Auto magazin

VW Caddy Maxi Compact Trendline GP 1,6 TDI

VW Caddy Maxi Compact Trendline GP 1,6 TDI
10.01.2014.
Teretnjak i limuzina

Spajanje različitih karakteristika obično sa sobom nosi mnogo kompromisa i ne izađe uvek na dobro. Folksvagen je pokazao da putnički komfor, veliki tovarni prostor pa i dobar dizajn mogu da idu zajedno. Istovremeno je u baznoj verziji i jedan od jeftinijih dizelaša na tržištu

Produženi “folksvagen kedi” je još jedan primer vozila koje lepo može da služi kao porodičan auto a sa kojim mogu da se obavljaju i različite vrste biznisa. Verzija koju vam predstavljamo ima jaču verziju 1,6 dizelaša od 102 KS. U odnosu na motor u klasičnim putničkim automobilima VW grupe je optimizovan za teže uslove eksploatacije, pa otuda nešto manje “konja”. Osim toga, ima duže međuosovinsko rastojanje od preko tri metra, što je omogućilo izuzetno veliki tovarni prostor u koji mogu da stanu dve euro palete.

 

U veliki tovarni prostor mogu da stanu dve euro palete U veliki tovarni prostor mogu da stanu dve euro palete

Ipak, ovo je srednje luksuzna varijanta “kedija”, koja je namenjena pre svega prevozu putnika i finijeg kabastog tereta. Da je u pitanju solidno opremljena putnička verzija vidi se već spolja – branici su opciono u boji karoserije, a zadnja i bočna stakla su dodatno zatamnjena, tako da “kedi” ne može da ostane neprimećen na putu. Jedino što nedostaje su aluminijumske felne koje bi zaokružile priču o atraktivnom izgledu.

Branici su opciono u boji karoserije, a zadnja i bočna stakla su dodatno zatamnjena Branici su opciono u boji karoserije, a zadnja i bočna stakla su dodatno zatamnjena

Utisak u kabini je takođe na visokom nivou, na koji smo inače navikli kod Folksvagena. Tačno je da dominira jednostavnost ali uz visok stepen ukupne solidnosti. I pored toga, „kedi“ ima jednu od najelegantnije dizajniranih komandnih tabli u odnosu na direktnu konkurenciju. Na žalost, preovlađuje tvrda plastika ali to je i očekivano s obzirom da je ipak u pitanju komercijalno vozilo.

Pozicija vozača je slična kao u MPV modelima – sedi se uspravno, sa savijenim nogama. To je vrlo zgodno prilikom manevrisanja jer vozač nema potrebu da se izvija kako bi imao kontrolu nad svim krajevima karoserije. Mnogo pomažu i odlični retrovizori velike površine u kojima se vidi kompletan zadnji kraj, od krova do točkova, a dobro su pokriveni i mrtvi uglovi.

Pozicija vozača je slična kao u MPV modelima Pozicija vozača je slična kao u MPV modelima

Pregrada za sitnice nema mnogo, ali su one glavne zaista velike – u vrata bez problema staju velike flaše, a ispod radija i ispred ručice menjača je postavljena gumena podloga da se predmeti ne bi klizali. Tu je i velika polica iznad vozača i suvozača u koju mogu da se smeste i veći predmeti. Interesantno je da poluautomatska „klima“ prepoznaje kad su stakla zamagljena pa automatski aktivira kompresor koji morate sami da isključite kad obavi posao. Ozvučenje je iznenađujuće dobrog kvaliteta sa dobro projektovanom akustikom, što može da bude važno onima koji bi „kedi“ koristili kao porodičan auto.

Pregrada za sitnice nema mnogo, ali su one glavne zaista velike Pregrada za sitnice nema mnogo, ali su one glavne zaista velike

Još jedan detalj koji ukazuje na to da ovo nije „radnička“ verzija „kedija“ je i tepih koji je postavljen celom površinom, uključujući i tovarni prostor. Dvodelna zadnja vrata se otvaraju u stranu i doplaćuju se, dok su bočna klizna vrata na obe strane standard. Mehanizam je izuzetno kvalitetan; vrata klize skoro bez otpora pa bez problema može da ih otvori i zatvori i dete.

Zadnju klupu čine tri potpuno nezavisna sedišta, a mogu se preklapati u odnosu 1/3 ili 2/3. Njihova širina je takva da komotno mogu da sede tri odrasle osobe bez guranja. S obzirom da je ovo produžena verzija, moguća je doplata i za treći red sedišta. Za njih su već postavljene bočne pregrade za flaše i odlaganje sitnica. Inače, mehanizam za njihovu montažu  i demontažu je vrlo jednostavan, tako da za svega nekoliko sekundi možete da ih izvadite i „kedi“ pretvorite u dostavno vozilo punog kapaciteta od 3,9 kubna metra. To je ipak manje od izvorne teretne verzije koja ima kapacitet tovarnog prostora od 4,2 kubika, pa čak i 4,7 u specijalnoj verziji gde se koristi i prostor suvozača. U svakom slučaju, „kedi maksi“, odnosno produžena verzija ima za 47 cm duži tovarni prostor od standardne.

Klupa je teška, ali jedan čovek može da je izvadi Klupa je teška, ali jedan čovek može da je izvadi

„Kedi“ se lako vozi, sve komande su mekane i dobro usklađene, a ručica menjača je tradicionalno precizna. Uopšteno gledano, ovo je pravi „folksvagen“ bez obzira na komercijalnu primenu. Vibracije su dobro izolovane, kao i buka pri velikim brzinama. Iako je ogibljenje konstruisano da izdrži surove uslove prevoza tereta, iznenađujuće je udobno i mekano, mada povremeno pokazuje znakove nesofisticiranosti upravo zbog svoje teretne funkcije.

Ovo je pravi „folksvagen“ bez obzira na komercijalnu primenu Ovo je pravi „folksvagen“ bez obzira na komercijalnu primenu

Čak ni motor nema onaj grub zvuk po kojima su karakteristični ostali pripadnici VW komercijalne game. Turbo rupa je minimalna ali problem može da predstavlja nešto drugo; prenosni odnosi petostepenog menjača su veoma dugi, tako da je po gradu praktično nemoguće da ubacite u petu jer je potrebna brzina od minimum 70 km/h. Motor jeste dovoljno snažan i elastičan ali preduge brzine ipak mogu da budu zamorne. Praktično, „kedi 1,6 TDI“ se vozi jednim stepenom prenosa niže nego što bi ste to inače činili. Sa druge strane, takva situacija povoljno utiče na potrošnju – pri 80 km/h „kedi“ se „vrti“ na 1500 o/min i tada troši oko 4,2 l/100 km, dok pri 120 km/h obrtomer pokazuje 2300 o/min, a putni kompjuter oko 6,7 l/100 km. Prosek testa, uglavnom gradske vožnje, iznosio je 6,6 l/100 km. Treba imati u vidu da testirani „kedi“ ima masu od 1700 kg i da prosek uopšte nije loš.

Motor je dovoljno snažan i elastičan ali preduge brzine ipak mogu da budu zamorne Motor je dovoljno snažan i elastičan ali preduge brzine ipak mogu da budu zamorne

Naravno, Folksvagen nudi bezbroj varijanti „kedija“, uključujući i teretne ali i daleko luksuznije. Zanimljivo je da je i cena sasvim prihvatljiva – čak je i niža u odnosu na neke konkurente.

A. Bursać

 

 

Servisni interval – 15.000 km

Servisni intervali za “kedi 1,6 TDI” su jednom godišnje ili na 15.000 kilometara, šta pre nastupi. Konkretno, „mali“ servis košta oko 13.000 dinara bez PDV-a i ne uključuje zamenu filtera goriva i vazduha, s obzirom da se oni menjaju po potrebi. „Veliki“ servis, odnosno zamena zupčastog kaiša sa pripadajućim delovima se radi na 210.000 kilometara. Garancija je četiri godine ili 150.000 kilometara.

Potrošnja je umerena Potrošnja je umerena

VW Caddy Maxi Compact Trendline GP 1,6 TDI

Motor: zapremina 1598 ccm, snaga 75 kW (102 KS), maks. obrtni moment 250 Nm pri 1500-2500 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: 4876/1802/1834 mm, međuos. rastojanje 3006 mm, tovarni prostor 1600/3900 l, rezervoar 60 l, masa 1701 kg, nosivost 754 kg, nosivost krova 100 kg, prikolica do 1500 kg

Performanse: maks. brzina 168 km/h, ubrzanje 0-80 km/h 8,8 s, potrošnja 5,3/5,8/6,7 l/100 km, emisija CO2 152 g/km

Prostrana polica ispod krova Prostrana polica ispod krova

Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, el. podizači prozora, osvetljenje kasete, tepih u putničkom i prtljažnom prostoru, klizna leva i desna bočna vrata, el. podešavanje retrovizora sa grejačima, dnevna svetla, radio CD/MP3 sa 2 zvučnika, putni kompjuter, fijoka ispod vozačevog sedišta, mrežice za prtljag

Opcije: rezervni točak, branici u boji, naslon za ruke podesiv po visini i dužini, krovni nosači, maglenke, poluautomatski klima uređaj, zatamnjena zadnja stakla sa UV filterom na vetrobranu, zadnja dvokrilna vrata i retrovizori u boji.

Adekvatna standardna oprema Adekvatna standardna oprema

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]