EKSKLUZIVNO: U susret auto sajmu u Detroitu

Ne bih marketinški slogan u naslovu shvatao bukvalno. U stvari, pre bih rekao da svi putevi svetske auto industrije tradicionalno “kreću”, svake nove godine, iz Detroita. I ova “automobilska 2016-ta” započinje na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu (The North American Auto Show NAIAS) od 11-24 januara Detroit, Mičigen, SAD Specijalno za Auto magazin, Zoran Kljajić

Ovo je jedan od najstarijih auto sajmova na svetu čija istorija seže u daleku 1907. godinu. Isprva kao regionalan događaj, detroitski sajam preuzima međunarodnu ulogu nosioca savremenih tehnologija 1987, u vreme kada tržište automobila na severno-američkom kontinentu počinje uveliko da se menja, najavljujući godine izazova u kojima ce američki proizvođači biti nekoliko puta vraćeni u život lobirajući američki Kongres i nebrojene političare.

Bila su to vremena kada su i vrapci na grani znali da budućnost leži u kompaktnim i štedljivim vozilima. Nespremnost “američke auto trojke” da predvidi i odgovori novim zahtevima tržišta, krajem 70-tih i početkom 80-tih, dovelo je do ekspanzije japanskih i evropskih proizvođača na severno-američkom tržištu.

auto magazin srbija detroit 2016

Oštra tržišna konkurencija u narednih 30-tak godina pretvoriće auto industriju u globalni biznis. U sistem koji će promeniti, kako prosečnog američkog konzumenta, tako i gigante američke auto industrije, GM, Ford i Chrysler.

U januaru 2016. u američku metropolu automobila dolazi oko 200 izlagača iz celog sveta. Na sajmu ove godine biće predstavljeno oko 40 modela koji će imati svetsku i severno američku premijeru.

auto magazin srbija detroit 2016

Koga nema bez njega se može

Mini, Rover, Jaguar, McLaren, Bentley i Tesla su otkazali učešće ove godine. Razlozi za takvu odluku su kontraverzni u najmanju ruku. Rover/Jaguar grupi se ne poklapaju “korporativni interesi da u ovom trenutku nađu za shodno da učestvuju na ovogodišnjem sajmu”.

Sa druge strane Teslin izgovor je mnogo razumniji. Mičigenski guverner Rick Snyder je potpisao zakon kojim se zabranjuje prodaja automobila preko interneta, jedini način uz pomoć kojeg je Tesla prodavao svoje modele.

auto magazin srbija mercedes e klasse enterijer

Tesla inače nema svoju klasičnu dilersku mrezu. Iz toga razloga kompanija Tesla je izdala saopštenje u kome se kaze; “Žalimo što u ovom trenutku ne vidimo poslovni interes da učestvujemo tamo gde nećemo imati mogućnost da direktno prodajemo naše proizvode”.

auto magazin srbija volvo s90

Verovatno jedna od glavnih “zvezda na podijumu 2016.” biće re-dizajnirana E klasa koja će ugledati svetlo dana 11. januara na PRESS premijeri. Mercedes će takođe svetu predstaviti i potpuno novi SLC AMG 43. Automobil, naslednik SLK verzije, kojeg pokreće V6 motor snage 362 KS.

BMW dolazi sa dve svetske premijere. M verzija serije 2 i M verzija crossover modela X4. Nove modele će predstaviti Ford, Volvo, Infiniti, Porsche, Acura, Chrysler, Honda, Lexus i mnogi drugi.

auto magazin srbija detroit 2016

Rekordna prodaja u 2015.

Uprkos problematičnoj 2015. godini u kojoj smo imali nekoliko skandala globalne razmere, kao što su neispravni vazdušni jastuci iz Japana marke “Takata”, skandal GM sa prekidačem za paljenje motora, VW prevara sa dizel motorima i njihovom deklarisanom emisijom štetnih gasova, protekla 2015. ipak predstavlja još jednu u nizu rekordnih prodajnih godina u kojoj su severno američki auto dileri zadovoljno trljali ruke.

Prema procenama kalifornijske kompanije za istraživanje globalnog auto tržišta “Kelly Blue Book”, niske cene benzina, male kamatne stope i veoma povoljni lizing krediti su glavni faktori na osnovu kojih 2015. godina predstavlja rekordnu godinu na severno-americkom kontinentu sa preko 17,5 miliona prodatih vozila.

auto magazin srbija detroit 2016

Analitičari predviđaju sličan rast prodaje vozila i u 2016. godini uz procenu da će nedavno povećanje osnovne kamatne stope (prvo u poslednjih devet godina), sprečiti 2016. da postane nova rekordna godina, godina u kojoj će globalna auto industrija nastaviti razvoj savremenih tehnoloških sistema koji bi trebalo biti dostupni u većini modela koji će se naći u ponudi za 2016. godinu.

Gotovo svi analitičari se slažu da će razvoj tehnologija poput sistemskog povezivanja mobilnog telefona (Apple CarPlay i Android Auto), sistemi za izbegavanje sudara (Pre-collision Warning), glasovne komande (Voice Command), autonomna vožnja (Autonomous Driving), automatsko kočenje (Automatic Emergency breaking) u neku ruku povlačiti auto industriju u pravcu proizvodnje i prodaje tzv. “vozila bez vozača” (Self-driving car”), kojeg po nekim predviđanjima ne treba očekivati pre 2020.

Ohrabruje podatak da je u nedavnoj anketi čuvenog američkog auto portala “Edmunds.com”, čak 60% ispitanika odgovorilo da je zainteresovano za kupovinu jednog takvog automobila.

Po svoj prilici globalna auto industrija je ponovo spremna za velike promene. Promene, koje diktiraju najveći centri automobilske industrije u koje svakako spada i Detroit.

auto magazin srbija detroit 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring