Auto magazin

Vozili smo: Smart fortwo i forfour DCT

Vozili smo: Smart fortwo i forfour DCT
28.09.2015.
Konačno kompletan

Treća generacija "smarta" je daleko naprednija i kvalitetnija od prethodnih, ali je za proteklih godinu dana od predstavljanja imala jednu veliku manu - nije imala automatski menjač. Na svu sreću to je ispravljeno, a mi smo se sa dugo očekivanom verzijom upoznali na ulicama Kelna i Bona Keln, Nemačka Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Treća, aktuelna generacija “smarta” predstavljena je pre skoro godinu dana sa dva motora i samo jednom ponudom menjača – manuelnim. Upravo je ova činjenica smetala kupcima u Evropi, a i šire…

Naime, kao ultimativno gradski automobil, “smart” jednostavno mora u ponudi da ima automatski menjač, jer njegovi kupci i vozači jednostavno neće, ili čak ne umeju da koriste levu nogu u napornom gradskom saobraćaju. Zbog toga mnogi su odlučili da sačekaju verziju sa automatikom, a prodaja je sigurno zaostajala.

Auto magazin Srbija smart dct

Kao ultimativno gradski automobil, smart jednostavno mora u ponudi da ima automatski menjač

U ostalom, prethodne dve generacije “smarta” čak i nisu imali u ponudi manuelni menjač. Sada već daleke 1998. godine, kada je prvi put predstavljen, “smart” je bio jedan od retkih automobila koji je imao robotizovani manuelni menjač.

Kako je glavi akter ove promocije novi automatski menjač, trebalo bi da se zadržimo u istoriji i vidimo na šta su kupci “smarta” već gotovo dve decenije naviknuti. Robotizovani menjač je, uprošćeno rečeno, klasična manuelna kutija menjača kod koje ulogu kontrole kvačila i same promene stepena prenosa vrši “robot” i to ili potpuno automatski, ili uz vozačevo sekvencijalno biranje brzina.

Auto magazin Srbija smart dct

Kada je predstavljena prva generacija, smart je bio jedan od retkih automobila koji je imao robotizovani menjač

U prve dve generacije menjač je bio najblaže rečeno – adekvatan: ne previše brz, niti uglađen.
Na svu sreću čekanju je kraj. Sredinom juna pozvani smo na premijernu vožnju “smarta” sa novim menjačem “DCT”. U pitanju je novo izrađeni uređaj koji poseduje dva kvačila i skladu sa poslednjom modom.

Kao poligon za upoznavanje sa novim automobilom odabran je Keln u Nemačkoj, kao i okolni putevi. Keln nije slučajno odabran. Naime, domaćini nam sa ponosom objašnjavaju da je ovaj grad najnaseljeniji “smartovima”. Konkretno jedan autić dođe na 100 stanovnika.

Auto magazin Srbija smart dct

Novi menjač poseduje dva kvačila

Razlog je jednostavan. Parking i provlačenje kroz gužvu. U svetskim metropolama, vozaču u proseku treba desetak minuta da pronađe parking kada dođe na odredište i za to vreme pređe čak oko pet nepotrebnih kilometara. Sa “smartom” je situacija značajno lakša, a najbolje ju je opisao jedan naš verni čitalac rečima: “izguraš kontejner, pa uparkiraš auto”.

Moramo da priznamo da je nama, naviknutim da nervozni Beogradski saobraćaj, svaka vožnja po uređenim nemačkom saobraćaju deluje kao seansa opuštanja i meditacije, ali je činjenica da ni u Kelnu nije više lako parkirati i “smart”.

Auto magazin Srbija smart dct

Manuelna promena brzina moguća je preko ručice menjača, ili opcionih tastera na volanu

Pored činjenice da svoj auto možete (polulegalno) parkirati i tako što ćete na mesto za paralelno parkiranje ući poprečno nosom napred, vaš posao će olakšati i činjenica da sa prečnikom okretanja manjim od sedam metara nećete morati da vozite u rikverc do raspoloživog mesta koje ste slučajno preskočili, već da jednostavno možete da se obrnete, praktično u istoj kolovoznoj traci.

Novi menjač sa dva kvačila “DCT” u ponudi je u “smartu fortu” i dužem “forfor”, kao i uz motore od 70 i 90 konjskih snaga.

