire tek prigušeni zvuk motora.

Slično je i sa izolacijom protiv vibracija, pa u kombinaciji sa vazdušnim ogibljenjem vožnja u „tuaregu“ je kao na letećem ćilimu.

auto magazin srbija vw touareg test

Auto je vrlo pitom za laganu gradsku vožnju, ali kada se nagazi, pokazuje „zube“ iznenađujućim ubrzanjima koja zakucavaju za sedišta.

Menjač je čak bolje podešen nego na nekim Audijevim modelima, veoma brzo reaguje na nagle promene raspoloženja vozača, pa je u svakom trenutku spreman da obezbedi maksimalnu isporuku snage motora.

auto magazin srbija vw touareg test

Za one koji vole sami da menjaju brzine, tu je i manuelni mod sa tasterima na volanu.

Uprkos velikoj snazi potrošnja je umerena. Touareg po gradu opušteno troši oko devet litara, dok pri 130 km/h prosek iznosi oko osam litara na sto kilometara.

Motor je vrlo rasterećen zahvaljujući dugim prenosnim odnosima menjača, pa je pri toj brzini kazaljka obrtomera na niskih 1700 obrtaja.

auto magazin srbija vw touareg test

Najbolji Volkswagen do sada ima i jaču cenu. U ponudi je samo jedan paket opreme. Sa slabijim motorom od 231 KS košta 59.560 evra, a sa jačim od 286 KS 63.097 evra.

Treba računati i na nekoliko hiljada evra dodatne opreme, što na prvi pogled zvuči dosta; ali, kada se uzme u obzir da ekvivalentno opremljen i motorizovan premijum konkurent košta najmanje nekoliko desetina hiljada evra više, Touareg na kraju čak ispadne i povoljan. Naravno, za one kojima je ovakav auto potreban.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija vw touareg test

Masaža kao u salonu

Masaža u sedištima je za svaku preporuku. Moramo da priznamo da je jedna od najboljih u automobilima uopšte.

Ne samo da su jastučići vrlo snažni i udaraju baš tamo gde treba, već su i programi vrlo kreativni. Posle „tuarega“, masaža u jeftinijim automobilima deluje kao obično gurkanje.

auto magazin srbija vw touareg test

Touareg prepoznaje ljude i životinje na putu

Na spisku opreme su LED Matrix farovi. Kada nema ulične rasvete automatski se aktiviraju duga svetla čiji snop „preskače“ vozila ispred.

Međutim, ono što je prava retkost čak i među najskupljim automobilima je noćna kamera. Prepoznaje pešake ali i životinje.

auto magazin srbija vw touareg testOsim zvučnim i vizuelnim signalima na displeju instrumenata (uokvirena silueta čoveka kome se vozi u susret) , vozača upozoravaju i farovi.

Deo snopa desnog fara tri puta ablenduje prema osobi ili životinji koja bi mogla da bude ugrožena. Čista naučna fantastika.

auto magazin srbija vw touareg test
Komande gestikulacijom

Ogroman centralni displej dijagonale 15 inča je zadužen za veliki broj podešavanja i komandi. Osim konvencionalnog kretanja kroz meni, moguće su i komande gestikulacijom, odnosno pokretom ruku.

Da bi se ta funkcija koristila, potrebno je da se pročita uputstvo, u dugitalnom formatu na tom istom displeju, naravno.

Čak su i klasične komande na dodir prsta specifične, pa i oni sa velikim iskustvom ne mogu tek tako intuitivno da se kreću kroz meni. Jednom kada se utvrde zakonitosti, sve je krajnje jednostavno.

auto magazin srbija vw touareg test
Autonomna vožnja u gužvi

Poluautonomna vožnja odlično radi na našim putevima. Iznenadili smo se koliko je kompletan sistem nezahtevan u smislu kvaliteta horizontalne signalizacije, pa Touareg bez problema sam vozi i po lošije obeleženim deonicama. Bitno je da vozač drži ruke na volanu, a auto sam koriguje volan i reguliše gas, odnosno kočnicu.

