Auto magazin

Toyota Yaris Cross inspiracija za lisabonske umetnike

Toyota Yaris Cross inspiracija za lisabonske umetnike
08.02.2024.

Toyota ojačava svaki ključni aspekt popularnog modela Yaris Cross, nastavljajući tradiciju kvaliteta koji su kompaktnom SUV-u, među mnogim drugim nagradama, doneli titulu World Urban Car već tokom prve godine prodaje.

Prva poboljšanja ovog modela baziraju se na najvažnijim razmišljanjima kupaca prilikom opredeljivanja za kupovinu vozila ovog segmenta, što je neophodan uslov da Yaris Cross zadrži svoju veliku privlačnost u očima kupaca.

Od svog predstavljanja 2021. godine, ovaj automobil se pozicionirao kao snažan i veoma konkurentan izazivač na brzorastućem evropskom tržištu B-SUV-a i vodeći je u svom segmentu ove godine.

Hibridno-električni pogon donosi jače i bolje performanse obnovljenom modelu Yaris Cross, sigurniju i lakšu vožnju potpomognutu najnovijim Toyotinim T-Mate sistemima bezbednosti i pomoći vozaču, kao i zaokruženo digitalno korisničko iskustvo, uz stilske detalje koji poboljšavaju njegov moderan, urbani stil.

Time se dovršava potpuna revizija Toyotine porodice malih automobila, koja obuhvata i novi Aygo X  i Yaris hatchback. Ujedno, to je deo moćne nove Yaris porodice koju zaokružuje GR Yaris sportskih performansi.

JEDINSTVENI AUTOMOBILI UMETNIKA ZA PRVU VOŽNJU U LISABONU

Kao deo aktivnosti lansiranja novog Yaris Crossa, Toyota je zamolila pet umetnika iz Lisabona da iskoriste novi Toyota Yaris Cross kao prazno platno za svoja smela i originalna umetnička dela koja se oslanjaju na klasično nasleđe Portugala, tradiciju glavnog grada i živu savremenu kulturu.

Rezultat donosi upečatljiv vizuelni odnos između kompaktnog, urbanog modela Yaris Cross i bogatstva boja, brojnih motiva i murala koji oživljavaju ulice Lisabona.

Ines Santos je diplomirala na Visokoj školi za umetnost i dizajn u Portugalu. Radila je za reklamne agencije pre nego što se pridružila nagrađivanom studiju Barbara Says, a takođe je i član tima koji održava svetski poznato Trijenale arhitekture u Lisabonu.

Toyota Yaris Cross Ines Santos

Ines Santos

Njen dizajn za Yaris Cross inspirisan je poznatim lisabonskim azuležo (azulejo) keramičkim pločicama, prilagođavajući klasični svitak koji se još uvek može naći na fasadama starijih zgrada i koristeći prepoznatljive svetloplave i bele nijanse.

I sve to u kontrastu sa žutim šarama nalik kamenu na donjem delu karoserije i azurno plavim tonom koji prekriva krov automobila.

Los Pepes je umetnički duo koji sačinjavaju Megi Prata i Francisko Leal. Oni zajedno stvaraju smela i euforična umetnička dela s ciljem da podstaknu pozitivno razmišljanje kod svih koji vide njihovo stvaralaštvo.

Meggie Prata i Francisco Leal

Takođe poznati kao Gangsters of Love, dvoje umetnika stvaraju uličnu umetnost naslikanu sprejom i digitalno prikazane dizajne u kojima je boja vodeći element i istražuju kako boje mogu da utiču na ljudski um.

Primenjujući svoju tehniku na Yaris Cross, oni su proizveli zaslepljujuće obojen automobil u suprotstavljenim bojama i šarama na svakom panelu, za razliku od bilo čega što se može videti na putu.

Tosko (Paulo Fereira) je rodom iz Lisabona i počeo je da prenosi svoju umetnost u urbane prostore kasnih 1990-ih kada je osetio potrebu da se izrazi na vidljiviji način.

Danas je on jedna od najinovativnijih figura na portugalskoj nekonvencionalnoj sceni grafita, a moćan karakter njegovog rada izražava ogroman kreativni kapacitet.

Paulo Ferreira

Za novi Yaris Cross on je stilizovao uličnu scenu koja pršti energijom i humorom, puna fantastičnih likova koji u potpunosti uživaju u životu – od scena vožnje bicikla i veslanja kanuom do postizanja gola i sviranja džez trube.

Diana Oliveira je s juga Portugala i sada radi u Almadi, s druge strane obale reke Težo.

Njena strast prema oblicima i bojama inspirisala je da postane raznovrsni grafički dizajner i ilustrator, stvarajući radove koji pomoću animacije oživljavaju slikovite komade.

Diana Oliveira

Njen elegantan dizajn za Yaris Cross crpi nadahnuće iz jedne od najpoznatijih lisabonskih zgrada s pločicama, Fabrike Viuva Lamego iz 19. veka.

Motivi iz arhitekture kombinovani su s drapiranim granama limuna i egzotičnim pticama i životinjama.

Luca Colapietro, rođen u Italiji, bio je inspirisan lepotom i obiljem azuleža u portugalskim gradovima stvorivši sopstveni projekat enterijera pod uticajem njihovih tradicionalnih estetskih kvaliteta.

To je 2014. godine dovelo do osnivanja Surrealjosa, nadrealističke interpretacije klasičnog dizajna pločica.

Luca Colapietro

Luka je za Yaris Cross napravio klasičan i simetričan dizajn po celoj površini, naglašen detaljima iznenađenja, uključujući oči i otvorena usta crvenih usana.

Toyota Yaris Cross nedavno je redizajnirana i unapređena snažnijim motorima.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Lifestyle Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]