Auto magazin

Vozili smo: BRP gama vozila za 2016. godinu

Vozili smo: BRP gama vozila za 2016. godinu
28.12.2015.

BRP gama promocija CG 2016

Nažalost, domaći zastupnici marki koje potpadaju u moto-industiju, nemaju često priliku da novinare pozovu na svetske ili evropske prezentacije novih modela, a razlog tome je mali volumen srpskog tržišta.

Zato smo, bez mnogo premišljanja prihvatili poziv domaćeg uvoznika BRP-a da prisustvujemo promociji čitavog spektra novih modela ovog proizvođača za narednu godinu.

 

Za destinaciju je odabrana Crna Gora, jer je more tek nekoliko stotina metara udaljeno od planina pogodnih za testiranje četvorotočkaša.

Najpre smo upoznati sa onim što je BRP pripremio za narednu sezonu. Konferencija za predstavnike sedme sile, u luksuznom hotelu Splendid, je potrajala ali i bilo je mnogo toga za predstaviti. Ukratko – sve ono što želite, ima više a ono što ne želite manje.

BRP gama promocija CG 2016

Povećana je snaga motora, poboljšanja ergonomija, unapređene performanse, produžena trajnost i izdržljivost

Preciznije bi to značilo da je povećana snaga motora, poboljšanja ergonomija, unapređene performanse, produžena trajnost i izdržljivost, a smanjena je potrošnja goriva i emisija CO2. A onda slede rečenice koje niko od nas nije želeo da čuje.

Usled loših vremenskih uslova test vožnja skutera se premešta sa bečićke plaže u budvansku marinu, a ako se nevreme nastavi biće u potpunosti odgođena.

BRP gama promocija CG 2016

Loši vremenski uslovi poboljšali su zabavu tokom probnih vožnji

Sutradan ujutru smo prvo pogledali kroz prozor. Kiše nema, a i vetar slabije duva. Odlično. Ispred hotela nas je sačekao autobus kojim smo otišli do lokacije gde ćemo testirati Kan-am ATV i SSV vozila. Za prvi deo vožnje predviđen je uspon po šljunkovitom terenu, a mi smo odabrali “autlender 570”.

BRP gama promocija CG 2016

Što je gori teren, to je veća zabava

Naša ideja je da isprobamo modele koji su opremljeni novim Rotaksovim motorima koji se ugrađuju u sva vozila BRP grupacije. „Autlender 570“ je najsnažniji u klasi sa 48 KS, udoban i jednostavan za rukovanje. Snažan motor mu u potpunosti omogućava da bude, osim adrenalinskog, apsolutno može da služi i kao radno vozilo koje i kad opteretite ima dovoljno rezerve za savlađivanje prepreka.

Sledi kratka pauza za promenu vozila. Mi se odlučujemo za „maverik 1000R turbo“ i posle samo par stotina metara shvatamo da smo napravili odličan izbor. Teren postaje sve zahtevniji. Kiša je danima padala i sprala zemlju  pa smo praktično vozili po sitnom i prilično klizavom kamenjaru – idealno!

BRP gama promocija CG 2016

Navukli smo neoprensko odelo i prsluk i smestili se na „RXT-X“, jer je u njemu novi Rotax-ov trocilindrični motor

„Maverik 1000R turbo“ ima motor od hiljadu „kubika“ sa 131 konjskom snagom i prosto jede tlo pod sobom. Nema problem čak ni kada jedan, a u nekim trenucima i dva točka ne dodiruju podlogu po kojoj se krećemo. Nismo odoleli da se malo ne poigramo sa njim. Bacali smo ga na sve strane, naglo kočili pa snažno stiskali gas, a on je sve odrađivao kao da nas zadirkuje da mi ne možemo da uradimo ono što on može da istrpi.

Još jedna pauza. Mi nerado izlazimo iz „maverika“ i prepuštamo ga kolegama, pa se smeštamo u „komander“. Tek što smo vezali pojaseve i startovali motor, iz crnih oblaka kreću krupne kapi kiše, a mi jedini imamo vozilo sa krovom i prednjim vetrobranom.

BRP gama promocija CG 2016

Test staza nije bila namenjena amaterima

Ha! Uključujemo „sport“ opciju, pogon na svim točkovima i pojačavamo muziku na radiju. Iako „komander“ ima  motor od 1000 ccm, ali sa 85 „konja“, na ovom zahtevnom terenu gde brzina nije velika, razlika u odnosu na „maverik“ nije velika.

Popodnevni sati bili su rezervisani za morsku avanturu. Iako je kiša nemilosrdno padala, nismo ni pomislili da ne provozamo nove Si Du (Sea Doo) modele. Navukli smo neoprensko odelo i prsluk i smestili se na „RXT-X“, jer je u njemu novi Rotax trocilindrični motor od 1630 ccm (prethodna generacija je imala 1493) sa 300 “konja”.

BRP gama promocija CG 2016

Budva i okolina bili su odlični domaćini za testiranje BRP vozila

Motor ima plazmom nanesen frikcioni sloj koji smanjuje trenje i tako potpomaže boljem hlađenju, a omogućava i upotrebu lakših materijala u motoru. Fabrika je vodila računa i o efikasnosti pa je smanjena potrošnja i emisija CO2, a unapređen je i kompletan sistem kočenja i ergonomija. Polako smo izašli iz budvanske luke, jer je brzina ograničena, a onda odvrnuli ručicu gasa.

Skuter se propeo kao ždrebac. Prekidač za podešavanje položaja turbine bilo je namešteno tako da se skuter maltene uspravi čim naglo dodate gas. Po velikim talasima i kiši, ovakva vožnja se može svrstati u ekstremnu. Za tili čas stigli smo do Svetog Stefana i to ne najvećom brzinom. Međutim, ni 50-60 km/h na vodi nije malo.

BRP gama promocija CG 2016

Ultimativna zabava pomoću specijalnih vozila

U povratku smo testirali njegove mogućnosti do krajnjih granica i verujte adrenalin nam se popeo do maksimuma. Sledeći je na redu bio „spark“. Iako nije tako snažan, veoma je zabavan. Lakši, manji i okretniji, dozvolio nam je da se igramo i isprobavamo razne plesne figure.

Za njega je još zanimljivo da mu je korito izrađeno od takvih materijala da ga nakon vožnje komotno možete izvesti na plažu, a da pri tom ne dođe ni do kakvih oštećena.

U kasnim popodnevnim satima oprostismo se od naših ljubaznih domaćina i zaputismo prema hotelu. Kiša i dalje lije, ali mi je više ni neprimećujemo – osmeh je na licu, bio je ovo jedan izuzetan dan.

BRP gama promocija CG 2016

Može i na viski
Ponuda Evinrud motora počinje od verzija sa 3,5 KS do 300 “konja”. Upravo najsnažniji je i novitet za 2016. potpuno novog dizajna, kako samog kućišta tako i propelera, velike pokretljivost i lakoće manevrisanja. Novi Evinrud  (Evinrude) vanbrodski ima i jednu specifičnost.

Pogonsko gorivo može da mu bude dizel, benzin, a ako negde na pučini ostanete bez svega toga, do obale vas može dobaziti i ako u njega sipate viski! Nismo izostavili pliliku da se provozamo i čamcem na koji je bio “prikačen” ovaj motor i jedino nam je ostalo da žalimo što nismo poneli pasoš. Pa evo je Italija, tu, prekoputa.

BRP gama promocija CG 2016

Tri pitanja
Željko Stijepović
brend menadžer BRP-a Srbija

BRP gama promocija CG 2016

– Koji modeli BRP-a su bili najprodavaniji ove godine, a za koje od noviteta očekujete da će biti nosioci prodaje 2016?

– Najprodavaniji model iz cele game proizvoda BRP je “kan am autlender  max 1000 LTD” (top ponuda ATV vozila i najskuplji model u ATV segmentu vozila). Slede “autlender L” modeli, koji su odlično cenovno pozicionirani i koštaju od 8.000 do 10.000 evra.

Ove godine očekujemo veliko interesovanje za SSV vozila, konkretno za “maverik 1000R XDS turbo”, jer je već nekoliko modela za 2016. prodato u periodu BRP prezentacije. Takođe, mislim da i “autlender L” nastaviti sa dobrom prodajom zvog velike upotrebljivost, kvaliteta i dobro pozicionirane cene.

– Sada, na kraju sezone, da li postoje neke pogodnosti pri kupovini?

– Mi smo uvek otvoreni za sve pogodnosti pri kupovini novih vozila, kako kroz najbolje cene, najbolje usluge, servisnu podrsku, garantne rokove. Mi ne čekamo sajmove i druge manifestacije da bi istakli naše pogodnosti, već se trudimo da uvek budemo korak ispred. Garantujemo da ce svaki naš klijent dobiti najbolju uslugu po najvišim BRP standardima, i u skladu sa njegovim potrebama.

– Kako je sada regulisan proces registracije ATV i SSV vozila po zakonu u našoj zemlji?

– Zakonom iz 2010. je konačno jasno regulisana registracija popularnih kvadova, tj. ATV i SSV vozila, tako da sva BRP vozila na tržištu Srbije imaju kompletnu EC homologaciju, domaći sertifikat Agencije za bezbednost saobraćaja i sve potrebne standarde, kako bi se pravilno uradio tehnički pregled i vozilo moglo registrovati kao teški četvorocikl ili teški teretni četvorocikl u zavisnosti od namene vozila.

Skrenuo bih pažnju da na našem tržištu ima dosta polovnih vozila koji nisu EC modeli i da se njihovom daljom kupovinom ili prodajom, po novoj uredbi MUP Republike Srbije više ne mogu nikako registrovati.

BRP gama promocija CG 2016

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android