Zamena za Lineu: Fiat Eagea

Posle duže vremena, Fijat je predstavio potpuno nov model - "fijat egeu" (Fiat Ægea). U pitanju je zamena za "lineu" a naziv je dobio po geografskom regionu u Turskoj - Egeju.

Posle duže vremena, Fijat je predstavio potpuno nov model – “fijat egeu” (Fiat Eagea). U pitanju je zamena za “lineu” a naziv je dobio po geografskom regionu u Turskoj – Egeju.

U ovoj zemlji je održana i premijera, na Salonu automobila u Istanbulu. “Egea” je namenjena pre svega lokalnom tržištu, kao i manje razvijenim zemljama koje preferiraju male limuzine.

auto magazin Fiat Aegea

Proizvodnja će se obavljati takođe u Turskoj, u Tofaš fabrici u gradu Bursa. Zadatak “egee” je da konkuriše modelima kao što su “sitroen C elize”, “pežo 301”, “škoda rapid”, pa i “dačija logan”.

“Fijat egea” je dizajnirana u Italiji tako da može da se pohvali prilično atraktivnim dizajnom koji mnogo podseća čak i na “BMW serije 1 sedan”. U suštini, ovo je auto B segmenta koji je razvučen.

[vc_video link=”https://youtu.be/ZeJ2C0t6sAs”]

Produženo je i međuosovinsko rastojanje na 2,64 metra, što je u rangu automobila C segmenta. Ipak, širina vozila i kvalitet materijala u kabini su na nivou klase ispod. Upravo zbog toga je namenjen manje razvijenim tržištima gde se u proseku voze četiri osobe po automobilu. Otuda i veliki prtljažnik čija je zapremina 510 litara.

auto magazin Fiat Aegea

Enterijer karakteriše tipičan italijanski šarm i elegantno dizajnirana komandna tabla. Možemo da primetimo da je volan preuzet sa američkih modela kompanije FCA (Fiat Chrysler Automobiles), odnosno komande za kretanje kroz meni, upravljanje telefonom i ozvučenjem.

Raspored komandi tastera na centralnoj konzoli je ostao, manje-više, isti kao i do sada. Sa leve strane su tasteri za podešavanje visine snopa farova, a na centračnoj konzoli tu je prekidač za oslobađanje električne bravice gepeka, siti-servo…

auto magazin Fiat Aegea

Klima-uređaj može da bude automatski ali samo sa jednom zonom. Opcija je kamera za vožnju unazad, kao i navigacioni uređaj.

U ponudi će biti nekoliko nama dobro poznatih motora. Benzince će predstavljati 1,4 motor, sa i bez turbine, odnosno sa 120 i 95 “konja”. Dizelaši koji će se ugrađivati su 1,3 i 1,6 “multidžet” sa različitim nivoima snage, od 85 pa sve do 120 “konja”.

auto magazin Fiat Aegea

S obzirom da i mi spadamo u istočna, manje razvijena tržišta, nije isključeno da će se “fijat egea” naći u prodaji i kod nas. Početak prodaje u Turskoj je zakazan za novembar mesec.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring