Auto magazin

Volvo EX30 premijerno prikazan pred domaćom publikom

Volvo EX30 premijerno prikazan pred domaćom publikom
22.11.2023.

Volvo je pred domaćom publikom u galeriji “Štab” predstavio potpuno novi EX30. Ovaj krosover B segmenta ima isključivo električni pogon.

Kako naglašavaju u Volvou, bez obzira na to što je ovo njihov najmanji SUV u gami, ponuda prostora je veoma dobra, kako u kabini tako i u prtljažniku zapremine 318 litara.

Volvo EX30

Volvo je posebno ponosan na činjenicu da se za izradu ovog automobila koristi mnogo recikliranih materijala, kao i da je za tridesetak posto smanjena upotreba lima u odnosu na najveći SUV ovog brenda.

Šveđani posebno ističu bezbednosne sisteme, među kojima su radarski i ultra-zvučni senzori najnovije generacije iskombinovani sa kamerama. Mi izdvajamo automatsko prestrojavanje, a sve što vozač treba da uradi je da dâ migavac.

Volvo EX30

Kabina je tradicionalno dizajnerska, sa mnogo mekih povšrina i zanimljivih tekstura, što na sedištima, što na drugim površinama.

Tu je i ogromni panoramski krov koji nema zavesu, s obzirom da ima specijalan UV premaz kojim se putnici i enterijer štite od štetnog zračenja. Osim toga, propušta svega 18,9% sunčeve svetlosti.

Volvo EX30

Osim što je trenutno najmanji krosover u gami, Volvo EX30 je najbrži auto švedskog proizvođača svih vremena. Naime, u najsnažnijoj verziji sa dva elektro-motora ukupne snage 428 KS do stotke ubrzava za samo 3,6 sekundi!

Najsnažnija verzija napaja se iz NMC  (nikl-mangan-kobalt-oksid) baterije kapaciteta 69 kWh, koja se ugrađuje i u verziju sa jednim elektro-motorom.

Volvo EX30

S obzirom da manje troši, ova varijanta omogućava domet od 476 km, što je oko 26 km više u odnosu na najsnažniji EX30 sa dva ellektro-motora. Veća baterija na DC punjaču se puni od 10% do 80% za oko 25 minuta.

Početna cena od 41.990 evra se odnosi na osnovni model sa litijum gvožđe-fosvatnom baterijom kapaciteta 51 kWh, ukupnog dometa do 344 km.

Volvo EX30

U ovu cenu nije uračunata državna subvencija za nabavku vozila sa potpuno električnim pogonom, koja iznosi 5.000 evra. Prodaja Volvoa EX30 na našem tržištu zvanično počinje u maju 2024.

Svi zainteresovani auto će moći da vide do utorka 23.11.2023. u galeriji “Štab” u TC Galerija.

Volvo EX30Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30 Volvo EX30

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info Najnovije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto November 23, 08:27

    Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog dizajna. Posebno je razočarajuća unutrašnjost, sve u belom, sterilno, neprivlačno bez stila. Kao i prednja i zadnja svetla.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]