Auto magazin Srbija smart dct

Točkovi su postavljeni u same uglove karoserije

Očekivano je da će “smart” najveći deo radnog veka provesti u stani – kreni saobraćaju i manevrisanju prilikom knap parkiranja, pa smo prilikom upoznavanja sa automobilom poželeli da da vidimo kako se novi menjač snalazi u ovim okolnostima.

I menjač sa duplim kvačilom je manuelni uređaj kojom upravlja računar. To znači da prilikom kretanja mora da pažljivo proklizava kvačilom i dozira gas kako bi cela radnja protekla dovoljno nežno, a opet energično zbog performansi i očuvanja trajnosti lamele. I zaista smo oduševljeni kako “smartov” uređaj radi, vrlo brzo, uglađeno, neprimetno.

Auto magazin Srbija smart dct

I menjač sa duplim kvačilom je manuelni uređaj kojom upravlja računar

Ako ubrzavate sa pola gasa, nećete ni primetiti promenu brzina, kao da imate CVT menjač. I prilikom manevrisanja, uređaj je podešen tako da vam uliva potpuno poverenje i ne zahteva nikakvo posebno umeće. Jedino prilikom vožnje minimalnom brzinom, kada kvačilo praktično proklizava, trocilindrični motor u repu ume da se zatrese, jer računar ne daje gas već dopušta da se broj obrtaja spusti i ispod propisanog za ler. Kao najverziraniji vozač sa manuelnim menjačem.

Automatska promena brzina je vrlo dobro osmišljena, a u zavisnosti od režima koji ste odabrali, logika računara će odlagati promenu naniže ukoliko blago ubrzavate, ili će u suprotnom slučaju, odnosno sportskom režimu vožnje ostajati u brzini do limitera obrtaja kako bi se izvukle maksimalne performanse, poboljšalo samopouzdanje i ispratio žustri stil vožnje po krivudavom putu.

Auto magazin Srbija smart dct

Prilikom manevrisanja, uređaj je podešen tako da vam uliva potpuno poverenje

Naravno, brzine možete da menjate i sami, tasterima sa zadnje strane volana (dolaze uz paket “sport”), kao i ručicom menjača. Odziv na komande je izuzetno brz kao i sama promena. Kada menjate naniže, elektronika će u maniru najveštijeg trkača složiti međugas tako da je promena potpuno bez trzaja.

Fabrika navodi da je za ubrzanje iz mirovanja do “stotke” automobilima opremljenim “DCT” menjačem potrebno nešto oko pola sekunde više u odnosu na manuelnu verziju.

Auto magazin Srbija smart dct

Odziv na komande je izuzetno brz kao i sama promena

Podaci ce razlikuju od karoserije i motora. Maksimalne brzine su jednake, kao i deklarisana potrošnja.

Vašem izveštaču se dopao novi menjač i to ne samo zbog toga što zaista odlično radi, već zbog toga što od “smarta” pravi ono što svakom od nas očajnički nedostaje – atmosferu bez stresa u gradskoj vožnji.

Auto magazin Srbija smart dct

Kako radi menjač sa dva kvačila?
Menjač sa dva kvačila je pojednostavljeno rečeno sistem sa dva manuelna menjača spojenih u jednom kućištu. Smartov menjač ima tri vratila i dva koncetrična suva kvačila. Jedan menjač, odnosno osovina ima na sebi zupčanike neparnih stepeni prenosa i rikverc, a druga parne brzine.

Auto magazin Srbija smart dct

Dok ubrzavate pomoću jednog menjača, odnosno osovine, računar priprema par zupčanika u drugom menjaču za naredni stepen prenosa. Isključivanjem jednog i istovremenim uključivanjem drugog kvačila gotovo trenutno i neprimentno menja se brzina. Isto je i prilikom usporenja, samo u suprotnom smeru.

Auto magazin Srbija smart dct

Menjač je kostruisao Smart, odnosno Dajmler kao krovna kompanija, a proizvodi se u pogonima firme Getrag. Navodi se da je projektovani vek trajanja lamela kvačila jednak planiranom radnom veku celog vozila.

Auto magazin Srbija smart dct

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]