Auto magazin

Za sedam meseci u EU počinje automatsko ograničenje brzine!

Za sedam meseci u EU počinje automatsko ograničenje brzine!
05.01.2022.

Evropska unija je nedavno donela odredbu koja pomalo zvuči kao da je “pozajmljena” iz romana Džordža Orvela – ‘1984’. Naime, svi novi evropski automobili predstavljeni posle juna 2022. godine moraće da budu opremljeni ograničavačima brzine.

Štaviše, modeli predstavljeni pre ovog roka moraće da dobiju ovu tehnologiju do 2024. Inače, vest uopšte nije nova – odluka je izglasana pre dve godine, a iako je delovalo kao nešto što nas čeka u budućnosti, sada dolazi već ove godine.

Na papiru izgleda da plan nema nedostataka. Naime, Evropska komisija je Uredbom propisala da svi novouvedeni tipovi vozila (automobili, kombiji, kamioni, autobusi…) moraju da imaju ugrađen Inteligentni sistem prilagođavanja brzine (Intelligent Speed Assistance – ISA) na tržištu EU od 6. jula 2022. godine, kao i da će od 7. jula 2024. godine ova obaveza biti proširena na sva nova vozila u prodaji, bez obzira da li se radi o modelu koji tek dolazi na tržište ili o onom koji je u ponudi već godinama.

auto magazin srbija test mercedes a 180 d iskustva

Za nešto više od dve i po godine, dakle, svako vozilo u salonu moraće da ima ugrađen sistem koji pomoću kamere, navigacije i GPS sistema prepoznaje propisanu brzinu na određenom putu i ​​upozorava vozača zvukom, vibracijama ili čak privremenim ublažavanjem odziva na gas kako ne biste vozili prebrzo.

Iako je cilj ove tehnologije da spreči prekoračenje brzine, predviđeno je da vozač u svakom trenutku ima punu kontrolu nad vozilom i po želji može da premosti elektroniku, na primer, još jačim pritiskom na papučicu gasa.

auto magazin srbija test toyota corolla

S tim u vezi, nije predviđeno da ISA sistem bude povezan sa funkcijom automatskog kočenja, pa čak ni da se elektronika ponovo aktivira nakon što vozač ignoriše upozorenje tokom vožnje. U takvom scenariju, sistem će se ponovo pokrenuti tek kada vozač ponovo pokrene vozilo, tako da će ISA sistem ograničiti brzinu u istoj meri u kojoj zvučno upozorenje može doprineti odluci o vezivanju pojasa vozača.

Vozači u Srbiji ne bi trebalo previše da brinu – obaveza ugradnje ISA sistema u polovne automobile nije predviđena.

Auto magazin Srbija TEST Kia Sportage 1,6 CRDi AWD 7DCT

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto January 10, 09:27

    Pozitivno u celoj ovoj stvari je što elektronika može da se premosti jačim pritiskom na papučicu gasa. Znači ko hoće da poštuje u redu, ko neće ne mora. Nekada su uslovi na putu takvi da je opravdano dodavati gas.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Prelepo izgleda [...]

Po meni najbolji deo sajma. volim stara retro vozila, smatram da je moderni dizajn previše [...]

Mnogi ih nisu ni koristili, ja licno video na ulicama. Ponekad se pitam cemu zakon [...]

Ovo je masina... [...]

Preuzmite Auto magazin za android