Vozili smo: Volvo XC40

Volvo je obradovao sve svoje ljubitelje kojima su modeli XC90 i XC60 preveliki. Novi XC40 deli estetiku, inženjering i kvalitet svoje veće braće, sa posebno zanimljivim rešenjima kada je u pitanju praktičnost Kranjska Gora, Slovenija Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test volvo xc40

Volvo ne prestaje sa pozitivnim iznenađenjima. Svaki novi model je sve interesantniji i pravi dokaz da kreativnost nema granica.

Jedan od retkih nekompromitovanih brendova prava je oaza za sve one koji žele vrhunski inženjering i nekonvencionalan pristup po meri modernog čoveka.

U planu je mnogo zanimljivih i drugačijih modela koji se po svom pristupu razlikuju od konkurenata.

Najnoviji među njima je Volvo XC40, koji je nosilac prestižne titule evropskog Automobila godine.

Iako najmanji u gami, pokupio je sve najbolje osobine svoje veće braće. Kako je to Volvou pošlo za rukom, uverili smo se i sami, na regionalnoj prezentaciji koja je održana u Kranjskoj Gori, na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije.

auto magazin srbija test volvo xc40

Za početak, u ponudi su samo T5 i D4 modeli sa dvolitarski benzincem i dizelašem od 247 i 190 „konja“. S obzirom da se očekuje najveće interesovanje za ovaj drugi, pripremljeni su nam automobili sa dizel motorom, pogonom na sva četiri točka i R-Design paketom opreme.

Svi motori su sa automatskim osmostepenim menjačem. Volvo je dizajn karoserije dodatno istakao zanimljivim bojama, a najviše pažnje privlači bebi plava sa belim krovom.

auto magazin srbija test volvo xc40

Ono što je nama posebno privuklo pažnju su boje enterijera. Na žalost, ni jedan od pripremljenih XC40 nije imao crno-narandžastu kombinaciju, već samo kompletno crno ili bež varijantu.

Iz tog razloga smo u članak stavili i par fabričkih fotografija koje pokazuju ovu interesantnu kombinaciju.

auto magazin srbija test volvo xc40

Potpuno je u skladu sa klasom automobila i veselom atmosferom. Na njima se, u stvari, vidi koja je površina enterijera presvučena materijalom sličnim čoji, što je prava retkost u branši.

Sve što je narandžasto, uključujući najveći deo tapacirunga u vratima je od te tkanine. Ne samo što popravlja raspoloženje, već pojačava utisak prostranosti.

auto magazin srbija test volvo xc40

Kada smo već kod toga, Volvo XC40 je SUV takozvanog C segmenta. Iako najmanji u gami, iznenadio nas je prostranošću.

Kada se ima u vidu da je prilično kratak, sa nešto manje od četiri i po metra dužine, pravo je čudo koliko mesta pruža, pogotovo na zadnjim sedištima.

auto magazin srbija test volvo xc40

Prtljažnik zapremine 460 litara ne samo da je jedan od najvećih u klasi, već je jedan od najpraktičnijih.

Otvara se i zatvara zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika. Pregrada duplog dna se savija na polovini; kada se uspravi, dobija se nekoliko lepo razdvojenih celina, ali i tri dodatne zakačaljke za kese, uz dve postojeće na bočnim stranicama.

U slučaju da želite da oborite naslone zadnjih sedišta kako biste prevezli kabastije stvari, gornja polica može da se smesti na samo dno gepeka, kao da je nije bi bilo.

auto magazin srbija test volvo xc40

Interesantno je da je kabina XC40 obložena ništa manje kvalitetnim materijalima nego veći SUV modeli Volvoa.

Uz vrhunsko ozvučenje koje potpisuje Harman Kardon, nesumnjivo je da je ovo vrlo luksuzan auto.
Za volanom se sedi prilično uspravno, sa savijenim nogama, baš kao što se i očekuje kod automobila ove klase.

auto magazin srbija test volvo xc40

Radno okruženje je gotovo isto kao i kod većih XC modela. Ovaj put, dugme za startovanje motora sada ima konvencionalnu poziciju na komandnoj tabli umesto na sredini, između sedišta.

Ima još nekih sitnijih razlika u odnosu na stariju braću, ali estetika je ista. Dominira ogroman vertikalni displej sa velikim brojem podešavanja.

auto magazin srbija test volvo xc40

Ručica menjača je u vidu džojstika, sa „R“, „N“ i „D“ položajima, dok je „P“ u vidu posebno izdvojenog tastera.

Domaćini su se potrudili pa su kratku rutu za upoznavanje automobila učinili vrlo posebnom, time što su nam ručak podelili u tri dela – predjelo u Italiji, glavno jelo u Austriji a desert u Sloveniji.

auto magazin srbija test volvo xc40

I sve to u krugu od tridesetak kilometara. Sasvim dovoljno da auto isprobamo na auto-putu i lokalnim putevima, pa čak i planinskim sa dosta rupa, u Austriji, na primer.

Pokazalo se da se kratke neravnine nešto manje efikasno upijaju, ali treba imati na umu da je auto koji smo vozili na sebi imao niskoprofilne „dvadesetice“.

auto magazin srbija test volvo xc40

Zato duže neravnine vrlo elegantno neutrališe tako što prijatno zapliva, u stilu daleko većih automobila. Osmostepeni automatik je vrlo inteligentno birao brzine.

Koristili smo i manuelni mod za kočenje motorom u kom ima vrlo brz odziv na komande.

Tražeći najbolju lokaciju za fotografisanje, naišli smo na plitku rečicu vrlo širokog korita do kog smo se spustili izuzetno strmim nagibom.

auto magazin srbija test volvo xc40

Pomalo smo se brinuli kako ćemo da se vratimo na put, s obzirom na izrazito rastresitu šljunkovitu podlogu i susnežicu koja je celo jutro padala. Pokazalo se da smo brinuli bez razloga.

XC40 nije proklizao ni u jednom trenutku, iako smo ga maltretirali zaustavivši se na sredini najstrmijeg dela nagiba od tridesetak stepeni.

auto magazin srbija test volvo xc40

Visok klirens od 211 milimetara ga čini vrlo sposobnim da siđe van asfalta i svoje putnike ne ostavi na cedilu. Priznajemo, to nismo očekivali.

Sa druge strane, na auto-putu je veoma stabilan i tih, tako da su duga putovanja pravo uživanje.

auto magazin srbija test volvo xc40

Jedino se visokim putnicima pozadi neće dopasti kratka sedišta, ali bar imaju sasvim dovoljno mesta za glavu i kolena.

U odnosu na konkurente kao što su Audi Q3, BMW X2 i Range Rover Evoque, Volvo XC40 je u velikoj meri drugačiji.

auto magazin srbija test volvo xc40

Njegova originalnost i kreativan pristup inženjera i dizajnera donose preko potrebnu svežinu u klasi.

S obzirom na veoma bogatu standardnu bezbednosnu opremu, cene su vrlo povoljne, pa čak i u najluksuznijim verzijama, koje po svom prestižu stoje rame uz rame čak i sa daleko većim i skupljim pripadnicima premijum segmenta.

auto magazin srbija test volvo xc40

Nikola Galić,
Direktor marketinga VCAG

Uskoro i druge verzije

Za sada, Volvo XC40 je dostupan u T5 AWD i D4 AWD verziji sa benzinskim i dizel motorom od 247 i 190 konjskih snaga i automatskim osmostepenim menjačem.

Njihove cene počinju od 39.990 evra sa veoma bogatim Momentum + First Edition Pack paketom opreme, koliko košta navedeni dizelaš.

Već sada mogu da se poruče i verzije sa prednjim pogonom i slabijim T3 i D3 motorima, koji će biti dostupni za isporuku na leto.

Cene kreću od 28.990 evra sa PDV-om za Volvo XC40 T3 sa Kinetic + First Edition Pack paketom, odnosno od 30.990 evra za XC40 D3 sa istom opremom.

auto magazin srbija test volvo xc40

Sinonim za bezbednost

Volvo ne bi bio to što jeste da odavno nije postao sinonim za bezbednost. Novi modeli nastavljaju tradiciju, pa tako XC40 ima izuzetno bogatu standardnu opremu koja uključuje automatsko kočenje ne samo po gradu, već pri svim brzinama, uključujući i raskrsnice.

Za razliku od konkurenata, u tim situacijama prepoznaje druga vozila u saobraćaju, pešake, bicikliste i životinje na putu.

Svaki XC40 je opremljen sistemom za pomoć za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci, odnosno sam koriguje volan na pravcu i u krivinama.

Standard je i kamera za čitanje saobraćajnih znakova, kao i automatsko kočenje nakon sudara u cilju izbegavanja težih posledica.

auto magazin srbija test volvo xc40

Volvo XC40

Model T5 AWD D4 AWD
Zapremina (ccm) 1969 1969
Snaga (kW/KS) 182/247 140/190
Maks. o. moment (Nm) 350 400
Menjač automatski, 8 stepeni
Dimenzije (mm) 4425/1863/1652
Međuos. rastojanje (mm) 2702
Klirens (mm) 211
Maks. napadni ugao (stepeni) 21,7
Maks ugao rampe (stepeni) 21,9
Maks. izlazni ugao (stepeni) 30,4
Maks. dubina vode (mm) 450
Masa (kg) 1684-1733
Prtljažnik (l) 460/1336
Rezervoar (l) 54
Maks. brzina (km/h) 230 210
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 6,5 7,9

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring