U kojoj limuzini biste se radije vozili? Obe koštaju isto…

1

Čuvena firma Mechatronik GmbH u Nemačkoj, specijalizovana je za preuređivanje Mercedes modela. Namerno nismo pomenuli reč tjuniranje jer ono samo po sebi nije suština, već unapređenje i svih drugoh parametara.

Pre svega, bave se starijim modelima koji su istovremeno restaurirani i unapređeni novim tehničkim detaljima, pa se u 50 i 60 godina starim automobilima često nalazi najnovija tehnologija, bez narušavanja originalnog izgleda i šmeka.

Ovaj put, Mechatronik nam predstavlja dve limuzine, obe po ceni od 2.320.500 evra. Uprkos identičnim cenama, masivnoj veličini, spoljašnjoj nijansi (beloj) i činjenici da ih je oba proizvela Mercedes-Benz, ova dva modela su prilično različita.

Govorimo o klasičnom, ali potpuno restauriranom i modernizovanom Mercedes-Benzu 600 Pullman iz 1975. godine i mnogo novijem Maybachu 62S Landauletu iz 2009.

Stariji je unapređen u smislu da je dobio unutrašnjost od Maybacha 62. To uključuje presvlake od sveže kože, ukrase od pravog drveta, nekoliko paravana, moderno ozvučenje, električno podesiva sedišta sa grejanjem i ventilacijom, automatsku kontrola klime, minibar, ambijentalno osvetljenje, panele za prigušivanje panoramskog krova i još mnogo toga.

Uprkos novim delovima koji će verovatno iznervirati ljubitelje klasičnih automobila, model zadržava originalnu osnovu sa obnovljenom šasijom i pogonom. Tako je i dalje opremljen starim dobrim 6,3-litarskim V8 motorom od 250 KS, koji se prenosi na zadnju osovinu preko četvorostepenog automatskog menjača.

Ostale karakteristike uključuju originalno podesivo vazdušno oslanjanje, dvokružni sistem kočenja, disk kočnice, itd. Između 1963. i 1981.

Mercedes je napravio 428 primeraka Mercedesa 600 Pullman sa dugim međuosovinskim rastojanjem, od kojih je nekoliko bilo u vlasništvu Jugoslavije.

Prelazimo na Maibach. Ovaj nije baš tipični 57 ili 62 iz 2000-ih, već 62S Landaulet. To znači da ima hidraulično pokretan meki krov za putnike pozadi koji mogu da uživaju u osećaju kabrioleta na otvorenom u svojoj limuzini.

Unutrašnjost nema šest sedišta Mercedesa 600, ali i dalje dobija istu elektronski kontrolisanu pregradu sa mogućnošću zatamnjivanja, dve fotelje za putnike pozadi sa uvlačivim naslonima za noge, zavese, držač za šampanjac, plus dva ekrana multimedije.

Unutrašnjost ima bež kožu u kombinaciji sa detaljima od crnog laka i ugljeničnih vlakana. Oprema uključuje adaptivni tempomat, kameru za vožnju unazad, telefonski paket, DVD plejer, ambijentalno osvetljenje, biksenonske farove sa aktivnim praćenjem krivina i još mnogo toga.

Landaulet je bio zasnovan na najsnažnijem 62S što znači da je opremljen 6,0-litarskim V12 motorom koji proizvodi 604 KS koji se šalju na zadnju osovinu preko petostepenog automatskog menjača.

Maybach je napravio samo 21 primerak Landauleta, što ga čini prilično retkim prizorom. Ovaj primerak je prešao samo 1.900 km (1.180 milja) od 2009. godine i kao što možete videti na slikama je u izložbenom stanju.

Dok unutrašnjost ima sličnu tehnologiju, četiri decenije koje razdvajaju dve limuzine prilično su očigledne na spoljašnjosti. Pullman ima bezvremenski dizajn raskošnog stila, dok Maybach ima zaobljeniju i aerodinamičniju siluetu.

Iako je ovaj drugi počeo da pokazuje svoju starost u poređenju sa novijim ponudama kompanije, on je i dalje jedinstven komad automobilskog dizajna koji se ne sreće često.

Oba koštaju isto. Dakle, da imate 2,3 miliona evra viška i vozača, na kom od ovih zadnjih sedišta biste se najradijevozili? Sa druge strane, za neke bi najlogičnije bilo da se kupi potpuno novi Rolls-Royce po meri, ili Bentley Muliner sa punom specifikacijom ili specijalno izdanje Mercedes-Maybacha i zadržati rezervni milion za, recimo, vrhunski superautomobil… U svakom slučaju, obe bele limuzine iz Mechatronika imaju posebnu draž…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring