Utisci iz prve ruke o BMW i MINI novitetima

Minimalizam u zelenom

BMW grupa predstavila dve svetske premijere iz porodice Mini i jedno potpuno novo koncept vozilo koje će trasirati put razvoja BMW-a u narednoj deceniji

Minhen, Nemačka

Od specijalnog izveštača

Armen Derbogosijan

 

 

 

 

 

 

Vreme tradicionalno koncipiranih automobilskih sajamskih događaja očigledno je za nama.

Ženevski salon se selio na Bliski Istok, Frankfurt je bio sledeća žrtva tako da su svetla reflektora u džinovskim halama mesto ustupila nekom modernijem konceptu izlaganja i predstavljanja.

U periodu od petog do desetog septembra po drugi put je u Minhenu održana manifestacija IAA Mobility koja je naslednik onoga što smo nekada zvali Salon automobila u Frankfurtu.

BMW X5 hydrogen vodonik

Nije promenjeno samo mesto, već i sam koncept predstavljanja, kao i paleta proizvoda koja je sada mnogo šira od auto industrije u svom uobičajenom obliku.

Umesto klasičnog i statičnog prikazivanja proizvoda u sajamskim halama, sada se pored postavke na štandovima, na nekoliko lokacija u centru Minhena nalaze izložbena mesta različitih izlagača koji u otvorenom prostoru pripremaju programe radi animacije posetilaca i posmatrača.

Na izložbenom prostoru u okviru Minhenskog sajma moguće je testirati modele pojedinih izlagača, ali i prisustvovati brojnim predavanjima i konferencijama.

mini

Veliki noviteti kod Minija

Nekoliko dana pre početka sajma BMW grupa je okupila više od 300 novinara iz celog sveta koji su prisustvovali specijalnim događajima na kojima je ova kompanija prikazala šta je to najsvežije što dolazi iz Mini i BMW „kuhinje“.

Prvog dana programa na pozornicu su izašli novi članovi porodice Mini. Predstavljen je potpuno novi „mini kuper“ pete generacije koji predstavlja spoj prepoznatljive tradicije i aktuelnih inovacija.

Ne slučajno, novinarima je prvo prikazana električna verzija „kupera“ čime Mini jasno sledi svoju strategiju da do 2030. godine postane brend sa svim potpuno električnim modelima.

mini

Varijante sa tradicionalnim pogonskim agregatima biće prikazane do kraja ove godine.

Ideja vodilja za dizajn je bio originalni „mini“, a zadatak timova za eksterijer i enterijer bio je da se reše suvišnih detalja.

Tako je izgled nove generacije Minijevih modela moderan i digitalno orijentisan, a korisničko iskustvo je podignuto na potpuno novi nivo.

mini

Eksterijer novog „mini kupera“ je minimalistički, aerodinamičan, sportski i orijentisan na osnovne elemente.

Prednji deo ovog električnog vozila karakterišu kultni MINI kružni farovi i upečatljiva osmougaona maska.

U razgovorom sa šefom dizajna eksterijera u Miniju, Tomasom Zuhjom, saznali smo da nova generacija „kupera“ nema više plastičnih rubova oko točkova niti suvišnih linija i hromiranih detalja kako bi se ostvarila veza sa prvim „minijem“, Ser Aleka Isigonisa.

mini

Dimenzije su ostale kompaktne i čuveni karting osećaj u vožnji je i dalje imperativ. Vetrobransko staklo je nešto nagnutije nego ranije, a najveće iznenađenje jeste dizajn zadnje svetlosne grupe koji odudara od prethodne četiri generacije.

Gotovo trougaona svetla povezana su zajedničkom lajsnom koja ide celom širinom poklopca prtljažnika.

Grafika svetlosnih grupa ima i dalje dizajn svetala engleske zastave, ali novi „mini“ ide korak dalje tako da su ponuđene tri varijante izgleda grafike zadnjih svetala, u zavisnosti od moda vožnje ili jednostavno od želja vlasnika.

Enterijer je pretrpeo značajne izmene i unapređenja. Ponovo je tu minimalistički koncept koji sadrži manji broj komponenti optimalno dizajniranih po najvišim standardima.

Ideja vodilja je bio prvi „mini“ i veliki okrugli multifunkcionalni instrument sa samo najnužnijim fizičkim komanda ispod.

