Auto magazin

Top 10: najpopularniji YU automobili

Top 10: najpopularniji YU automobili
15.07.2017.

U Jugoslaviji se montirani i sklapani automobili čak devet različitih proizvođača, a ukupno jedanaest marki se smatralo domaćim proizvodom, što sklapanjem, što po principu reciprociteta izvezenih delova i uvezenih automobila.

Citroen GA Citroen GA

Danas je malo poznato da se u slovenačkom Tomosu u Kopru sklapao Sitroenov “spaček”, ali i “DS”, odnosno “ajkula”. Od kako su se 1964. udružili Sitroen i Tomos, nastaje Cimos pod čijim krovom su sklapani “ami”, “dijana”, “GS”, “AX”, “BW”, “CX”, “viza” kao i teretne varijante “spačeka” i “dijane”.

Diana 6 Diana 6

Takođe slovenački IMV je od 1967. sklapao Ostinove (Austin) modele kao što su “1300”, “ostin maksi 1500” i “maksi 1750”, ali i čuveni “mini 1000”!

Austin 1300 Austin 1300

IMV 1972. potpisuje ugovor sa Renoom, pa naredne godine počinje sklapanje čuvene “četvorke” koja je do 1992. u ovoj fabrici napravljena u preko pola miliona primeraka. U IMV-u su se još sklapali “reno 12”, “16”, “18” i “petica” druge generacije.

Renault 4 Renault 4

U Vogošći kod Sarajeva, Pretis (skraćeno od Preduzeće Tito Sarajevo) šezdesetih godina započelo je sklapanje “NSU princa”, a 1973. počinje sklapanje “VW bube” u novoj Unisovoj fabrici. Nekoliko godina kasnije počinje proizvodnja “golfa”, a potom i “džete”, dok se “VW kedi” za evropsko tržište proizvodio isključivo u Vogošći od 1983. pa sve do početka rata.

VW Buba VW Buba VW Golf 1 VW Golf 1

Nakon osam godina uspešne saradnje, livnice u Kikindi (Livac i Metalac) započinju još sveobuhvatniju saradnju sa Opelom. Reciprocitet u razmeni robe je iznosio 1:1, tako da su se “opel kadet”, “askona”, “senator” i “omega” smatrali domaćim vozilima, a neki su imali čak i domaća imena – “senator” se zvao “opel kikinda”.

Opel Acona Opel Acona

Po istom principu su se domaćim vozilima smatrali i neki modeli Audija, Fijata (“fijat 132” dolazili iz Zastavinog odeljenja u TAZ-u (Tvornica Automobila Zagreb), ali i Pežoa (“pežo 305”) po sporazumu sa Prištinskom fabrikom amortizera.

Jugo 45 Jugo 45

U Zastavi su se, osim dobro poznatih modela, delimično domaćim proizvodom smatrale “lade”, kao i “fijat uno” sa “jugo” znakom, i to modeli prve i druge generacije.

Zastava 750 Zastava 750

Pogledajte Top 10 najružnijih automobila na svetu   >>

Pogledajte Top 10 državničkih automobila   >>

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti nigde javno dostupna ostalim posetiocima sajta.
Obavezna polja su obeležena *

Komentari

preuzmite auto magazin za android

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Koliko kosta testirani model? Hvala [...]

Dobra kupovina za taj novac. O izgledu stvar je ukusa ali meni je veoma lep [...]

Pa nije dugo postojao auto sa nazivom rapid? Išla prodaja izgleda lošije od planiranog. [...]

Kada će kod nas doći ovako nešto ? [...]

Baš moćno izgleda [...]

Veoma lep auto za razliku od ranijih verzija a klase. [...]

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Primajte novosti Auto magazina

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »