Auto magazin

Zagrevanje pred otkrivanje: nova Škoda Octavia

Zagrevanje pred otkrivanje: nova Škoda Octavia
29.10.2019.

Iako su se na internetu već pojavile fotografije nove Škode Octavia, češki proizvođač ne odustaje od skrivanja novog modela pod velom tajne.

Premijera je zakazana za 11. novembar u Pragu a ono što je posebno zanimljivo je činjenica da će prvo biti predstavljena karavan verzija a tek nešto kasnije i liftbek. Osim toga, u ponudi će biti Scout i RS varijante.

Iako je i do sada bila najveća u C segmentu, nova Škoda Octavia Combi će biti još veća – duža je za 22 milimetra a šira za 15. Slično je i sa liftbekom, koji je u odnosu na odlazeću generaciju duži za 19 i širi za 15 milimetara.

Najavljuje se da će putnici pozadi imati još više mesta, tačnije, biće 78 milimetara više prostora za kolena. Slično je i sa prtljažnikom, koji kod liftbeka ima zapreminu od 600 litara, odnosno 640 kod karavana.

Kao što se i očekuje, biće ugrađivani LED Matrix farovi i kompletna signalizacija u LED tehnologiji.

Dizajn instrument table je po svoj prilici isti kao u novom VW Golfu, sa displejem dijagonale 10 inča na mestu instrumenata i još jednim istih dimenzija na centralnoj konzoli.

auto-magazin-srbija-2020-skoda-octaviaPrednja sedišta su dobila još bolju ergonomiju, sa opcijama kao što su grejanje, hlađenje i masaža. Od ostale opreme izdvajamo trozonsku automatsku klimu, kišobran u vozačevim vratima, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, pet USB Type C priključaka i šuko utičnicu od 230 volti.

Postojećim motorima pridružiće se laki hibrid i Plug-In hibrid. Ovaj poslednji će, baš kao i na Golfu 8, imati kombinaciju 1,4 TSI i elektro-motora u dva nivoa snage – sa 204 i 245 konja. Oba su uparena sa šestostepenim DSG menjačem.

Dosadašnji 1,0 TSI i 1,5 TSI su unapređeni tehnologijom lakog hibrida, sa starter-generatorom koji radi pod naponom od 48 volti, u kombinaciji sa sedmostepenim DSG menjačem. Naravno, ovi motori će moći da se poruče i bez elektrifikacije.

Očekuje se da u ponudi ostane i 2,0 TSI sa 190 KS, dok će potpuno novi 2,0 TDI imati raspon snage između 115 i 200 konja. U ponudi će biti i 1,5 TSI od 130 KS sa pogonom na metan.

I da, još jedna važna novina dolazi vezano za DSG menjač. Ručica i sam menjač više neće biti fizički povezani, već će se sve komande prenositi elektronski. Naravno, u ponudi će ostati i 4×4 verzije.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]