Auto magazin

Vozili smo: Scania R450 LA4x2MNA

Vozili smo: Scania R450 LA4x2MNA
26.10.2015.
Ekonomičnost  bez kompromisa

Decenijama je Skanija predstavljala sinonim za velike i teške kamione sa snažnim motorima koji se mogu izboriti sa svakim zadatkom. Međutim, savremena ekološka rešenja izbacila su neke druge atribute u prvi plan. Skanija se vrlo brzo prilagodila tome Ljubljana, Slovenija Od našeg specijalnog izveštača Milan Derbogosijan

Auto magazin scania r450 4x2 test

Ekipa Auto magazina uputila se ka Ljubljani, u regionalni centar ovog poznatog švedskog proizvođača.

Na put smo krenuli sa početnim informacijama da nas tamo očukuje kamion koji će posebno biti interesantan našem tržištu i dugolinijskom transportu. Reč je o modelu „R450“.

Iako smo „R-kabinu“ već upoznali, osnovna svrha testiranja je da isprobamo unapređeni Skanijin 13-litarski motor sa 450 KS i SCR tehnologijom redukcije izduvnih gasova koji će zameniti prethodnika od 440 KS i EEV tehnologijom.

Kada čujete izraze „dobro za naše tržište“ ili „manja snaga“ odmah očekujete razna kompromisna rešenja koje ne ispadnu uvek baš dobro. Međutim, već prvi kilometri pređeni na drumu su nas potpuno razuverili.

Najpre, valja pomenuti da smo novi motor testirali u krajnje realnim uslovima, odnosno sa poluprikolicom natovarenom sa 39,6 tona betonskih blokova.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Skanijin 13-litarski motor sa 450 KS i SCR tehnologijom menja prethodnika od 440 KS i EEV tehnologijom

Zadatak oko kojeg bi se i „snažnija braća“ pomučila. Iz Ljubljane smo krenuli ka Kopru i Portorožu, najpre deonicom auto-puta.

Potom smo se uključili i na regionalne puteve i to po brdsko-planinskom terenu istočne Slovenije, pa čak i kroz gradske sredine u Kopru i Izoli.

Tip kabine, komfor i ostali detalji enterijera i eksterijera ovoga puta nisu bili u fokusu zadatka pa ih ovom prilikom nećemo pominjati. Naš zadatak ovaj put je da isprobamo motor i to do njegovog maksimuma.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Kamion na testu bio je opterećen sa 40 tona

Tokom vožnje, vrlo mali nedostatak snage bio je primetan samo na veoma dugačkim i brzim usponima na autoputu, dok je u svim ostalim situacijama motor pokazivao da je na nivou zadatka.

Pri konstantnoj brzini od 90 km/h (na tempomatu) zapazili smo i da je broj obrtaja motora oko 1200 o/min dok je kod starog motora veće snage ista brzina održavana na 1450 o/min.

Sa druge strane, u „roling modu“ broj obrtaja pada an svega 500 o/min a potrošnja goriva postaje simbolična. U Skaniji posebno ističu novi tip retardera koji je preuzet iz top-verzija ovog švedskog proizvođača.

Auto magazin scania r450 4x2 test

R kabinu poznajemo od ranije, cilj testa je novi motor

Reč je o najsnažnijem Skanijinom retarderu sa 4100 Nm koji je zamenio prethodnika koji je imao snagu kočenja od 3500 Nm. Novi retarder smanjuje gubitke tako što se  automatski diskonektuje kada se vozilo nalazi u takozvanom „friviling“ modu, odnosno na tempomatu.

Na taj način se smanjuje potrošnja goriva za dodatnih 0,5 posto. Primetna je i nešto manja buka koja dopire od motora ali to bismo pripisali i boljem tipu kabine u odnosu na onu koju smo vozili na prethodnim testiranjima.

Sa druge strane, jednostavnost  i uglađenost rada „optikruz“ menjača nas je vrlo prijatno iznenadila, a njegova uloga u smanjenju potrošnje goriva sada je još aktivnija. Sa novim „optikruz“ menjačem i uz dodatke „skanija aktiv predikšn“ i „ekonomi modom“, potrošnja goriva se može smanjiti za 4 do 5 procenata.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Potrošnja manja i do 5 posto u odnosu na prethodnika

U kombinaciji sa odličnim retarderom i pametnim korišćenjem motorne kočnice zabeležili smo potrošnju koja je značajno niža u odnosu na ono što bi se očekivalo u ovakvim uslovima.

Naime, iz konsultacija sa ostalim kolegama vozačima, saznali smo da se prosečna potrošnja kod starog motora sa 440 KS pod istim ili sličnim uslovima kretala iznad 33 l/100 km.

Na testu koji smo mi sproveli sa novim SCR motorom snage 450 KS, putni računar je prikazao potrošnju tek nešto veću od 30 l/100 km.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Odlično radno mesto vozača

Treba imati u vidu da je testiranje obavljeno na topografski vrlo neravnom terenu sa prolascima kroz grad, sa dosta stajanja u mestu i uz izueztno jak vetar koji je tog dana duvao.

Naše kolege, novinari iz Zagreba, su testrianje sproveli na ruti koja je daleko prilagođenija evropskim uslovima. Naime, vozilo su testirali na deonici Zagreb-Rijeka gde je ovo isto vozilo na čisto otvorenom putu zabeležilo potrošnju od 24,6 litara što je odličan rezultat i svojevrsni rekord za ovaj tip vozila.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Na ravnim deonicama prosečna potrošnja pada ispod 25 litara dizela na 100 km puta!

Ovo je drastična ušteda za svakog prevoznika! Treba naglasiti da se ušteda ne ostvaruje samo kroz potrošnju goriva već i kroz niže iznose putarina koje se plaćaju u pojedinim evropskim zemljama, a zahvaljući tome što SCR motor ispunjava stroge ekološke kriterijume.

Kao opšti zaključak ovog testiranja istakli bi smo da je Skanija još jednom otišla korak dalje i da konstantno radi na blagom unapređenju svojih modela i naročito motora, a sve to bez ugrožavanja osnovnih postulata svog brenda – snaga, pozdanost i ekonomičnost.

Auto magazin scania r450 4x2 test

Scania R450 LA4x2MNA
Kabina           CR19T
Tip motora     Scania DC13 147 450
Zapremina motora   12,7 litara
Maksimalna snaga 450 KS (331 kW) pri 1900 o/min
Maks. obrtni moment          2350 Nm pri 1000-1300 o/min
PTO motora  600 Nm
Menjač           robotizovani „optikruz“, 12 brzina, Scania GRS895R, Scania Retarder R4100

Auto magazin scania r450 4x2 test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad