Vozili smo: Mazda 2

Mazda još jednom udara kontru svetskoj auto-industriji. Umesto da smanji zapreminu i ugradi turbo, zadržavaju, kako kažu, adekvatnu radnu zapreminu motora (rightsize umesto downsize) na novoj "mazdi 2" i to uz vrhunske rezultate Barselona, Španija Od specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Aktuelna gama Mazde je takva da je se ni jedan proizvođač automobila na svetu ne bi postideo, naprotiv. Potpuno novim ili redizajniranim modelima se pridružuje “dvojka”, auto koji do sada nije bio baš primećen u našim krajevima.

Sudeći po novom dizajnu, inženjeringu, kvalitetu završne obrade i uopšteno imidžu, “dvojka” će se, nadamo se, pridružiti ostalim “mazdama” koje su poštovanije nego ikada do sada.

IMG_9763
Barselona pruža sjajne kulise za testiranje novih automobila

 

Ekipa redakcije Auto magazina je imala privilegiju da među malobrojnim novinarima prisustvuje evropskoj prezentaciji “mazde 2” koja je održana u Barseloni.

Prvi utisci su takvi da nikako ne možemo da se odlučimo šta nam je privuklo više pažnje. Novi atraktivni dizajn i materijali, pogotovo u skupljim verzijama, definitivno zalaze u premijum B segment. Sa druge strane, tu su i potpuno novi motori koji fasciniraju velikim stepenom kompresije i različitom snagom koja je postignuta iz iste zapremine ali bez upotrebe turba.

IMG_9448
Test automobil su nas čekali odmah na aerodromu u Barseloni

 

Odmah po sletanju na aerodrom u Barseloni čekaju nas test automobili. Uglavnom su to maksimalno opremljene verzije sa motorima od 90 i 115 konjskih snaga. Ipak, za oko nam zapada jedan srednje opremljen primerak sa najslabijim motorom od 75 “konja”.

Kupci u Srbiji uglavnom preferiraju bolje opremljene “šestice” i “trojke”, ali sumnjamo da će tako biti i sa dvojkama. Zato se odlučujemo za varijantu koja bi mogla da bude najzanimljivija kod nas. Inače, Mazda je već objavila cenovnik nove “dvojke”, koja može da se kupi već za 10.990 evra.

IMG_9606
Svaka sličnost sa trojkom i šesticom je namerna

 

Prvo što pada u oči je velika sličnost sa estetikom “mazde 3” i “mazde 6”. Prepoznatljivi dizajn je prenesen i na unutrašnjost “dvojke” za koji je generalno velika inspiracija pronađena u modelima Audija.

Tu pre svega mislimo na svedenost oblika, okrugle ventilacione otvore i displej navigacije, ali i na komande multimedijalnog sistema, pa i samog tastera za pojačavanje zvuka koji je postavljen ergonsomski, neposredno uz ručicu menjača.

Naravno, tu su i komande na volanu, ali nije loš osećaj kada intuitivno posegnete za kvalitetnim aluminijumskim dugmetom, bez skidanja pogleda sa puta.

Na žalost, plastika komandne table nema meke površine ali je vrlo kvalitetna. Široka lajsna koja se proteže celom dužinom je u kombinaciji pijano laka i zanimljive mat teksture tako da prašina neće biti previše upadljiva.

IMG_9631
Mazda se ni u ovoj generaciji dvojke nije odlučila za mekanu plastiku u kabini

 

Odmah nakon sedanja za volan dočekuje nas prijatno iznenađenje. Ovo je prvi japanac B segmenta u kom se sedi kao u većim automobilima – zavaljeno, sa ispruženim nogama.

Volan se dovoljno izvlači po dubini tako da možete da krenete i na duži put bez straha od bolova u leđima i pogrbljenosti. Sedišta su prilično uska i sportska iako su standardna, tako da iznenađujuće dobro drže telo u krivinama brdovitih puteva iznad Barselone.

Za sve komande takođe možemo reći da su projektovane kao da se nalazite u kvalitetnom automobilu klase iznad. Kvačilo je veoma meko i odlično usklađeno sa menjačem čija je ručica vrlo precizna sa kratkim hodovima. Sve u svemu, auto je konstruisan u najboljem mogućm maniru i osim toga što nema meke plastike, teško mu je naći drugu manu.

IMG_9634
Prtljažnik dovoljan za veliki šoping, ili odlazak na kraće putovanje – to smo očekivali

 

Motor od 75 “konja” je dovoljan za manje zahtevne vozače kojima nisu bitna snažna ubrzanja već tečna vožnja i niska potrošnja goriva. Ovaj motor ima direktno ubrizgavanje goriva i najmanju kompresiju od svih. Bez obzira na najmanju snagu, može da se pohvali vrlo niskom potrošnjom.

Ipak, najbolji odnos uloženog i dobijenog je za motor od 90 KS koji smo imali prilike da isprobamo u automobilu sa “revolušn top” paketom opreme, koji je ujedno i najbogatiji. Kod nas se neće prodavati baš ova kombinacija, s obzirom da će se ovakva oprema isporučivati samo sa najjačim benzincem od 115 “konja”.

Takav auto košta 17.890 evra i jedini je u koji se ugrađuje šestostepeni manuelni menjač. Ovde je već druga priča sa materijalima. Sedišta su polu-kožna a posebno je atraktivna kombinacija sa belom kožom, koja se nalazi čak i na komandnoj tabli umesto lakirane lajsne.

IMG_9621
Mazda se opustila i počela je da koristi kombinacije jarkih boja

 

Istim materijalom su tapacirana i vrata, tako da je osećaj apsolutno premijum. U ovoj varijanti su i potpuno drugačiji instrumenti. Centralnu poziciju sada zauzima obrtomer a ne brzinomer. Podaci o trenutnoj brzini se ispisuju digitalno u uglu.

Uz hed-ap displej na kom se, osim trenutne brzine, mogu videti i podaci sa navigacionog uređaja, osećaj je kao da se vozite u daleko većem i skupljem automobilu.

S obzirom na najviši paket opreme i na sjajna ubrzanja motora, u prvom trenutku smo pomislili da vozimo najjaču verziju, međutim, ispostavilo se da je to srednji motor od 90 “konja”. Međuubrzanja i elastičnost su za pohvalu, a isto se može reći i za potrošnju koja po gradu ne bi trebalo da prelazi 6,5 l/100 km.

IMG_9470
Gradska faca se dobro snalazi i na auto-putu

 

“Mazda 2” sa ovim motorom i drugim po redu paketom opreme “čelendž” (Challenge) košta 12.490 evra, što je u rangu sa ekvivalentno opremljenim “polom” i “fijestom”.

Prvi utisak sa test vožnji u Barseloni je da je Mazda napravila ozbiljan iskorak u nižoj klasi, posebno u odnosu na japansku konkurenciju, ali i najvažnije evropske konkurente. Detaljnije utiske o novoj “mazdi 2” moći ćete da pročitate u jednom od narednih izdanja Auto magazina kada auto budemo preuzeli na duži test.

all-new_mazda2_sp_2014_still_48

Auto kao modni detalj
Japanci su vodili računa o potrebama modernih kupaca kojima moda sve više postaje prioritet. U tom smislu “mazda 2” se može nazvati i lajfstajl automobilom, s obzirom na dizajn i opšti imidž koje “mazde” danas imaju.

Svemu tome doprinose i interesantne kombinacije boja u kabini, kao što je ova sa crvenim sedištima i raznim drugim detaljima. Široka lajsna na komandnoj tabli je u boji karoserije, u ovom slučaju crveno-bela kombinacija.

IMG_9653

Instrumenti kao ogledalo karaktera
U zavisnosti od verzije i paketa opreme, menjaju se instrumenti. Kod standardne varijante centralno mesto zauzima brzinomer, dok je digitalni obrtomer smešten sa leve strane.
Bogatiji paketi imaju drugačiji raspored; obrtomer ima centralnu poziciju, dok je digitalni brzinomer smešten sa strane

IMG_9656

Hed-ap displej za bolju bezbednost
Hed-ap displeji nisu novina na tržištu automobila ali definitivno jesu u ovom segmentu. Najbogatiji paket opreme može da se pogvali ovim korisnim komadom opreme koji se automatski izvlači po startovanju motora i isto tako se uvlači nakon “gašenja”.

Na njemu se prikazuju podaci o trenutnoj brzini, kao i najvažnije informacije sa navigacije, odnosno o sledećem skretanju i pravcima kretanja. Suština je da se hedap-displejem drastično skraćuje vreme skretanja pogleda sa puta i povećava bezbednost.

IMG_9659

Multimedija kao u velikim automobilima
Veliki multimedijalni displej sa pripadajućim komandama koje su smeštene između prednjih sedišta je dostupan već od trećeg po redu paketa opreme “atrakšn” (Attraction). Preko njega mogu da se podešavaju i razni parametri vozila a ne samo ozvučenje ili navigacija.
Džojstik kojim se kreće kroz meni je vrlo jednostavan i intuitivan za korišćenje i projektovan je tako da ga lako može koristiti i suvozač.

IMG_9641

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring