Top 5: najskuplji motocikli na svetu

Zamislite da u garaži imate "bugati vejron", "ferari la ferari", "meklaren P1" i "lamborgini aventador". A onda ih prodate i kupite motocikl, samo jedan motocikl koji košta kao ova četiri super automobila! Pa dobro, bar ćete imati mnogo mesta u garaži!

Najskuplji automobili su opšte poznati. Malo koji ljubitelj brzine nije čuo za Bugati, Lamborgini, Ferrari, Koenigsegg, McLareni i druge fantastično skupe i brze automobile. Ali da li znate koji su motocikli najskuplji?

Peto mesto na našoj listi zauzima Ecosse Titanium FE Ti XX. Njegov dizajner je i osnivač kompanije Ecosse, Donald Atchison, a do sada je proizvedeno tek nešto više od deeset primeraka.

Motor je u V rasporedu pod uglom od 45 stepeni, ima zapreminu od 2409ccm i snagu od 225 “konja”. Ram i izduvni sistem izradjeni su od titanijuma a kaiš je izrađen od karbonskih vlakana.

Auto magazin Ecosse Titanium FE Ti XX
Ecosse Titanium FE Ti XX

.

Ručice upravljača se presvučene platinom, a sedište se može napraviti specijalno po merama kupca. Cena ovog motora je 300.000 dolara.

Ime sledećeg proizvođača na listi sigurno ćete prepoznati. Yamaha. Ime modela na listi je Yamaha Roadstar BMS Chopper.

Auto magazin  Yamaha Roadstar BMS Chopper
Yamaha Roadstar BMS Chopper

 

BMS Čoper je firma koja se bavi kastmizacijom isključivo Jamahinih i Harli motocikala. Model sa liste je unikat a cenu od 500,000 dolara pravdaju detaljima izrađenim od zlata.

Treće mesto na listi zauzeo je Dodge Tomahawk V10 Superbike koji važi za najbrži motocikl na svetu. V10 motor preuzet je iz automobila “dodž vajper” ima zapreminu od 8,3 litra i 500 KS pri 5.600 obrtaja u minuti i manuelni menjač sa samo dve brzine.

Auto magazin Dodge-Tomahawk-V10-Superbike
Dodge Tomahawk V10 Superbike

 

Iz stanja mirovanja do “stotke” stiže za 2,5 sekundi, a maksimalna brzina mu je 500 km/h, međutim postoji verovanje da može i brže – do 650km/h. Ako imate 555.000 dolara viška kupite, probajte i obavezno nam javite.

Kakva bi ovo lista motocikala bila a da na njoj svoje mesto nije našao i Harli Dejvidson. Tačno jedan milion košta Harley Davidson Cosmic Starship, motor koji je oslikao američki umetnik Jack Armstrong.

On svoj stil naziva Kosmički ekstencionalizam, a sebe smatra najpoznatijim umetnikom na planeti. Hm. Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat su dva umetnika prošlog veka (nama daleko poznatija) koje pominje u svom rezimeu i hvali se poznanstvom sa njima, a na njegovoj stranici čak postoji i grafikon koji prikazuje porast vrednosti njegovih umetničkih dela.

Auto magazin HD cosmic starship
Harley Davidson Cosmic Starship

 

Harley Davidson Cosmic Starship nije njegov najskuplji dvotočkaš – prošle godine je u Dubajiu prodat bicikl koji je oslikao, za čak 3 miliona dolara.

Ubedljivu pobedu odneo je Ecosse ES1 Superbike, koji kosta skoro milion dolara više nego predhodna četiri modela zajedno! Njegova tačna cena je 3,6 miliona dolara.

Auto magazion ecosse1
Ecosse ES1 Superbike

 

Ovaj prototip dizajnirali su Britanac Dick Glover, nekadašnji tehnički direktor Mclaren F1 konstruktorskog tima i Andy le Fleming, svojevremeno šef dizajnera u F1 Ferrary timu.

Motor ima 1000ccm (predpostavlja se da je preuzet od Suzukija GSXR1000) od 210 KS, sa maksimalnom brzinom nešto manjom od 390 km/h. Postoji samo tri motora na svetu i on nikada nije ušao u serijsku proizvodnju.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring