Vozili smo: Ford Mustang

Novi "ford mustang", šesta generacia u pedeset godina, namenjena je ne samo Americi, već i izbirljivim kupcima u Evropi. Evo kako izgleda voziti 420 "konja" za upola novaca u odnosu na jednako snažan, na primer, "porše 911" Budimpešta, Mađarska Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin ford mustang promocija

Nema mnogo primera u automobilskoj industriji da je jedan model prerastao ime fabrike iz koje potiče i postao brend za sebe. Upravo to se dogodilo “mustangu” koji je posto ime veće i od samog Forda koji ga proizvodi.

Pogledajte fotografije automobila na ovim stranama, spolja i iznutra. Ni traga od legendarnog plavog ovala, simbola Forda. Na maski hladnjaka, poklopcu prtljažnika i volanu se nalazi poni u galopu, simbol koji koji krasi “mustange” već pet decenija.

 

Očigledno je da kada u rukama imate ovakvu ikonu, prilikom kreiranja novog modela nema puno prostora za izmene u samom “liku” automobila. Zato je i nova, šesta generacija koju vam prikazujemo nacrtana u retro stilu, sa puno detalja koji su preuzeti i usput namerno prenaglašeni sa originalne, prve generacije “konjića”.

Automobil je lako prepoznatljiv, agresivan i na prvi pogled nije previše veliki i glomazan. Odlično se uklapa u ambijent evropskih puteva i ulica. To je očigledno primetio i Ford, pa je prvi put od nastanka “mustang” zamišljen i konstruisan kao auto za svetska tržišta, a ne samo za tržište SAD.

Auto magazin ford mustang promocija
Ford je osmislio Mađarsku kao dobru podlogu za promociju mustaga

To konkretno znači da se paketi opreme, kao i podešavanje ogibljenja i motora razlikuju od tržišta do tržišta i prilagođeni su željama i potrebama kupaca u pojedinim zemljama.

Za upoznavanje sa sportskim “fordom” naš domaćin je odabrao Mađarsku, gde smo se osećali kao kod kuće. Prilično dugačka, dobro isplanirana ruta vodila nas je auto-putem, ali i magistralnim i lokalnim putevima u okolini Budimpešte i duž Dunava.

Pejzaž nas je podsećao na Vojvodinu, s time što moramo da primetimo da je kolovoz na lokalnim putevima uglavnom primetno lošiji nego u Srbiji.

Auto magazin ford mustang promocija
Difuzori ispod branika služe kod velikih brzina

Sela i naselja kroz koje smo prošli su vrlo uređeni, puni ljudi i života. Na svakom koraku su turistički kapaciteti, a posetilaca ima mnogo. Ruta nas je vodila i preko Dunava koji smo prešli motornom skelom. Na tom mestu moćna reka ne podseća baš na more kao recimo u Srbiji kod Rama, ali je vrlo lepa i tamno plava, skoro kao Jadran u Boki Kotorskoj.

U skladu sa dugovečnom tradicijom, šesta generacija “forda mustang” dostupna je u dve karosrijske verzije – fastback sa klasičnim tvrdim i kabriolet sa mekim platnenim krovom. Za tržište Evrope odabrana su dva motora.

Prvi je četvorocilindrični turbo benzinac zapremine 2,3 litra koji razvija snagu od 317 KS i maksimalni obrtnim moment od 432 Nm. U pitanju je verzija agregata koji se ugrađuje i u “fokus RS”. Naravno, tu je V8 od pet litara snage 421 KS i maksimalnog obrtnog mometna od 530 Nm.

Auto magazin ford mustang promocija
Malo prestiža: osvetljen amblem na pragu auta

Oba motora se standardno isporičuju sa šestostepeni ručnim menjačem, a može se dokupiti i šestostepeni automatik. Fabrika navodi da snažnija verzija iz mirovanja do stotke stiže za samo 4,8 sekundi, dok upola manjem četvorocilindrašu treba samo jedna sekunda više – 5,8 s. Fabrika ne navodi maksimalnu brzinu, sa pravom.

Prilikom preuzimanja automobila za probnu vožnju odlučili smo se za kupe sa V8 motorom, jer smatramo da je to automobil koji pruža najviše zadovoljstva u vožnji, ne samo zbog snage i zvuka motora, već i zbog toga što kruća šasija u odnosu na kabrio omogućuje bolje upravljanje.

Osnovna stvar kod “masl” automobila koji dolaze iz Amerike je da koštaju i više nego upola manje od evropskih modela sa sličnom snagom. Zbog toga smo prilikom upoznavanja sa automobilom namerno tražili mesta na kojima je fabrika uštedela.

Auto magazin ford mustang promocija
Mešavina prestižnih i prosečnih materijala u kabini

Na prvi pogled, sve je kako treba. Tu su aluminijumske pedale i lajsne na komandnoj tabli, metalni tasteri na centralnoj konzoli, odlična kožom presvučena sportska sedišta koje potpisuje Rekaro, infotejnment sistem druge generacije sa devet zvučnika, pažljivo dizajniran volan. Zaista ubedljivo.

Tek kada malo duže boravite u kabini, primetićete da je dobar deo plastike na nivou “fijeste”, a da završna obrada kod pojedinih detalja kaska za ostatkom automobila. Potpuno nebitno. Jer, čim budete zatvorili vrata i pritisli “start” taster, “zažuboriće” V8 ispod haube i to će biti dovoljno.

Sigurni smo da će biti raprava oko toga da li je “osmak” neophodan kada mali turbo ima gotovo slične performanse. Verujte nam, jeste, neophodan je. Ako ste se već odlučili u Srbiji za “mustang”, sigurni smo se da je to zbog potpunog doživljaja brutalnog “masl” automobila i da vam neka relativno mala ušteda oko registtracije, pa i same nabavke auta nije na umu. Pravilno! Sama pojava “mustanga” jednostavno zahteva “muziku” koja se širi iz dve uzduvne cevi “osmaka”.

Auto magazin ford mustang promocija
Odlična pozicija vozača: volan blizu tela, kratka ručica menjača uz butinu

Američke sportske automobile prati zao glas da su vrlo nepredvidivi, plahi i loši za vožnju. Jesu, mnogi od njih su takvi, ali novi “ford mustang” je sušta suprotnost. Sa ogibljenjem podešenim za Evropu i bezbrojnim elektronskim bezbednosnim uređajima, ovog “konjića” može da vozi i (skoro) početnik.

Upravljač je neposredan i komunikativan, kvačilo tvrdo i odlučno, ali se lako kontroliše. Menjač zahteva nešto snage, ali se koristi iz zgloba i sportski je precizan i brz. Pravo je zadovoljstvo menjati brzine čak i u sporom gradskom saobraćaju jer je odnos kvačila, načina na koji motor prima i gubi obrtaje i ručice menjača među najboljima.

Auto magazin ford mustang promocija
Prtljažnik ima više prostora od mnogih hečbeka C segmenta

“Mustang” nije baš balerina. Ima preko 1,7 tona. Ipak, sa 54 posto mase na prednjim točkovima, balans mu nije loš. Upravo zbog toga i naravno zbog novog zadnjeg ogibljenja i nove krute šasije, upravljanje je vrlo uzbudljivo i pre svega bezbedno. Fabrika navodi da kupe može da u krivini postigne bočnu silu od 0,97g.

Auto magazin ford mustang promocija
Sedišta prestižnog proizvođača pružaju odličan komfor i podršku telu u krivinama

Ovaj podatak sam po sebi možda deluje ubedljivo, ali je u praksi nebitan. Vi na otvorenom putu svoj auto ne vozite da bi pobedili u trci, već da bi u svojoj vožnji na najlepši mogući način stigli do cilja. Ford je šestoj generaciji “mustanga” podario odličan hendling. Automobil je vrlo uravnitežen i predvidiv.

Snaga se na poglogu prenosi neverovarno lako i precizno. Čak i bez kontrole elektronike, šasija vrlo mirna i neutralna. Nema podrhtavanja, nervoze, ili znakova prepoterećenosti ogibljenja. Očigleno je da ovaj auto može da podnese i znatno jači motor.

Auto magazin ford mustang promocija
Ford je ponosan na svoj Mustang brend

Vozeći “mustang” uskim putevima prepunim oštrim krivinama koji zahtevaju drugu, pa i prvu brzinu, eksperimentisali smo kako bi videli gde su limiti šasije i elektronike. To znači naglo dodavanje gasa ili kočenje i situacijama gde je to potpuno neočekivano i glupo. Sve ove namerne greške auto je sa lakoćom ostavio za sobom, bez ikakve nervoze.

Tamo gde bi neki stariji američki sportski auto poskočio desetak metara u stranu, okrenuo se ili samo nastavio pravo, novi “ford” prati verno vozačeve komande, “Mustang V8” mogu da voze i potpuni početnici pod uslovom da mogu da pravilno reaguju na izuzetno brza događanja. Hendling nije na nivou vrhunskih automobila, ali je svakako zabavan, predvidiv i siguran.

Auto magazin ford mustang promocija
Prekidači na volanu su slični kao kod ostalih Fordovih modela

Utiske treba sabrati na kratak način. Da počnemo sa cenama. “Mustang” je od nedavno dostupan u Srbiji. Cena u Srbiji se kreće od 43.720 evra za “fastback 2.3 Eco.Boost” i dolazi do 56.650 evra, koliko košta “V8 kabriolet”.Ovo je izuzetna vest. Za oko 50 hiljada evra možete nabaviti kupe sa 420 “konja”.

Recimo “porše karera S” sa sličnom snagom košta više nego duplo. Više nego dovoljno razloga za kupovinu! Nova generacija “mustanga” će vas svakako istaći u društvu, ma gde se nalazili, a za razliku od prethodnih generacija moćićete da bezbedno uživate u brzoj vožnji bez obzira na vozačko umeće.

Američko nasleđe

U Evropi se širi zao glas da vozači preko “Bare” ne umeju sa pedalom kvačila. Da li nam Ford to potvrđuje sistemom za pomoć prilikom starta (“launč kontrol”)? Kada odaberete ovaj mod, sistem će u mestu pre starta održavati broj obrtaja motora oko 4.000 o/min dok je pedala gasa na patosu.

Auto magazin ford mustang promocija

Kada naglo ispustite kvačilo, elektronika će se truditi da zadnji točkovi optimalno proklizavaju dok motor podiže obrtaje, ne bi li postigli najbolji mogući start.

Još jedan “amerikanizam”: pod parolom grejanja zadnjih guma pre starta, imate mogućnost kočnicama blokirate samo prednje točkove (“line lock”) i tako sa lakoćom u mestu “potpisujete” zadnje do mile volje. Ili dok novčanik ne kaže “dosta”!

Auto magazin ford mustang promocija

Globalni auto
Ambicije Forda su očigledno velike i nisu štedeli prilikom konstrukcije novog modela. Za promenu, izbačena je kruta osovina pozadi i projektovano je oslanjanje točkova sa nekoliko ramena, koje u svakom trenutku zadržava geometriju točkova i ne dozvoljava preveliko naginjanje automobila.

U jačoj verziji kočni sistem potpisuje Brembo, a za kočenje se koriste diskovi od 380 milimetara sa šestoklipnim klještima. Kao standard dolazi mehanička blokada diferencijala i elektronski sistemi koji regulišu proklizavanje pogonskih točkova i ponašanje automobila na putu.

Auto magazin ford mustang promocija

V8 nove generacije

U “masl” automobilima se nalaze preveliki i snažni, ali neopterećeni motori. Ford je za “mustang” spremio petolitarski V8 sa specifičnom snagom od 84 konja po litru. Najveću snagu razvija pri 6.500 o/min, vrti se vrlo lako i voljno. Kada pređe 4.500 o/min zvuči kao da se nalazite u najboljem trkačkom automobilu. Bez problema stigne do sedam hiljada, a zvuči tvdo, metalno, odlučno i neverovatno prijatno.

Ovakav motor želite ili da vam šuška na uvce na leru u bašti dok ispijate kafu (da, mi ga nikada ne bi gasili, šta je to ekologija?!), ili da urla na maksimalnoj snazi. Neponovljiv je, drugačiji od evropskih V8 i svakako ga treba imati u “mustangu”, ako ste u mogućnosti.

Prilikom opuštene vožnje, zabeležili smo prosečnu potrošnju od oko 8,5 litara. Međutim, ono što nas je oduševilo je da i prilikom najagresivnije vožnje potrošnju nismo mogli da podignemo iznad 18,5 litara što je zaista odličan rezultat.

Auto magazin ford mustang promocija

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring