Vozili smo: Dacia Duster 1.5 dCi 110 Urban Explorer

Nije više među najnovijim modelima na tržištu ali i dalje ima šta da pokaže. "Dačija daster" je dobio unapređene motore i bogatiju opremu. Ogibljenje je podešeno tako da i dalje spada među najmekše automobile na tržištu

Odavno se pokazalo da niskobudžetni automobili ne moraju po pravilu da budu i loši. Bar je u slučaju Dačije tako. Na svu sreću, uštede nisu imale posledice po mehaniku. Ako već neko ima skroman budžet, ne mora da se brine da će dobiti i tehnički manje kvalitetan auto.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Ako već neko ima skroman budžet, ne mora da se brine da će dobiti i tehnički manje kvalitetan auto

Dizelaši su, praktično, isti oni koji se ugrađuju i u “mercedese”, a 4×4 pogon “dastera” je preuzet sa stare generacije “nisana ikstrejl”, uključujući i vrlo dobro multilink oslanjanje. Da se razumemo, “daster” nije pravi terenac, ali može lepo da posluži u nekim situacijama kada je neophodan 4×4 pogon.

Sa druge strane, verzije sa prednjim pogonom su idealno porodično vozilo, pre svega zbog prostrane unutrašnjosti i prtljažnika, koji su na nivou automobila niže srednje klase, odnosno C segmenta. Ovo je auto koji pre svega cene racionalni ljudi, bar kada je u pitanju budžet za kupovinu automobila.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Da se razumemo, daster nije pravi terenac, ali može lepo da posluži u nekim situacijama kada je neophodan 4×4 pogon

Najjeftiniji “daster 4×2” sa klimom može da se nabavi već od 11.790 evra, a uz doplatu od 200 evra već duže vreme je aktuelna “lajf” edicija, odnosno paket opreme koji nudi dosta toga što je neophodno prosečnom vozaču u Srbiji. Cena se odnosi na 1,6 atmosferski benzinski motor, poreklom iz Nisana.

Stupanjem na snagu Euro 6 standarda o emisiji izduvnih gasova, ovaj motor je došao na mesto Renoovog iste zapremine. Razvija 115 “konja” i isporučuje se i sa pogonom na sva četiri točka. Euro 6 verziju je dobio i čuveni 1,5 dizel, koji i dalje razvija 110 “konja” ali ima dosta manju deklarisanu potrošnju. Upravo ovaj motor sa 4×4 pogonom se nalazi u testiranom automobilu, koji je opremljen najvišim “urban eksplorer” paketom opreme.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Tokom restilizacije daster je dobio i novu komandnu tablu

Ovde se standardno dobijaju tempomat sa limiterom brzine, elektro-podesivi spoljašnji retrovizori sa grejačima, specijalna ofroud zaštita na vratima i prednjim i zadnjim branicima, dodatno zatamnjena zadnja stakla, alu-felne prečnika 16 inča, kožni volan i ručica menjača, kao novi multimedijalni sistem “medija nav evolušn” sa ekranom osetljivim na dodir. Uz specifičnu zelenu metalik boju, auto deluje prilično atraktivno.

Najbolje od svega je zapravo upotrebna vrednost “dastera”. Kabina je vrlo prostrana a tokom restilizacije dobio je i novu komandnu tablu koja sadrži daleko više pregrada za sitnice nego što ih je imao ranije. Po tome je čak bolji od većine SUV modela na našem tržištu.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Kabina je vrlo prostrana

Ponuda prostora na zadnjem sedištu je u proseku C segmenta, što znači da dve odrasle osobe prosečne visine mogu vrlo komforno da se smeste pozadi. Već godinama unazad veliku pažnju privlači i vrlo prostran prtljažnik. On je nešto manje zapremine kod 4×4 verzije zbog zadnjeg diferencijala ali i zbog toga što se rezervni točak punih dimenzija ovde nalazi sa unutrašnje a ne spoljašnje strane kao kod 4×2 modela.

Bez obzira na sve to, gepek je pravilan i sa svojih 443 litre vrlo upotrebljiv. Mi smo čak imali priliku da testiramo prtljažnik prevotom kabastih stvari i iznenadili smo se koliko je moglo da stane zahvaljujući potpuno ravnom podu tovarnog prostora kada se obore nasloni zadnjih sedišta.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Prtljažnik ima zapreminu 443 litra i prostor za rezervni točak pune veličine

Primetili smo da je vremenom kvalitet završne obrade sve bolji, tako da se “dačiji” ne mogu uputiti veće zamerke. Plastika jeste tvrda svuda po kabini, ali to je jedan od najbezbolnijih načina da se uštedi. Međutim, ono na šta nikako ne možemo da se naviknemo je nemogućnost podešavanja volana po dubini.

Hod po visini je pristojan ali je udaljenost ipak prevelika, tako da zahteva polu-pogrbljenu poziciju vozača. Na žalost, ona je još izraženija kod visokih osoba. Ukratko, to je ono što nam najviše smeta. Čak nam je vremenom postalo simpatično podešavanje visine snopa farova na starinski način – uz pomoć sajle. Nema motorića koji mogu da zaribaju a ovako za čas podesite nivo snopa koji vam odgovara.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Turbo-dizel od 1,5 litara razvija 110 “konja” i isporučuje se sa pogonom na sva četiri točka

Najbolja osobina “dačije daster” je ponašanje u vožnji. Auto je zaista poseban što se toga tiče i nema mnogo konkurenata koji mogu da mu pariraju po tom pitanju. Prilično skupo multilink ogibljenje za 4×4 verzije je takođe preuzeto sa starog “ikstrejla”. Rezultat je izuzetno meka vožnja po lošem putu i neravninama, sa minimalnim poskakivanjem karoserije.

“Dastera” smo vozili po makadamu još kada se pojavio pre skoro sedam godina. Tada su nas rendžeri sa Mokre gore proveli stazama kojima prolaze uglavnom kvadovima i ozbiljnim terencima. Prvi Dačijin SUV nije imao nikakav problem da prilično udobno preveze svoje putnike do odredišta. S obzirom na sve to, rupe na asfaltu i seoski putevi nisu ni najmanja prepreka za komfor.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Tempomat sa limiterom brzine spada u standardnu opremu

Pri svemu tome, i sedišta su meka, tako da je ovo u stvari jedan od najmekših automobila današnjice. U ovom trenutku ni jedan SUV, odnosno krosover ne može da mu parira po tom pitanju. Interesantno je da, uprkos svemu tome, ne trpe njegove vozne karakteristike po krivinama. Auto nas je još prvi put iznenadio kako se ponaša u brzim planinskim zavojima, a 4×4 verzija uliva još više sigurnosti vozaču, sa veoma visokim limitima proklizavanja.

Sada dolazimo do još jedne specifičnosti koja će neke nervirati a neke oduševiti. To je šestostepeni menjač iskombinovan sa dizelašem. Prenosni odnosi su mu namerno podešeni tako da na neki način budu kompenzacija za nedostatak reduktora. Prva je izuzetno kratka, tako da ima zadatak da bude korisna u teškim uslovima vožnje.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016
Nova komandna tabla ima puno pregrada za odlaganje sitnica

Iz tog razloga bez problema možete da krenete drugom, kao kod kamiona. Praktično su svi stepeni prenosa pomereni za po jedan, pa se treća ponaša kao da je druga. U gradskoj vožnji to može poprilično da zasmeta onima koji ne vole previše da se bave ručicom menjača jer zahteva baš čestu promenu brzina. Verzije sa prednjim pogonom imaju standardan menjač.

Zanimljivo je da relativno kratka šesta brzina nije prepreka ekonomičnosti po ko zna koji put unapređenog 1,5 dizelaša. Putni kompjuter nam je po gradu pokazivao prosek od 5,6 litara, a pri 130 km/h “daster” troši oko 6,5 l/100 km. To je solidan rezultat ako se u obzir uzmu prilično velika čeona površina i kratki prenosni odnosi menjača.

O samom motoru ne treba trošiti previše reči. Kultivisan je do te mere da je pravo zadovoljstvo koristiti sve prednosti odsustva turbo-rupe i snažnih međuubrzanja. Maksimalna brzina nije velika, ali je odnos performansi, potrošnje i voznih karakteristika takav da može da zadovolji sve potrebe porodica avanturističkog duha.
Aleksandar Bursać

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

Kvalitetne komponente
Lepa stvar je da “daster” i dalje dolazi sa prilično kvalitetnim komponentama. Standardno se isporučuje sa Kontinentalovim M+S pneumaticima, kao i sa Ate kočnicama. Metlice brisača odavno nisu one najjeftinije, već se ugrađuje Valeo. Svaki put se iznenadimo kada otvorimo haubu – pomoć nam pruža teleskopski amortizer, što je prava retkost i na daleko skupljim automobilima.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

Nisanova tehnologija
Pogon na sva četiri točka je sličan kao kod 4×4 verzija “nisana”, sa kojih je preuzet i okrugli preklopnik kojim se bira vrsta pogona. Vozač može da izabere jedan od tri moda, “2WD” kojim se aktivira samo pogon na prednjim točkovima, “AUTO” koji automatski raspoređuje snagu na sva četiri točka ili samo na prednje po potrebi, i “LOCK” kojim se vrši elektronska blokada diferencijala u 4×4 režimu.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

Nova multimedija
“Urban eksplorer” je jedini paket opreme u kom je navigacija sa velikim displejem osetljivim na dodir standard. Reč je o “medija nav 2,0” uređaju koji je dobio unapređenu grafiku, a primetili smo i da je nešto brži u odnosu na multimediju prethodne generacije. Standardno se isporučuje samo sa mapama Adrijatik regije, odnosno zemljama bivše Jugoslavije. Doplata za mape Istočne Evrope je sto evra.

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

Dacia Duster 1,5 dCi 110 Urban Explorer
Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 80 kW (110 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzije: 4315/1822/1625 mm, međuosovinsko rastojanje 2673 mm zapremina rezervoara 50 l, zapremina prtljažnika 443 l, masa 1395 kg
Performanse: maksimalna brzina 168 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,4 s, potrošnja 4,7/4,7/4,8 l/100 km, emisija CO2 123 g/km, Euro 6

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

Oprema
Standard: ABS, ESP, prednji i bočni vazd. jastuci (sa funkcijom vazd. zavese), el. podizači prednjih prozora, klima uređaj, centralna brava sa daljinskom komandom, putni računar, alu felne, rezervni točak, multimedijalni uređaj sa navigacijom i displejem osetljivim na dodir, tempomat sa limiterom brzine, osvetljena kaseta, kožni volan i ručica menjača

magazinauto.com srbija dacia duster urban explorer 1.5 dci test review 2016

 

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring