Auto magazin

Tri jubileja Renoa

Tri jubileja Renoa
02.02.2014.

Pariski taksi “reno tajp AG1” puni sto godina, “reno gordini” 50 a “reno espas” 30 godina. Na izložbi starovremenskih vozila koja će se održati u Versaju u Parizu, između ostalih, biće izloženi i modeli koji proslavljaju ovaj jubilej.

Taksi “reno tajp AG1” je restaurisan specijalno za ovu priliku. Ovaj taksi ima veliki istorijski značaj i zaslužan je u odbrani Francuske tokom Prvog svetskog rata. Naime, 1914. godine nemačke trupe su prodrle sve do Pariza. U cilju držanja neprijatelja podalje od grada, francuske trupe su morale da budu prebačene na front. U tu svrhu je poslužilo šesto ovih taksija koji su prevezli tri hiljade vojnika. Time je praktično ovaj auto zaslužan za dobijanje prve bitke Francuza protiv Nemačke.

Renault Type AG1 - taksi vozilo zaslužno za odbranu Pariza od nemačke okupacije 1914. godine Renault Type AG1 -  taksi vozilo zaslužno za odbranu Pariza od nemačke okupacije 1914. godine

Značajan jubilej proslavlja i čuveni “reno gordini” – sportska verzija “renoa 8” sa čak 175 KS. Biće izloženo nekoliko primeraka, od čega i automobil Amedea Gordini, čoveka koji je zaslužan za razvoj ovih sportskih automobila.

“Reno 8 gordini” je učestvovao na brojnim trkama na kojima je više puta prolazio kroz cilj kao pobednik. Prepoznatljiv je po svojoj plavoj boji karoserije sa dve uzdužne štrafte.

Renault 8 Gordini - učesnik mnogobrojnih trka i relija proslavlja pola veka postojanja Renault 8 Gordini - učesnik mnogobrojnih trka i relija proslavlja pola veka postojanja

Koliko vreme brzo prolazi lako se može videti i na primeru “reno espasa” koji puni trideset godina. Biće prikazane sve četiri generacije ovog MPV modela, kao i specijalne verzije koje nikada nisu ušle u serijsku proizvodnju – “reno projekat 900” iz 1959 godine, odnosno prvi prototip “espasa”, zatim još jedan prototip napravljen u saradnji sa firmom Matra iz 1981, pretprodukcijiski primerak iz oktobra 1983. sa rednim brojem četiri, kao i F1 verzija iz 1994. godine napravljena u čast treće uzastopne pobede tima Reno-Vilijams.

Renault Espace - četiri generacije i tri decenije od početka proizvodnje Renault Espace - četiri generacije i tri decenije od početka proizvodnje

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android