Toyota pravi pice u šamotnoj peći na vodonik

Tačno 11,52 miliona automobila su Toyota i njene podružnice napravile 2023. godine, kada su lansirali desetine novih proizvoda. I pored toga što je najuposleniji proizvođač automobila u poslu, japanski gigant još uvek nalazi vremena da istražuje neautomobilske oblasti. Neočekivano je izgradio ono što tvrdi da je prva šamotna peć na vodonik na svetu.

Toyota se udružila sa japanskim proizvođačem gasnih uređaja Rinnai da bi ga napravila za Japan Mobility Show. Šamotna peć je bila tu da se posetiocima posluže ne samo sveže pečene pice, već i kroasani. To se pokazalo uspešnim, posebno među decom. Toyotino osoblje je napravilo peć i sada je koriste za pravljenje pica i kroasana tokom radnog dana.

Toyota Hidrogen Pizza

“Vodonik ima visoku temperaturu sagorevanja. Dok sagoreva, kombinuje se sa kiseonikom i proizvodi paru, čineći jela hrskavim spolja i sočnim iznutra. Na primer, uzmite pečurke i povrće. Dok se ovi sastojci obično suše na drvenom ili ugljenom roštilju, vodonik ih peče brže, ostavljajući ih punim vlage i ukusnim.”

Ohrabreni uspehom šamotne peći na vodonik, Toyota je nastavila da gradi dodatne uređaje na vodonik. Tako je nastao roštilj na vodonik, koji se kasnije koristio na raznim Tojotinim moto-sport aktivnostima. Ubrzo nakon toga, radnici kompanije su izgradili i kamado.

Toyota Hidrogen Pizza

Nakon Volkswagen currywurst kobasice, Bentley meda i Peugeot mlinova za biber, dolazi Toyota šamotna peć. Istina, ne možete je kupiti, ali sledeći put kada budete na sajmu automobila u Japanu, možda ćete moći da probate picu ili kroasan napravljen u njoj.

Iako su Toyotini napori sa vodonikom bili skromni u smislu prodaje, ipak se ne odustaje od ove tehnologije. Ne samo da je Mirai i dalje prisutan, već je i prestižni Crown ponuđen u Japanu sa pogonom na vodonik. Pored toga, inženjeri istražuju motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji koriste vodonik radeći na prototipima GR Yaris H2 i GR Corolla H2.

Toyota Hidrogen Pizza

Tu je i GR H2 Racing, koncept trkačkog automobila na vodonik koji će se takmičiti u novoj Le Mans H2 klasi kasnije ove decenije. Toyota ima tekuće partnerstvo sa BMW-om, koji je među retkim proizvođačima automobila koji veruju da postoji budućnost za vozila na vodonik u automobilskoj industriji.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring