Vozili smo: Škoda Kodiaq

Početkom decembra, na španskom ostrvu Majorka organizovana svetska prezentacija i prve test vožnje novog Škodinog modela Kodiaq Palma, Španija Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016 Dejan Danilović

Čak i kada su automobili u pitanju, proširenje porodice je značajan trenutak.

Ako se izuzme skromni pokušaj sredinom šezdesetih, Škoda u svojoj familiji nikada nije imala auto za sve namene i terene, tipa SUV, kako se to danas moderno naziva.

Zato predstavljanje modela „kodijak“ spada u red najvažnijih događaja u skorijoj istoriji češkog proizvođača.

Prvi automobili koji su sišli da proizvodnih traka dopremljeni su na špansku Majorku, gde su evropski novinari imali prilike da testiraju „kodijak“ pre nego što krene put prodajnih salona širom Evrope.

I eto prilike za novinare Auto magazina da se upoznaju sa Škodinim novim adutom.

Na licu mesta, na ogromnom aerodromu španskog ostrva, prvi put stajemo lice u lice sa “kodijakom”: izgleda upečatljivije nego na slici, elegantno, uprkos dimenzijama.

Znamo već da filozofija Škode podrazumeva mnogo prostora, sve bolji kvalitet izrade i obilje opreme, a sa “kodijakom” je to opredeljenje samo potvrđeno. Primećujemo nove boje, na nekim modelima nove točkove od 20 inča (po prvi put na nekoj „škodi“), sveže ideje koje bi trebalo da postave češku marku na mapu segmenta višenamenskih SUV vozila.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016
Međuosovinsko rastojanje je čak veće nego kod škode superb prošle generacije

Najnoviji Škodin SUV konstruisan je na aktuelnoj modularnoj VW mehaničkoj platformi, na kojoj je nastala većina modela grupacije. Sa dužinom od 4697 milimetara, “kodijak” je samo 38 milimetara veći od “škode oktavije”. Međutim, tipično za Škodu, prostor u kabini je daleko iznad proseka SUV segmenta. To je postignuto zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju, koje je čak veće nego kod velike limuzine “škoda superb” prošle generacije i tek nekoliko centimetara manje nego kod ovogodišnjeg “audija Q5”. Čak je i širina automobila tek malo manja nego kod velikog “audija Q5”.

I pored velikih dimenzija, konstruktori su uspeli da zadrže masu na relativno povoljnom nivou. I aerodinamika je povoljna, koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,33. Dužina kabine iznosi 1793 mm, širina u visini laktova napred je 1527 mm, a pozadi 1510 mm. Visina kabine je 1020 mm kod prednjih sedišta i 1014 mm kod zadnjih sedišta.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016
Konstruktori su uspeli da zadrže masu na relativno povoljnom nivou

A kakva promaja tek duva u prtljažniku: ima zapreminu od 720 litara, odnosno čak 2065 litara kada se obore zadnja sedišta. U slučaju da oborite i naslon suvozačevog sedišta, dobijate prostor za teret dužine čak 2,8 metara. Naravno, Škoda i na “kodijaku” kao dodatnu opremu nudi sistem za otvaranje i zatvaranje prtljažnika pokretom noge ispod zadnjeg branika. Pored brojnih elektronskih sistema za pomoć vozaču, “kodijak” ima i uređaj koji vozaču pomaže prilikom vožnje prikolice u rikverc. Automobil je je u stanju da sam upravlja vozilom i prikolicom pri vožnji u nazad, ali i da zakoči ako uoči prepreku.

Kod motora nije bilo previše eksperimenata. U ponudi su tri benzinska i dva dizel motora. Svi motori imaju savremenu konstrukciju sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre i turbo punjačem. Benzinci imaju zapreminu od 1,4 i dva litra. Slabiji od dva ponuđena malolitarska benzinca ima snagu od 125, a jači 150 KS. Ova verzija poseduje i uređaj za isključivanje dva cilidra tokom vožnje bez prevelikog opterećenja kako bi se smanjila potrošnja goriva. Dvolitarski benzinac raspolaže maksimalnom snagom od 180 KS. Dizelaš zapremine dva litra dolazi u verzijama snage 150 i 190 “konja”.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016
Dužina kabine iznosi 1793 mm, širina u visini laktova napred je 1527 mm, a pozadi 1510 mm

Menjači su šestostepeni manuelni, kao i šestostepeni, ili sedmostepeni DSG. Snaga se prenosi na prednje, ili sva četiri točka. Sistem 4×4 radi pomoću centralnog diferencijala koji se sastoji od električno pokretanih kvačila potopljenih u ulje.

Prva vožnja „kodijaka“ počinje na aerodromu. Prijatno okruženje u kabini i obilje prostora prvo je što se primeti: vozač će uživati u svojoj poziciji, okružen lepo dizajniranim komandama i instrumentima. Prvi deo test rute prolazi auto-putem, i već posle nekoliko kilometara imamo jasne utiske: „kodijak“ je dinamičan, bez obzira na gabarite, lako upravljiv (zahvaljujući progresivnom servo upravljaču), i udoban. Primećujemo odličnu preglednost, postignutu malim dizajnerskim trikom sa sužavanjem zadnjeg dela, tako da stubovi ni malo ne remete pogled u svim pravcima, neophodan kada vozite visok i dug auto kakav je „kodijak“.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016
Visina kabine je 1020 mm kod prednjih sedišta i 1014 mm kod zadnjih sedišta

Krivudavi putevi, inače savršeno ravni, blizu obale, dali su nam priliku da brzo provozamo uzastopne krivine. Naginjanje karoserije je kontrolisano, putanja precizna, a motor elastičan i spreman da vas prati u visokom stepenu prenosa čak i na malim brzinama i niskom broju obrtaja.

Kao i svi drugi modeli Škode, i “kodijak“ ima veliki izbor paketa opreme, opcija, zatim više od 30 takozvanih “pametnih” (Simply Clever) dodataka, uz takođe poznata elektronska rešenja, od navigacije, “konekt” sistema, velikog displeja i tako dalje.

Glavna prednost “škode kodijak” trebalo bi da bude savremeni concept, što podrazumeva praktičnost, ekonomičnost i udobnost. Kratak test na Majorci bio je dovoljan da primetimo kako Škoda svoju budućnost ne vidi samo kao razvoj vozila, već i kao podizanje imidža marke na viši nivo.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016
Prtljažnik ima zapreminu od 720 litara, odnosno čak 2065 litara kada se obore zadnja sedišta

“Kodijak” ima skladne linije, sa zaobljenim bočnim i zadnjim krajem, dok je prednja maska u maniru marke, sa agresivnom sportskom notom. Novi automobil je ulazak u potpuno drugačiju tržišnu utakmicu, koji bi trebalo da pomogne Škodi u osvajanju novih kupaca. Auto je osmišljen i za porodične i za poslovne ljude, za oni koji dosta putuju, kao i za one koji vole aktivnosti u prirodi; posebno je značajna mogućnost priključenja prikolice do dve i po tone, što znači laku i jednostavnu vuču kamp-prikolice ili čamca.

Prvi utisci novinara  “Auto magazina” koji su testirali “kodijak” jedinstveni su u oceni da se radi o praktičnom, svestranom automobilu kvalitetne izrade, pouzdane mehanike, uz dosta najnovih tehnoloških rešenja. Auto Čačak je već otpočeo prodaju novog modela u Srbiji.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016

Šta vam i kako pomaže?
Po prvi put, Škoda je ugradila sistem kamera koje pokrivaju ugao od 360 stepeni ako vozila. Sistem automatskog kočenja je standard i uz pomoć radarskih senzora funkcioniše do brzine od 34 km/h.
Tu su i drugi brojni sistemi koji direktno utiču na veću bezbednost, kao što su adaptivni tempomat, kontrola mrtvog ugla, asistencija za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake…

Posebno nam se dopada sistem za automatsko održavanje odstojanja od vozila ispred u gradskim gužvama, sa kojima auto sam koči, zaustavlja se i ponovo ubrzava. Naravno, sve ovo funkcioniše samo u kombinaciji sa automatizovanim DSG menjačem.
U slučaju nezgode, elektronika će sama u potpunosti zaustaviti vozilo ukoliko vozač nije u mogućnosti to da učini kako bi se izbegle dodatne posledice.

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016

Kako je dobio ime?
Kodijak (latinski Ursus arctos middendorffi) je najveća podvrsta mrkog medveda. Živi na ostrvu Kodijak i području Kodijačkog arhipelaga u jugozapadnoj Aljasci. Može da dostigne masu i od 680 kilograma. Upravo po ovom medvedu nova “škoda” je dobila ime. Novom auto već mu tepaju “kodi”…

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016

Tehničke karakteristike
Škoda Kodiaq
motor  1,4 TSI            1,4 TSI            2,0 TSI            2,0 TDI            2,0 TDI
zapremina (ccm)        1395    1395    1399    1968    1968
snaga (kW/KS)           92/125 110/150           132/180                       110/150           140/190
maks. o. moment (Nm)          200      250      320      340      400
dimenzije (mm)          4697/1882/1676
međuos. rastojanje (mm)      2791
masa (kg)       1527    1615    1707    1322    1393
prtljažnik (l)     720/2065
rezervoar (l)    60
maks. brzina (km/h)   190      197      207      194      210
ubrzanje 0-100 km/h (s)         10,7     9,4       7,8       10,2     8,9
potrošnja (l/100 km)   6,0       6,1       7,3       5,6       5,7
emisija CO2 (g/km)    140      153      168      147      150

Auto magazin srbija Škoda kodiaq promocija preview 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring