Auto magazin

Smart EQ Forfour se više ne proizvodi

Smart EQ Forfour se više ne proizvodi
06.01.2022.

Smart EQ Forfour, model sa četvora vrata i dužim međuosovinskim rastojanjem, prestao je da se proizvodi u decembru. Ovaj bratski model Renaulta Twingo proizvodio se u fabrici u Novom Mestu.

Naravno, i dalje mogu da se kupi preostali primerci sa lagera, kao i Smart EQ ForTwo koji ostaje u proizvodnji, uključujući i kabriolet verziju.

Prva generacija Smarta Forfour bila je aktuelna od 2004. do 2006. godine i bila je bazirana na Mitsubishi Coltu. Bio je to prvi smartov model sa četvoro vrata.

Posle duže pauze, smart je 2014. godine predstavio drugu generaciju modela Forfour, koja je postala duži derivat popularnog Smarta Fortwo.

Potpuno električne verzije usledile su 2017. godine, a 2019. smart je postao potpuno električni brend predstavljanjem redizajniranog EQ Fortwo i Forfour. SUS motori su u upotpunosti ukinuti.

EQ Forfour je bio jedan od najpristupačnijih električnih modela na evropskom tržištu, međutim njegov pogonski sklop je bio zastareo (u poređenju sa najnovijim električnim modelima), posebno litijum-jonska baterija od 17,6 kWh koja mu je pružala ograničen domet između 145 i 159 kilometara.

Baš kao u Renault Twingo E-Tech, električni motor postavljen pozadi proizveo je 82 KS i 160 Nm obrtnog momenta, omogućavajući ubrzanje 0-100 km/h za 12,7 sekundi i maksimalnu brzina ograničenu na 130 km/h (81 mph).

U svakom slučaju, ljubitelji brenda Smart neće biti razočarani naslednikom. Naravno, biće to potpuno električni krosover, razvijen u saradnji sa Geelijem. Da podsetimo, u ovoj akviziciji Daimler zadržava 50% udela Smarta, a Geeli je preuzeo ostalih 50% u 2019.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Mnogi ih nisu ni koristili, ja licno video na ulicama. Ponekad se pitam cemu zakon [...]

Ovo je masina... [...]

kamera u peraju, top izum [...]

Neverovatna vest, teško za poverovati. Zna se da je biznis sa vraćaenjem kilometraže ovde veoma [...]

Kia automobili su zaista kvalitetni i zaslužuju ovako nešto. Ali kada sam pročitao da su [...]

Preuzmite Auto magazin za android