Auto magazin

Top 5: najskuplji motocikli na svetu

Top 5: najskuplji motocikli na svetu
31.03.2015.

Najskuplji automobili su opšte poznati. Malo koji ljubitelj brzine nije čuo za Bugati, Lamborgini, Ferrari, Koenigsegg, McLareni i druge fantastično skupe i brze automobile. Ali da li znate koji su motocikli najskuplji?

Peto mesto na našoj listi zauzima Ecosse Titanium FE Ti XX. Njegov dizajner je i osnivač kompanije Ecosse, Donald Atchison, a do sada je proizvedeno tek nešto više od deeset primeraka.

Motor je u V rasporedu pod uglom od 45 stepeni, ima zapreminu od 2409ccm i snagu od 225 “konja”. Ram i izduvni sistem izradjeni su od titanijuma a kaiš je izrađen od karbonskih vlakana.

Auto magazin Ecosse Titanium FE Ti XX

Ecosse Titanium FE Ti XX

.

Ručice upravljača se presvučene platinom, a sedište se može napraviti specijalno po merama kupca. Cena ovog motora je 300.000 dolara.

Ime sledećeg proizvođača na listi sigurno ćete prepoznati. Yamaha. Ime modela na listi je Yamaha Roadstar BMS Chopper.

Auto magazin  Yamaha Roadstar BMS Chopper

Yamaha Roadstar BMS Chopper

 

BMS Čoper je firma koja se bavi kastmizacijom isključivo Jamahinih i Harli motocikala. Model sa liste je unikat a cenu od 500,000 dolara pravdaju detaljima izrađenim od zlata.

Treće mesto na listi zauzeo je Dodge Tomahawk V10 Superbike koji važi za najbrži motocikl na svetu. V10 motor preuzet je iz automobila “dodž vajper” ima zapreminu od 8,3 litra i 500 KS pri 5.600 obrtaja u minuti i manuelni menjač sa samo dve brzine.

Auto magazin Dodge-Tomahawk-V10-Superbike

Dodge Tomahawk V10 Superbike

 

Iz stanja mirovanja do “stotke” stiže za 2,5 sekundi, a maksimalna brzina mu je 500 km/h, međutim postoji verovanje da može i brže – do 650km/h. Ako imate 555.000 dolara viška kupite, probajte i obavezno nam javite.

Kakva bi ovo lista motocikala bila a da na njoj svoje mesto nije našao i Harli Dejvidson. Tačno jedan milion košta Harley Davidson Cosmic Starship, motor koji je oslikao američki umetnik Jack Armstrong.

On svoj stil naziva Kosmički ekstencionalizam, a sebe smatra najpoznatijim umetnikom na planeti. Hm. Andy Warhol i Jean-Michel Basquiat su dva umetnika prošlog veka (nama daleko poznatija) koje pominje u svom rezimeu i hvali se poznanstvom sa njima, a na njegovoj stranici čak postoji i grafikon koji prikazuje porast vrednosti njegovih umetničkih dela.

Auto magazin HD cosmic starship

Harley Davidson Cosmic Starship

 

Harley Davidson Cosmic Starship nije njegov najskuplji dvotočkaš – prošle godine je u Dubajiu prodat bicikl koji je oslikao, za čak 3 miliona dolara.

Ubedljivu pobedu odneo je Ecosse ES1 Superbike, koji kosta skoro milion dolara više nego predhodna četiri modela zajedno! Njegova tačna cena je 3,6 miliona dolara.

Auto magazion ecosse1

Ecosse ES1 Superbike

 

Ovaj prototip dizajnirali su Britanac Dick Glover, nekadašnji tehnički direktor Mclaren F1 konstruktorskog tima i Andy le Fleming, svojevremeno šef dizajnera u F1 Ferrary timu.

Motor ima 1000ccm (predpostavlja se da je preuzet od Suzukija GSXR1000) od 210 KS, sa maksimalnom brzinom nešto manjom od 390 km/h. Postoji samo tri motora na svetu i on nikada nije ušao u serijsku proizvodnju.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android