U stani-kreni vožnji ne moraju čak ni ruke na volanu da se drže sve vreme. Ako se stoji do deset sekundi, auto će sam krenuti u koloni, a preko toga vozač mora da klikne na pedalu gasa da bi auto nastavio sa poluautonomnim režimom. U praksi, ovo je veliko rasterećenje za vozača.

auto magazin srbija vw touareg test
Vožnja po oblacima

Levi okrugli preklopnik ispred ručice menjača je zadužen za izbor režima rada kompletnog vozila.

Tu je i „komfort“ mod u kome je vazdušno ogibljenje podešeno tako da bude veoma mekano kada auto naiđe neravnine ali i da neutrališe pokrete karoserije tokom kočenja i u krivinama.

U prvom trenutku sve deluje prilično neprirodno jer mozak nije navikao da čak i minimalne promene pravca percipira sa „peglanjem“ od strane sistema oslanjanja.

auto magazin srbija vw touareg test

Naravno, neravnine nisu neutralisane u potpunosti, ali je sve daleko uglađenije nego kod klasičnog ogibljenja pa se stiče utisak da auto voli da „zapliva“.

Vozaču su na raspolaganju i mnogi drugi modovi vožnje, počevši od sportskog gde se auto spušta i postaje tvrđi sa dosta direktnijim volanom pa do ofroud režima gde se podiže i menja parametre 4×4 pogona uz jaču servo asistenciju upravljača.

auto magazin srbija vw touareg testPo potrebi, desnim okruglim prekidačem moguće je ručno podešavanje visine vozila, s tim što sa najnižim od pet nivoa ne može da se vozi, već je njegova uloga olakšavanje utovara ili ulaska u vozilo.

VW Touareg V6 3,0 TDI 4Motion

Motor: V6, zapremina 2969 ccm, snaga 210 kW (286 KS), maks. o. moment 600 Nm pri 2250-3250 o/min, menjač automatski, 8 stepeni, pogon na svim točkovima

Dimenzije: D/Š/V 4878/1984/1717 mm, međuos. rastojanje 2894 mm, prtljažnik 810 l, rezervoar 90 l, pneumatici 285/45 R20, masa 2296 kg

Performanse: maks. brzina 238 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 6,1 s, prosečna potrošnja 6,6 l/100 km, emisija CO2 173 g/km

Oprema

Standard: podešavanje nagiba naslona zadnje klupe, Torsen diferencijal, automatsko kočenje, startovanje motora na dugme, automatsko održavanje u sredini saobraćajne trake, adaptivni tempomat, prednji i zadnji parking senzori, dvozonska „klima“, paket zvučne izolacije, kamera za snimanje saobraćajnih znakova, električna „ručna“ sa auto hold funkcijom, LED glavna svetla sa automatskom nivelacijom, LED zadnja svetla, mogućnost poziva za hitne slučajeve i pomoć na putu, dodatni grejač vazduha, el. preklopivi spoljni retrovizori, navigacija sa displejem 9,2 inča, 8 zvučnika, blutut konekcija, alu-felne 18 inča, rezervni točak

auto magazin srbija vw touareg test

Opcije: termo i akustički izolovan vetrobran sa grejačima, krovni nosači, „R-Line“ paket, beskontaktno otključavanje sa automatski zatvaranjem prtljažnika, termalna kamera za noćnu vožnju, automatsko parkiranje, poluautonomna vožnja u koloni, adaptivno vazdušno ogibljenje, upravljanje na sva četiri točka, četvorozonski klima-uređaj, hed-ap displej, LED Matriks farovi sa „preskakanjem“ snopa, rezervoar povećanog kapaciteta, grejanje i hlađenje sedišta, grejanje prskalica, daljinsko obaranje naslona zadnjih sedišta, el. kožna sedišta sa memorijom, masažeri, el. vrata prtljažnika, panoramski krov sa otvaranjem, automatsko privlačenje vrata, grejač volana, Dynaudio ozvučenje 730W sa 13 zvučnika, digitalna instrument tabla, multimedijalni displej 15 inča, bežično punjenje telefona, ali-felne 20 inča

auto magazin srbija vw touareg test

auto magazin srbija vw touareg test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad