Toyota Aygo x-play

Jeste mali ali pruža zaista mnogo. Vožnja "tojote ajgo" po gradu je pravo uživanje. Nema mesta gde ne može da se provuče i parkira i za vozača predstavlja istinski anti-stres tretman. Na gasu je prilično prgav a potrošnja ne prelazi šest litara

Zvuči apsurdno, ali mali gradski automobili A segmenta su karakteristični za bogatija društva. Njihova funkcija je da budu drugi ili treći auto u porodici i da olakšaju svakodnevnu gradsku vožnju. To što su najmanji ne znači da su i najjeftiniji.

Tačno je da ih odlikuje maksimalna jednostavnost, a proizvođači kao da se takmiče kako da naprave što kreativniju uštedu. Na primer, većina konkurenata “tojote ajgo” nema mogućnost podizanja i spuštanja zadnjeg stakla, već se otvaraju po principu leptir-stakla iako imaju zadnja vrata.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Iako je pretrpela velike izmene u dizajnu ostala je prepoznatljiva

 

U unutrašnjosti se najčešće vidi netapaciran lim a neki na vozačevim vratima uopšte nemaju taster podizača suvozačevog stakla, već onaj ko vozi mora da se protegne kako bi otvorio drugi prozor ako je sam u autu. Na svu sreću, Tojota nije išla tako daleko, već su se dizajneri i inženjeri potrudili da auto zaista bude kreativan i funkcionalan.

Sa dužinom manjom od tri i po metra, “ajgo” je među najkraćima u klasi. Prodaje se u varijantama sa troja i petora vrata i samo jednim motorom. Prethodna generacija je imala i dizel motor, ali za tim zaista nema potrebe s obzirom da jedini benzinac zaista malo troši.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Mala tojota je vrlo ozbiljan auto i nije namenjena samo početnicima

 

Razvijen je u saradnji Tojote i PSA grupacije, s tim što je na našem tržištu za sada prisutan samo “ajgo” nove generacije. Automobili u ovoj klasi odlično drže cenu kao polovnjaci zato što su izuzetno jeftini za eksploataciju. Cene redovnih servisa su najniže moguće.

Nema većih intervencija s obzirom da nema zupčasti kaiš već lanac. Registracija je takođe najpovoljnija moguća, kao i potrošnja. Opet dolazimo do apsurda – cena novih modela malih gradskih automobila je praktično na nivou B segmenta i mnogi uvoznici u Srbiji ih jednostavno izbegavaju s obzirom da smo siromašno tržište koje nema para ni za jedan a kamoli dva nova automobila u porodici.

Ipak, Tojota Srbija je u startu izdejstvovala sasvim solidne popuste, tako da novi “ajgo” može da se kupi već od 8.990 evra i to sa petora vrata.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
U kabini ima dosta golog lima

 

Najjeftinija verzija od opreme sadrži sve što je neophodno za bezbednu vožnju po svim standardima – ESP (kod Tojote se zove VSC), sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova, šest vazdušnih jastuka, uključujući i zavese, klima-uređaj, putni računar, elektro-podizače prednjih prozora, radio sa USB i AUX priključcima, LED dnevna svetla, sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo, pa čak i kontrolu pritiska u pneumaticima!

Da, sve to je oprema bazne verzije koja ima oznaku “X”. Najskuplja verzija “X-vejv” (x-wave) ima cenu od 11.690 evra i na spisku opreme sadrži platneni pokretni krov. Mi smo testirali drugi po redu paket “X-plej” koji je imao dva dodatka sa liste opcija – alu-felne prečnika 15 inča i veliki displej osetljiv na dodir sa kamerom za vožnju unazad.

Generalno, “ajgo” je zamišljen tako da lako može da se personalizuje. Prednja maska u obliku slova “X” može da se poruči da bude u drugoj boji, a to je moguće učiniti i naknadno, ako vam, recimo, dosadi kombinacija koju već imate.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Pozadi mogu da se smeste i dvometraši, ali samo za kratku vožnju

 

U sklopu tih elemenata, odnosno lajsni koje se menjaju, su i lajsne na prednjim blatobranima, ali i maske centralne konzole i ventilacionih otvora. U našem slučaju, to su svi elementi koji su obojeni plavom bojom. Dakle, u ovom automobilu je teško ostati neprimećen.

Iako je među najkraćima u segmentu, “ajgo” ima jedan od najprostranijih kabina. Posebno smo se iznenadili prostorom na zadnjem sedištu gde mesta za glavu imaju i visoke osobe. Ne možemo da se požalimo ni na prostor za kolena; sasvim je dovoljan za kraće vožnje.

Pozicija vozača je čak i bolja nego u većem “jarisu”. Volan se ne podešava po dubini već samo po visini ali nije predaleko postavljen. Interesantno je da nožne komande uopšte nisu blizu kao što je to slučaj kod sličnih automobila.

To omogućava vrlo relaksirajuć položaj tela vozača tako da ni duže vožnje nisu problem. Sedište je podesivo po visini tako da i niže osobe neće imati problem sa preglednošću. Doduše, nikako nismo mogli da se naviknemo na liniju zadnjih prozora koja se podiže ka zadnjem stubu, što dosta može da utiče na nesigurnost vozača kada je u pitanju mrtav ugao.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Tojota vam pruža mogućnost da personalizujete svoj auto

 

Kao i kod ostalih konkurenata kod kojih je ručica menjača na podu, postavljena je blizu vozača. Volan je prijatno debeo i odlično profilisan tako da lepo leži u šakama. Na žalost, tasteri putnog računara su postavljeni direktno na kilometar-sat. Mesta za odlaganje telefona ima sasvim dovoljno, pogotovo ispred ručice menjača gde može da se smeste i najveći telefoni uz gomilu drugih sitnica.

Sa druge strane, kaseta nije baš za pohvalu s obzirom da u nju mogu da se smeste samo manji predmeti.
Osim u pogldu prostranosti i specifičnog dizajna, “ajgo” oduševaljava svojim motorom i mekim ogibljenje. Tačno je da je auto kratak i da zbog toga više skakuće nego duži automobili, ali je sistem oslanjanja podešen tako da je prelazak preko rupa prilično udoban. Čak nas je iznenadila i dobra zvučna izolacija, s obzirom je ovo segment automobila sa najmanje tapaciranih površina.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Plastika je tvrda, ali kvalitetna i dobro sastavljena

 

Iako ima 69 “konja”, “ajgo” je prilično brz auto. Njegove performanse uopšte nisu za potcenjivanje. Taman kad pomislite da je motor jedan od onih za koje se može reći da su tromi i da nema poente vrteti ih, iznenadi vas. Pritisak gasa do kraja otkriva jedno sasvim drugo lice male “tojote”, pogotovo kada je vozač sam u automobilu.

Drugom brzinom za čas dostigne “stotku” i to na solidnoj uzbrdici, tako da se bez straha možete upustiti i u preticanja. Motor nije potrebno “vrteti” do “crvenog” područja gde postiže maksimalnu snagu, s obzirom da je skoro 90% obrtnog momenta raspoloživo već pri svega 2000 o/min, što je prilično nisko za jednog atmosferskog benzinca.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo
Iako je namenjena vožnji pop gradu, tojota se dobro snalazi i na otvorenom drumu

 

Gradska vožnja je idealna sredina za ovaj motor. Veoma brzo dostiže radnu temperaturu tako da ne podiže previše prosek potrošnje ukoliko ga vozite na kratkim relacijama na kojima smo ga uglavnom testirali. Stil vožnje nam je bio takav da su ubrzanja bila prilično nagla. Uprkos tome, “ajgo” je u proseku trošio oko 5,5 litara benzina. Vožnja po magistrali dodatno spušta potrošnju ali je auto put povećava i to na oko sedam litara.

Dakle, ako vam je potreban auto koji ćete koristiti uglavnom po gradu, “ajgo” je odlična tema za razmišljanje, mada vas neće razočarati ni na auto-putu. Čak i pri velikim brzinama auto je veoma stabilan, bez potrebe da ga “lovite” na upravljaču kako bi ste zadržali pravac.
Aleksandar Bursać

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

“Leptir” stakla
Bez obzira da li se radi o verziji sa troja ili petora vrata, “ajgo” pozadi ima “leptir” stakla. Nemojte da vas ovo razočara, to je rešenje koje praktikuje najveći broj proizvođača na svojim modelima A segmenta. Istovremeno je vrlo praktično jer leti možete da ostavite otvorene prozore i da se ne plašite da bi neko mogao da otvori auto.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

Komforni podizači prozora
Još jedan vid uštede u A segmentu su tasteri podizača prozora. Na svu sreću, Tojota nije uradila ono što većina drugih proizvođača radi a to je da na vozačevim vratima imate samo taster za levi ali ne i za desni prozor. U “tojoti ajgo” ne morate da se protežete kako bi ste otvorili ili zatvorili desni prostor. Čak su dugmići vrlo lepo postavljeni, baš na dohvat ruke.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

Samo za šoping
Prtljažnik je standardno mali za ovu klasu automobila. Dovoljan je za odlazak u šoping a ako se putuje, taman mogu da se spakuju dve osobe i to u manjim torbama. Eventualno mogu da stanu dva koferčeta dimenzija ručnog prtljaga za avion. Inače, zadnji naslon sedišta je deljiv po pola, tako da i na taj način prostor može praktično da se iskoristi.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

CD odlazi u istoriju
Testirani primerak je bio opremljen opcionim displejem dijagonale sedam inča koji je osetljiv na dodir. On je standard već od srednjeg, odnosno trećeg po redu paketa opreme “iksajt” (x-cite). Čak i da nije poručen kao dodatna oprema, “ajko “iks-plej” bi imao blutut konekciju za mobilni kao standard. U ovom slučaju možete da upravljate nekim aplikacijama sa vašeg mobilnog telefona direktno preko displeja.

Na primer, preko “tjun-in” aplikacije možete da slušate internet radio stanice ili da pristupate vašem adresaru u telefonu. Doplata za ovakav displej košta 300 evra a uz njega dobijate i kameru za vožnju unazad.
Ozvučenje je sasvim pristojnog kvaliteta i ne može se reći da je slabo. U kombinaciji sa ovakvim displejem nema CD-a, već samo USB i AUX priključaka.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

Stari-novi motor
Izmenjeni jednolitarski motor sa tri cilindra vodi poreklo od benzinca koji se i do sada ugrađivao u malu “tojotu”, ali je toliko izmenjen da se može reći da je potpuno nov.
Izmena kompresionog prostora povećala je stepen kompresije na 11,5:1. Drugačije su svećice, usisni ventili i usisna grana, kao i sistem za varijabilno upravljanje ventilima, čime je poboljšano sagorevanje smeše. Na taj način je postignuta termalna efikasnost od 37 posto, što je najbolji rezultat u klasi.

Jedan od problema koje je trebalo rešiti bilo je što optimalnije održavanje temperature u svim uslovima rada. Zato sada klipovi imaju dodatno hlađenje prskanjem ulja sa zadnje strane, a karter je podeljen u dva dela kako bi ulje što brže postiglo radnu temperaturu.
Bitan detalj u rekonstrukciji motora je i smanjenje unutrašnjeg trenja. Najviše ušteda u tom delu postignuto je upotrebom lanca razvodnog mehanizma koji ima mali otpor u radu, kao i posebnim presvlakama na podizačima ventila.

Za obradu uzduvnih gasova zadužen je optimizovani EGR sistem, kao i katalizator zapremine 0,7 litara koji brže postiže radnu temperaturu.
Snaga motora je povećana na 69 KS pri 6.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 95 Nm isporučuje se na 4.300 o/min. O elastičnosti svedoči podatak da je pri 2.000 o/min raspoloživo čak 85 njutn-metara.

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

Toyota Aygo x-play
Motor: 3 cilindra, zapremina 998 ccm, snaga 51 kW (69 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 95 Nm pri 4300 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 3455/1615/1460 mm, međuos. rastojanje 2340 mm, prtljažnik 168 l, rezervoar 35 l, masa 840 kg, pneumatici 165/60 R 15
Performanse: maks. brzina 160 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,2 s, potrošnja 3,6/4,1/5,0 l/100 km, emisija CO2 95 g/km

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

Oprema
Standard: TRC, VSC, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, klima-uređaj, el. podizači prednjih prozora, upravljač podesiv po visini, putni računar, LED dnevna svetla, pomoć pri kretanju uzbrdo, detekcija pritiska u gumama, audio-uređaj sa četiri zvučnika, blutut konekcija za telefon, kožni upravljač i ručica menjača, komande radija na volanu, obrtomer, vozačevo sedište podesivo po visini, el. podesivi retrovizori sa grejačima, limiter brzine
Opcije: x-touch sedmoinčni dosplej osetljiv na dodir sa kamerom za vožnju unazad, alu-felne prečnika 15 inča

auto magazin www.magazinauto.com toyota aygo tojota ajgo

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring