Auto magazin

Volvo Bus i Siemens sarađuju oko električnih autobusa

Volvo Bus i Siemens sarađuju oko električnih autobusa
20.02.2015.
Elektrifikacija je počela

Volvo Bus i Simens potpisali su sporazum o snabdevanju kompletnih sistema električnih autobusa za gradove. Prema sporazumu, Volvo autobusi će kupcima isporučivati električne hibridne autobuse i električne autobuse, a Simens će snabdevati i instalirati stanice visokog kapaciteta punjenja (punjenje kapaciteta do 300 kW) za električna vozila.

Dve kompanije rade zajedno od 2012. godine u oblasti elektromobilnosti, a sada dodatno osnažuju saradnju. Zajednički cilj je da se razvije standard za infrastrukturu napajanja, kako bi se gradovima olakšao prelazak na sisteme električnih autobusa.

auto magazin volvo 7900 hybrid

Volvo Bus i Siemens su nemačkom gradu Hamburgu već isporučili kompletno rešenje za gradsku mobilnost koje se sastoji od tri Volvo električna hibridna autobusa i četiri stanice za punjenje, i oni već saobraćaju takozvanom novom gradskom „Inovativnom rutom“. Tokom 2015. godine, električni autobusi, električni hibridi i infrastruktura za punjenje biće isporučeni švedskim gradovima Geteborgu i Stokholmu.

auto magazin volvo 7900 hybrid

Infrastruktura za punjenje koju obezbeđuje Siemens obuhvata stanicu za punjenje, pomoćnu opremu, kablove, građevinske radove, instalaciju, puštanje u rad i održavanje.

Jednogodišnje testiranje na terenu, u Geteborgu u Švedskoj, pokazalo je da Volvo električni hibridni autobus omogućava smanjenje potrošnje goriva i ugljen-dioksida do 75 posto, u poređenju sa Euro 6 dizel autobusima.

auto magazin volvo 7900 hybrid

Ukupna potrošnja energije je smanjena za 60 odsto. Električni hibridni autobus “volvo 7900” radi u električnom modu u proseku 70 posto trase, bez buke i emisije izduvnih gasova. Punjenje na krajnjim stanicama traje do 6 minuta.

auto magazin volvo 7900 hybrid

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

7 komentara

 1. Nikola
  Nikola March 02, 14:39

  Kao da su iz nekog SF filma. Koliko li ce vremena proci dok vidimo nesto ovako i na nasim ulicama?

  Reply to this comment
 2. nenad
  nenad March 03, 09:38

  elektricna vozila imaju buducnost koja stalno izmice. Ima josh puno truda napora, istrazivanja i razvoja do tacke kada ce moci da zamene motore na unutrasnje sagorevanje. Skeptican sam da je elektrifikacija vec pocela, ali drzim fige.

  Reply to this comment
 3. Dragoslav
  Dragoslav March 03, 10:38

  Ovo fino zvuči, modernistički i energetski efikasno, što bi rekli populisti. Možda će uskoro i električni automobili biti obavezna kategorija za sva rent a car i taksi udruženja. Eto koristi za ekologiju i sve nas.

  Reply to this comment
 4. Ekonomista
  Ekonomista March 04, 14:31

  Kao da će nas neko pitati. Kada udjemo u te nazovi zajednice nečega, moraćemo da kupujemo sve što proizvedu, električno, jonsko, ozonsko, providno, bilo to rentabilno ili ne, jer mi svoju proizvodnju nemamo, a zna se kako to funckioniše.

  Reply to this comment
 5. Sasa
  Sasa March 09, 11:00

  Ovo je nesta novo kod nas ali verovatno da odrzavanje ovakvih autobusa mnogo kosta.

  Reply to this comment
 6. Marko
  Marko November 09, 22:06

  Procitah negde da u Holandiji postoji nekoliko hiljada “pumpi” na kojima se mogu dopuniti elektricni automobili. Bilo bi lepo da ih bude i na nasim putevima.

  Reply to this comment
 7. ZaradanaInternetu
  ZaradanaInternetu February 08, 09:30

  Ima jos dosta fosilnih goriva, pre svega nafte, da se potrosi i puno para firme da zarade na tom prljavom gorivu. Prema tome, nacekacemo se jos, a mi na Balkanu jos i vise. Ovo je samo malo sargarepice za pred zaspati.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]