Auto magazin

Unapređeni Kia Stonic donosi haj-tek rešenja

Unapređeni Kia Stonic donosi haj-tek rešenja
06.08.2020.

Kia Motors je predstavila unapređenja svog krosovera Stonic, kojima će ojačati položaj ovog modela u segmentu manjih krosovera (B-SUV).

Motori

Unapređeni Stonic će nuditi Kijin benzinski laki hibrid (MHEV) ‘EcoDynamics+’. U kombinaciji sa novim ‘Smartstream’ 1,0-litarskim T-GDi motorom sa 48-voltnim MHEV sistemom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju efikasnost i neprimetno delovanje elektro motora. Kompaktna 48-voltna litijum-ionska polimerna baterija zameniće benzinsku snagu sa električnom i tako produžava ‘nedelovanje’ sa novim starterskim generatorom za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator – MHSG). MHSG je preko kaiša povezan sa radilicom i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (srp.: elektromotor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’ tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenje motora i snižava emisije. Tokom smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio
bateriju.

Kia StonicNovi Smartstream motor zamenjuje Stonicovu pređašnju generaciju 1,0-litarskog ‘Kappa’ TGDI
motora. Opremljen je sa Kijinom naprednom tehnologijom promenjivog upravljanja ventilima (CVVD), a tu su i druge inovacije. CVVD omogućava motoru da neprimetno preklapa između različitih ciklusa sagorevanja u zavisnosti od opterećenja čime smanjuje potrošnju goriva u svim voznim uslovima. Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao pređašnji Kappa motor –100 ili 120 KS, u zavisnosti od menjača. Na primer, najveći obrtni momenat kod varijante sa 120 konjskih snaga sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT) veći je za 16% (200 Nm).

Novi EcoDynamics+ motor smanjuje Stonicove emisije CO2 između 8,1 % i 10,7 % (NEDC, kombinovano. Oba 48-voltna pogona biće opremljena sistemom izbora načina vožnje (Drive Mode Select – DMS), koji vozačima omogućava da među opcijama ‘Eco’, ‘Sport’ i ‘Normal’ izaberu svoj način.
EcoDynamics+ varijante su raspoložive i sa Kijinim inteligentnim ručnim menjačem (iMT). Sistem ‘clutch-by-wire’ razvijen je sa ciljem pružanja boljeg iskorišćenja goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava zabavnu vožnju karakterističnu za konvencionalne ručne menjače. Umesto mehaničke veze iMT kontroliše kvačilo potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom lakog hibrida (MHSG) i u »coastingu« – to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja – gasi motor pre nego Kijin ISG sistem stani/kreni (Idle Stop & Go). Oba menjača (iMT i 7DCT) omogućavaju kratka razdoblja »ugašenog motora« tokom coastinga pri brzini do 125 km/h, koji se ponovo aktivira kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačilo.

Kia StonicNove ‘Smartstream’ inovacije za još bolju efikasnost svih motora

Unapređeni Kia Stonic donosi ključne dorade postojećih benzinskih motora, koji su postali efikasniji, imaju niže emisije CO2, kao i bolja vozna svojstva. Pored EcoDynamics+ varijanti u ponudi će biti i nehibridni benzinski motori – novi 1.0 T-GDi motor sa 100 konjskih snaga i nova varijanta 1,2-litarskog atmosferskog motora sa inovativnom tehnologijom dvostrukog ubrizgavanja (Dual Port Fuel Injection) sa 84 KS. Taj motor zameniće multipoint sa novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koji optimizuje vreme ubrizgavanja za maksimalnu uštedu. 1.0 T-GDi motor sa 120 KS pored standardnog 6-stepenog ručnog menjača (umesto dosadašnjeg 5-stepenog ručnog) opcionalno nudi i mogućnost izbora 7DCT menjača.

Tehnologija

Stonic donosi unapređeni ekran na dodir sa navigacionim sistemom koji nudi Kijinu inovativnu drugu fazu telematskog sistema UVO Connect, koja poboljšava povezivost i upravljanje vozila.

Stonic je standardno opremljen sa 8,0-inčnim ekranom na dodir, koji emituje audio sadržaje, dok je opcijski moguće naručiti i satelitsku navigaciju. Pored toga donosi i Bluetooth multipovezivost koja korisnicima omogućava povezivost dva mobilna uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu medija, a drugog samo za medije. Sistem standardno omogućava upotrebu na platformama Apple CarPlay i Android Auto za čiju upotrebu više nije potreban kabl.

Unapređeni Stonic sa sistemom UVO Connect vozačima omogućava pristup različitim podacima – saobraćajne informacije uživo, vremenska prognoza, zanimljive tačke, cene goriva i detalji o eventualnim uređenim parking mestima i uz cestu – uključujući cene, lokaciju i raspoloživost. Prepoznavanje glasa korisnicima omogućava traženje zanimljivih mesta, traženje adrese, pružanje vremenske prognoze ili slanje sms-ova sa glasovnim naredbama. Nova usluga online navigacije koristi podatke iz baze u oblaku u realnom vremenu i istorijske podatke sa ciljem predviđanja najbrže rute.

Kia StonicUVO App, koji deluje na platformama Android i Apple, nudi i nove funkcije 2. faze, uključujući i navigaciju ‘zadnjeg kilometra’. Ova nova funkcija biće od pomoći korisnicima kad žele da nastave do konačnog cilja, npr. kad parkiraju vozilo i nastave peške. To Kijinim strankama nudi idealno navigaciono rešenje u gradovima gde su parkirališta često udaljena od trgovina, barova i restorana.

Stranke u aplikaciji UVO mogu koristiti novu funkciju ‘prenos korisničkog profila’. Ovaj sistem
koristiće onim vozačima koji redovno menjaju različita vozila Kia opremljena sa uslugama UVO Connect – npr. vozačima službenih ili iznajmljenih vozila ili pak porodicama sa više korisnika usluge UVO Connect.

Dizajn i personalizacija

Nove boje karoserije i krova, kao i novi dizajn naplataka za još veću personalizaciju Spolja i iznutra je dizajn unapređenog Stonica ostao gotovo nepromenjen, novi su jedino puni LED farovi sa odvažnijim oblikom. Sa novim stilom kompaktnog krosovera koji već od samog lansiranja nudi moderan izgled Kia daje kupcima nove mogućnosti da Stonica prilagode svojim željama.

Kupcima su na raspolaganju novi 16-inčni aluminijumski naplaci i dve nove boje karoserije – Perennial Grey i Sporty Blue. Paleta boja kupcima nudi 9 boja karoserije, između ostalog i dvobojne kombinacije karoserije i krova. Sa novim žutim krovom (Most Yellow) sada se broj dvobojnih kombinacija popeo na 20, zavisno od tržišta i opreme vozila. Da je dvobojni krov popularan kod kupaca Stonica govori podatak da je 33% kupaca izabralo ovu opciju. U kabini je novost novi i veći, 8,0-inčni ekran na dodir, a vozači će znati da ceniti i novi visokorezolucioni 4,2-inčni digitalni ekran među meračima. Nove opcije za personalizaciju kabine su plavi i žuti paket, što znači da kupci mogu birati među 4 paketa, zavisno od tržišta i opreme.

Kia StonicBezbednost

U zavisnosti od opreme unapređeni Stonic donosi novi sistem asistencije ADAS, koji uključuje sistem za sprečavanje naleta (FCA) sa prepoznavanjem pešaka, vozila i biciklista, sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sistem za upozoravanje na dekoncentrisanost vozača (DAW), sistem za upozoravanje na mogućnost sudara u mrtvom uglu (BCW), sistem asistencije za pomoć kod sprečavanja sudara sa vozilima u mrtvom uglu (BCA), inteligentni sistem za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) i sistem za održavanje vozila na voznoj traci sa prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i sa automatskim ubrzavanjem nakon aktiviranja migavaca (LFA).

Sistem LFA u saradnji sa radarskim tempomatom za održavanje bezbednog rastojanja do vozila ispred kontroliše ubrzavanje, kočenje i upravljanje s obzirom na vozilo ispred i vozne prilike. Sistem koji deluje u vožnji do 180 km/h koristi kameru i senzore za praćenje podnih oznaka i tako održava Stonica na sredini trake. Stonic dobija i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA) koji vozača upozorava i zaustavlja vozilo ako sistem na parkiralištu sa leve ili desne strane prepozna približavanje drugog vozila, a tu je i novi sistem za upozoravanje na putnike na zadnjim sedištima (ROA) koji upozorava vozača ako slučajno zaboravi dete ili kućnog ljubimca na zadnjem sedištu. Unapređeni model je standardno opremljen sa šest bezbednosnih vazdušnih jastuka i ISOFIX sidrištima za dečja sedišta.

Kia Stonic

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android