Auto magazin

VW Phaeton: evo zašto je bio toliko važan

VW Phaeton: evo zašto je bio toliko važan
21.12.2015.

Na vest o prestanku proizvodnje najvećeg Folksvagenovog modela, “fetona”, velika većina svetskih medija reagovala je tako što je kao udarni razlog navela zastarelost i previsoku cenu, čak i u odnosu na “audi A8”.

Mešutim, da li je sve baš tako i da li je to bio samo običan “folksvagen” koji je mnogo koštao? naravno da nije, postojao je vrlo jak razlog zašto je ovaj auto bio poseban.

auto magazin srbija vw phaeton

“Feton” je nastao 2002. godine, kao velika mabicija šefa Folksvagena, Dr. Ferdinanda Piha. ideja je bila da napravi superioran automobil sa W12 motorima i pogonom na sva četiri točka koji će moći da se suprotstavi Mercedesovoj “S klasi”.

auto magazin srbija vw phaeton

Auto je za svoje vreme bio tehnički izuzetno napredan, a koliko je bio ne samo ispred svog vremena, već i superioran u odnosu na konkurenciju, govori i to da je VW, kao vlasnik Bentlija, iskoristio njegovu mehačničku platformu za konstrukciju Bentlijeve “kontinental” game.

auto magazin srbija vw phaeton

Mnogima smeta VW znak na “fetonu” i smatraju ga glavnim krivcem za relativno slab uspeh koji je postigao na tržištu. Sa druge strane, ovde se može primenuti čuvena dilema, da li je čaša do pola puna ili do pola prazna.

Zapravo, “feton” je bio jeftinija verzija “bentlija kontinentala flajing spur” (zajednička mehanička platforma sa kupeom “kontinental GT”), a čak su se jedno vreme zajednički proizvodili u istoj fabrici u Drezdenu, dok sklapanje “bentlija” 2006. nije prebačeno u Englesku.

auto magazin srbija vw phaeton

Delili su motore, ogibljenje, pa čak i oblik karoserije. U tehničkom smislu, “feton” se smatrao naprednijim pa i otmenijim u odnosu na “audi A8”. Sam postupak proizvodnje, koji se može nazvati i delimično ručnim radom, takođe je bio posebniji u odnosu na “audi”.

auto magazin srbija vw phaeton

Na žalost, mali broj kupaca je umeo da prepozna sve njegove prednosti, tako da im je cena brzo padala. Prema sajtu www.polovniautomobili.com, polovni primerci se kod nas mogu naći već od 5.500 evra…

auto magazin srbija vw phaeton

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Preuzmite Auto magazin za android