Opcioni „hed-ap“ displej iza volana omogućava da se sav relevantan sadržaj pojavi u vidnom polju vozača.

Kao rezultat svega toga, kontrolna tabla na strani vozača ne zahteva dodatni ekran, tako da otvara pogled napred.

Okrugli OLED ekran visoke rezolucije pravi revoluciju u korisničkom doživljaju, i prvi put je viđen u automobilu.

Ovaj centralni element je centralna karakteristika enterijera uz svoje raznovrsne funkcije. Zahvaljujući „MINI operativnom sistemu 9“, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno pomoću dodira ili glasovne kontrole.

Ovaj operativni sistem je  zasnovan na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Grafički prikaz sadržaja je moderan i fokusiran je na ključne stavke. Gornji deo sadrži relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije.

Kada se pritisne indikator brzine, pojavljuje se veliki, upečatljiv displej sa brzinomerom preko celog ekrana koji jasno stavlja fokus na vožnju.

U glavnom meniju su prikazani ostali vidžeti u vidu ikonica levo i desno od trenutne funkcije menija.

U donjem delu OLED ekrana nalaze se stavke menija: navigacija, mediji, telefon i klima, koji se mogu direktno izabrati u bilo kom trenutku.

Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu.

mini

Pored toga, U kombinaciji sa opciono dostupnim „Mini konektid“ paketom, prodavnica aplikacija pruža pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igrice, muziku i video strimovanje.

Nova aplikacija „er konzol“ pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji pomoću mobilnog telefona kontrolišu sadržaj na OLED ekranu.

Novi „mini kuper“ biće dostupan u dve električne varijante: „kuper E“ i  „kuper SE“.  Prvi poseduje električni motor od 135 kW (184 KS) i generiše obrtni moment od 290 Nm.

mini

Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet po WLTP ciklusu isnosi 305 km. S druge strane, „mini kuper SE“ ima snagu od 160 kW (218 KS) uz maksimalni obrtni moment od 330 Nm.

Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 6,7 sekundi, dok je domet 402 kilometara po WLTP standardu.

„Green Mode“ (zeleni režim) opcija optimizuje efikasnost pogona, orijentišući elektro motor ka maksimalnom dometu na osnovu različitih parametara.

Unapređeno upravljanje rekuperacijom u novom „kuperu“ usmerava višak energije u bateriju, čime se povećava domet.

Drugi, ništa manje važan, novitet prikazan na prezentaciji u Minhenu jeste treća generacija izuzetno popularnog „kantrimena“.

mini

U skladu sa planovima Minija, i ovaj model je prvo predstavljen u svojoj potpuno električnoj verziji i to u dve varijante.

Osnovna je „kantrimen E“ sa snagom od 150 kW (204  KS) i obrtnim momentom od 250 Nm, uz domet od 462 km.

mini

Ova verzija ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h. Za one kojima to nije dovoljno.

Tu je potpuno električni „kantrimen SE ALL4“ sa 230 kW (313 KS), obrtnim momentom od 494 Nm i dometom od 433 km po WLTP standardu.

mini

Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,6 sekundi, a maksimalna brzina je 180 km/h. Novi „mini kantrimen“ biće dostupan i sa inovativnim i efikasnim benzinskim motorima.

U pitanju su „mini kantrimen C“ sa pogonom na prednjim točkovima, kao i „mini kantrimen S ALL4“ sa pogonom na svim točkovima.

mini

Na vrhu je, naravno „mini kantrimen JCW ALL4“ – model uvećane snage sa pogonom na svim točkovima. Novi „mini kantrimen“ će takođe biti dostupan i u  dizel varijanti.

Za razliku od „kupera“ koji je ostao kompaktan, najveći model u Mini porodici dolazi sa još većim dimenzijama u odnosu na svog prethodnika – dužina: 4.433 mm, širina: 1.843 mm i visina: 1.656 mm, Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju, koje je sada 2.692 mm, udobnost je dodatno povećana.

Dizajn novog „kantrimena“ je, za razliku od „kupera“, manje povratak u prošlost, a više pogled u budućnost.

Prednji deo potpuno električnog „kantrimena“ definisan je izražajnom konturom nove osmougaone prednje maske prednjih svetlosnih grupa koje dobijaju više pravougaoni izgled.

Kompletan eksterijer odiše modernim, minimalističkim dizajnom koji karakterišu jasne i izražajne linije. Unutrašnjost novog „kantrimena“ donosi najveći nivo zabave i komfora do sada.

Instrument tabla funkcioniše u potpunosti bez dodatnog displeja iza volana, a sav relevantan sadržaj se projektuje na opcioni „hed-ap“ displej.

Centralni OLED ekran postavlja novi standard svojom visokom rezolucijom i svojim okruglim oblikom.

Nova klasa za novu BMW porodicu

Naredni dan u Minhenu bio je rezervisan za predstavljanje novog člana BMW game. Novinarima je prikazan koncept „BMW vižn noje klase“ (BMW Vision Neue Klasse), model koji nam očima bavarskog proizvođača pruža pogled u budućnost.

Slično kao kod Minija, i ovde postoji prozor ka prošlosti i nekim slavnim BMW modelima, ali i stroga usmerenost ka elektrifikaciji, digitalizaciji i ekološkoj održivosti, i šta je sve učinjeno na ovom putu koji za „novu klasu“ počinje već 2025 godine.

BMW Neue Klasse

Dizajn novih modela biće značajno čistijih i minimalističkih linija uz povratak nekim tradicionalnim BMW vrednostima.

Karakteristična BMW-ova maska hladnjaka će se prilagoditi novom vremenu. Umesto velikih hromiranih „grilova“, svoje mesto će pronaći suptilnije i osvetljene linije „bubrega“ – ukratko više svetla, manje hroma.

BMW Neue Klasse

Oštre i čiste linije sa zasečenim prednjim krajem poput „nosa“ ajkule očigledno su inspirisane trkačkom istorijom BMW-ovih modela iz sedamdesetih godina.

Prema prikazanom, enterijer će se sve više izrađivati od ekoloških prihvatljivih i recikliranih materijala ali bez gubitka onog pravog BMW utiska kada sednete za volan.

BMW Neue Klasse

A kada sednete za volan dočekaće vas budućnost u vidu nove generacije “iDrajv“ sistema koji stvara potpuno novo digitalno iskustvo spajanjem stvarnih i virtuelnih svetova.

Da, zvuči pompezno, ali tako zaista i izgleda. „Panoramik vižn“ i novi „hed-ap“ displej praktično celu donju ivicu vetrobrana pretvaraju u ogromnu instrument tablu koja može da se konfiguriše prema željama vozača i tesno je povezana sa centralnim ekranom koji je blago zakrenut ka vozaču.

BMW Neue Klasse

Multifunkcionalni volan je opremljen senzorskim površinama koje menjaju klasične tastere. Gestovima prstima preko centralnog ekrana moguće je neke aplikacije ili informacije poslati direktno na „panoramik vižn“, to jest donju ivicu vetrobrana, nekada znanu i kao instrument tabla.

Korak napred predstavlja i šesta generacija BMW-ovog „e-drajv“ pogona. Novi, još efikasniji elektro motori koriste sve što im pružaju novorazvijene baterije sa rrkuglim ćelijama sa 20% većom gustinom energije nego što je to bio slučaj kod baterija prizmatičnog oblika.

BMW X5 hydrogen vodonik

Šesta generacija „e-drajva“ garantuje i 30% brže punjenje uz isto toliko procenata veći domet.

Kada sve svi ovi podaci stave u neki BMW-u znanu jednačinu dolazi se do cifre da će modeli „noje klase“ biti 25% efikasniji nego modeli iz prethodne generacije „e-drajva“.

BMW Neue Klasse

Za sada se ne zna koji će se prvi serijski model pojaviti na platformi „nove klase“ ali ono što se zna jeste da će stići iz nove fabrike u Debrecinu, u Mađarskoj, koja funkcioniše u potpunosti bez upotrebe fosilnih goriva i uz mnogo veću upotrebu recikliranih materijala za različite delove.

BMW X5 hydrogen vodonik

Iako se ozbiljno radi na smanjenju karbonskog otiska, čelnici BMW-a su u više navrata isticali da vozna dinamika i specifičan BMW-ovski osećaj u vožnji ne smeju biti dovedeni u pitanje.

BMW Neue Klasse

Manuelci odlaze u penziju

Jedna od važnijih stvari koju smo saznali na licu mesta jeste da će „mini“ definitivno raskrstiti sa manuelnim menjačima, tako da će i benzinske varijante, kada se pojave na tržištu, stizati isključivo sa automatskom transmisijom.

Samoupravljanje

Jedna od inovacija koja debituje na novim modelima Mija jeste poluautonomna vožnja pri brzinama do 60 km/h.

Do ove brzine vozač može da skloni ruke sa volana pod uslovom da nastavi pažljivo da prati saobraćaj, iako vozač mora biti spreman da aktivno upravlja i koči u svakom trenutku.

Ova funkcija se nadograđuje na druge sisteme asistencije vozaču, preuzimajući i uzdužno i bočno vođenje unutar trenutne trake.

Potpuno električni „kantrimen“ pruža i mogućnost izračunavanja najefikasnije rute sa optimizovanim punjenjem nakon unošenja odredišta, što uključuje unapređeno upravljanje rekuperacijom, čime se povećava domet vozila.

Pored funkcija automatskog parkiranja i pogleda za parkiranje od 360 stepeni, novi „mini kantrimen“ jasnije identifikuje moguća parking mesta zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri međusobno povezane širokougaone kamere.

mini

Vodonik kao ispomoć

Vodonik je odavno poznat kao alternativa fosilnim gorivima, ali njegova upotreba u kombinaciji sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem nije imala široku primenu zbog gomile problema i komplikacija.

Ipak, vodonik ima i veliku prednost što, uz male modifikacije, može da se transportuje već postojećim gasovodima tako da nisu potrebna prevelika ulaganja u novu infrastrukturu.

Uprkos gubicima prilikom ovog procesa transportom energije na veće distance postiže se efikasnost približna transportu energije putem dalekovoda.

BMW Neue Klasse

Da se sada vratimo na nivo pojedinačnog automobila. Na primeru pilot projekta ugradnje u „BMW X5“ pokazano nam je vozilo koje je opremljeno sa dva rezervoara za vodonik koja mogu da prihvate šest kilograma vodonika.

Sistem gorivnih ćelija iz vodonika stvara električnu energiju koja pokreće elektro motor snage 125 kilovata.

U izuzetnim situacijama tu je i baterija visoke efikasnosti koja je tu da uskoči u pomoć i koja se puni ili rekuperacijom ili preko vodoničnih gorivnih ćelija.

Ceo proces ne zahteva intervenciju vozača a punjenje vodonikom je slično kao tradicionalno punjenje TNG-om i traje tri do četiri minuta što je neuporedivo kraće od vremena potrebnog da za punjenje baterija.

Električni oklopnjak

Specijalna poslastica za novinare prikazana je na kraju programa drugog dana u specijalnoj prostoriji. „Zverka“ koja se retko viđa bila je blindirana verzija BMW-a „i7“ koja je predstavljena pre nešto više od mesec dana.

Prvi na svetu blindirani električni automobil ispunjava nivo zaštite VR9, a specijalna blindirana stakla odgovaraju bezbednosnom nivou 10.

Pristup kreiranju ovog automobila bio je paralelan sa razvojem serijskog automobila tako da ovo nije prerada u klasičnom smislu.

blindirani BMW i7 armored

Ispod „kože“ ove „sedmice“ krije se još jedan oklop koji u BMW-u zovu „protekšn kore“. Električna verzija (naravno postoji i benzinska) ima dva motora ukupne snage 547 „konja“, uz obrtni moment od 750 Nm.

Ubrzanje je slabije od benzinske varijante, ali za ovu vrstu vozila i njenu masu i dalje impresivno i iznosi devet sekundi uz maksimalnu brzinu od 160 kilometara na čas.

Pneumatike za ovo vozilo proizvodi Mišelin i reč je o gumama iz porodice „PAX“.

blindirani BMW i7 armored

One imaju specijalne plastične elemente, umetke koji održavaju pneumatik u voznom stanju čak i posle velikog oštećenja.

Baterije imaju kapacitet od 102 kWh što bi u mirnodopskim uslovima trebalo da bude dovoljno za 340 kilometara vožnje.

Tajna koja je ostala skrivena jeste kako su od vatrenog oružja zaštićene baterije koje su najranjiviji deo automobila.

mini

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring