Auto magazin

Vozili smo BMW Serije 5 od Minhena do Južnog Tirola i nazad

Vozili smo BMW Serije 5 od Minhena do Južnog Tirola i nazad
14.07.2017.
Smanjena "sedmica"

Ekipa Auto magazina imala je prilike da se detaljno upozna sa najnovijim bezbednosnim sistemima na novoj "BMW seriji 5". Osim na poligonu, mogućnosti poluatonomne vožnje isprobali smo i u realnim uslovima, od Minhena do Južnog Tirola i nazad Minhen, Nemačka Od našeg izveštača, Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test bmw serije 5

Prodaja nove “BMW serije 5” je uveliko počela u našoj zemlji. Posle euforije oko premijere na beogradskom sajmu, red je bio da se detaljno upoznamo sa najvažnijim novitetima koje “petica” donosi.

A koje je mesto za to bolje od Nemačke? Ekipa Auto magazina je imala privilegiju da informacije dobije iz prve ruke – od inženjera BMW-a.

Na “petici” je sve novo. Uz više nego atraktivan dizajn, luksuzne materijale u kabini i iznova projektovanu mehaniku, čini se da je BMW najviše ponosan na sisteme aktivne bezbednosti.

Iz tog razloga je i akcenat novinarske prezentacije bio upravo na ovoj oblasti, po kojoj je, kako se ispostavilo, BMW prilično jedinstven.

Za početak, uputili smo se na poligon u mestu Majzah u blizini Minhena, na kome bavarski proizvođač inače vrši ispitivanja svojih modela. Cilj je da se u kontrolisanim uslovima pokažu najnoviji sistemi bezbednosti koji su omogućili poluautonomnu vožnju.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Auto je opremljen radarskim senzorima koji se nalaze napred i pozadi. Princip rada je sličan kao kod prvog nivoa autonomne vožnje, koji se odnosi na automobile sa adaptivnim tempomatom, koji sam održava odstojanje od vozila ispred i sam ubrzava i koči auto.

Ovde je primenjen i sistem kamera poslednje generacije koje preuzimaju ulogu upravljanja. Njihov zadatak je da održavaju auto u sredini saobraćajne trake, ne samo na pravcu već i u krivinama.

Dakle, potrebno je da vozač aktivira svega dva sistema, kako bi auto preuzeo dobar deo briga za volanom – tempomat i asistenciju održavanja pravca u saobraćajnoj traci.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Sve se obavlja preko dva tastera na levoj strani volana. Po aktiviranju, između virtuelnog brzinomera i obrtomera javlja se simbol volana, kao i dve linije sa obe strane koje simbolišu horizontalnu signalizaciju.

Ako je put dobro obeležen, pomenuti simboli iz sive boje prelaze u zelenu, označavajući da je sistem aktivan. Dovoljno je da podesite tempomat na odgovarajuću brzinu i auto će sam održavati odstojanje od vozila ispred ali će i upravljati.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Sve dok je put dobro obeležen “petica” sama upravlja volanom. Ipak, s obzirom da je reč o drugom nivou “autopilota” i da je vozač sam odgovoran za vožnju, na simbolu volana na displeju se pojavljuje obaveštenje kojim se preporučuje da drži ruke na volanu.

Iznenadili smo se koliko je sve zapravo jednostavno, bez ikakvih posebnih podešavanja. Dovoljno je samo da kliknete ova dva dugmeta, da ih uključite ili isključite.

Zanimljiva situacija je usledila kada su uvedeni i saobraćajni znaci sa ograničenjem brzine. Na primer, ukoliko je tempomat podešen na 100 km/h, a naiđete na znak sa ograničenjem od 60 km/h, auto će vas preko displeja pitati da li želite da tempomat podesite na novu brzinu.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Dovoljno je da selektor brzine tempomata kliknete na dole i auto će zakočiti do novog ograničenja. Ukoliko naiđete na znak sa ograničenjem od, recimo, 80 km/h, dovoljno je da selektor kliknete na gore, s obzirom da je reč o većoj brzini.

Interesantno je da je BMW jedini proizvođač koji “pita” vozača šta želi da uradi, za razliku od ostalih koji automatski podese brzinu u skladu sa saobraćajnim znakom.

Razlog za to leži u činjenici da je moguća greška u “čitanju” u deset posto slučajeva. Na primer, vozite se auto-putem, a kamera automobila “pročita” znak koji se odnosi na vozila koja se isključuju sa auto-puta.

Modeli drugih proizvođača će bespotrebno i iznenada usporiti, što bi moglo da izazove neprijatne situacije.

auto magazin srbija test bmw serije 5

na poligonu nam je prezentovan novi inteligentni sistem za automatsko parkiranje, kao i čuveno parkiranje vozila preko daljinskog, koje smo već imali prilike da isprobamo na novoj “seriji 7”.

Ako je parking mesto ili garaža tesna, auto možete da uparkirate iako niste u njemu i to koristeći komande na tač-displeju ključa. Senzori se brinu da auto bude parkiran po sredini garaže, uključujući i korekcije upravljačem.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Imali smo prilike da se uverimo da automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara funkcioniše na najbolji mogući način. Koliko je BMW siguran u svoju tehnologiju govori i činjenica da se prezentacija vrši na pravim automobilima.

Na primer, postave jedan auto koji “glumi” vozilo na semaforu, a drugim se otpozadi zalete u njega. Ne samo što auto koji se zaleteo automatski ukoči ako vozač sam ne odreaguje na vreme, već i auto koji stoji, uz pomoć zadnjih radarskih senzora, pripremi se na potencijalni sudar; aktiviraju se sva četiri migavca i kočnica i zategnu se sigurnosni pojasevi.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Isto tako, zadnji radarski senzor je od velike pomoći prilikom parkiranja unazad, kada često dolazi do malih oštećenja ali veoma skupih za popravku. Ako ne zakočite na vreme unazad, auto će to sam učiniti za vas.

Sve je to lepo na poligonu u kontrolisanim uslovima, a još lepše u praksi. Iznenadili smo se sa kojom lakoćom se koristi “autopilot”. BMW nam je pripremio više nego zanimljivu rutu test vožnje, od Minhena do Južnog Tirola u Severnoj Italiji.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Cilj je bilo mesto Nova Levante, jugoistočno od Bolcana. Na raspolaganju su nam bile četiri verzije “serije 5”, a mi smo se opredelili za one koje su najzanimljivije našim kupcima zbog kubikaže – “530i” i “520d”.

Oba imaju dva litra radne zapremine i dostupna su i u kombinaciji sa “xDrive” pogonom na sva četiri točka. Na deonici auto-puta od Minhena do Garmišpartenkirhena uglavnom nema ograničenja brzine a to je pravi zadatak za “530i xDrive”, koji sa svojih 252 KS apsolutno dominira “autobanom”.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Neverovatno je sa kojom lakoćom dostiže 200 km/h, a još više fascinira međuubrzanje od 200 do 250 km/h. Jer, ipak je u pitanju četvorocilindrična 2,0 mašina i preko tone i po težak auto.

Promene brzina se ne osećaju, kao ni šum vazduha. Sve do 200 km/h opušteno možete da šapućete sa saputnicima, ukoliko niste “odvrnuli” zaista fenomenalno projektovano Harman-Kardon ozvučenje.

Zanimljivo je da se u “sport” modu, prilikom promene brzina, na primer, iz druge u treću, začuje i “groktanje”, specifično za visokoperformansne turbo-benzince.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Nailazimo na gužvu na putu i vožnju u koloni. Adaptivni tempomat u potpunosti zaustavlja auto, motor se „gasi“ dok stojimo a kako se kolona pomera, tako se i naš „BMW“ automatski drži u grupi. Dakle, sam koči, kreće iz stanja mirovanja i sam skreće, odnosno prati put!

Suvišno je pominjati koliko to znači vozaču posle sati i sati vožnje, kada pažnja lako može da popusti. Još jednom, ovo je za sada samo pomoć, a ne i sistem kome se vožnja u potpunosti može prepustiti.

Ulazak u planinske predele znači i mnogo krivina. „Petica“ se i ovde pokazala, ne samo zbog pogona na sva četiri točka koji obezbeđuje bolje prenošenje snage na podlogu, već i zbog sistema upravljanja na sva četiri točka.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Auto se ponaša kao zmija, za njega nema previše oštrih krivina i ne morate da pravite luk kao da vozite autobus. Zadnji točkovi jednostavno nameštaju zadnji kraj na idealnu putanju, ne samo prilikom spore već i u veoma brzoj vožnji, kada se okreću na suprotnu stranu.

S obzirom da je na lokalnim putevima ograničenje 100 km/h, saobraćaja nema a krivine su veoma oštre, „petica“ je kroz krivine prolazila kao reli auto, sa vrlo malo naginjanja, uz maksimalnu kontrolu situacije.

S obzirom da smo autobanom vozili uglavnom punim gasom, prijatno nas je iznenadio prosek potrošnje „BMW-a 530i xDrive“ po dolasku na odredište u mesto Nova Levante na 1182 metra nadmorske visine. Bord kompjuter je pokazivao 8,9 l/100 km.

auto magazin srbija test bmw serije 5

U povratku vozimo „520d“, sa opcionim osmostepenim automatskim menjačem, koji je inače standard kod svih drugih verzija motora. Nedostatak snage se oseća na strmim i brzim planinskim usponima, kada treba da pratimo „530d“, „530i“ i „540i“.

Ipak, za naše uslove vožnje ovo je idealna verzija, koju odlikuju veoma niska potrošnja i sjajna ubrzanja sve do 200 km/h. Na autobanu smo lako dostigli maksimalnih 235 km/h a takva vožnja je digla potrošnju na 7,8 l/100 km.

auto magazin srbija test bmw serije 5

„BMW serije 5“ nas je fascinirao ne samo luksuzom i kvalitetom izrade, već i dinamičkim karakteristikama generalno. Auto uliva ogromno poverenje vozaču, što zbog bezbednosnih sistema, što zbog sjajno projektovane mehanike.

Izuzetno je stabilan a nema zanošenja niti najmanje neprijatnosti čak ni prilikom vrlo naglog kočenja sa maksimalne brzine. Sve ovo se odnosi čak i na bazne verzije, tako da je u ovom trenutku „petica“ jedan od najkompletnijih i tehnički najsavršenijih limuzina na svetu.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Sve bliži potpuno autonomnoj vožnji

Odmah da kažemo da je BMW na “seriji 5” primenio drugi od pet nivoa autonomne vožnje. U ovom trenutku, ni jedan drugi proizvođač automobila nije ponudio viši nivo, uključujući i Teslu.

Pri tome, mislimo na serijske modele koji regularno mogu da se kupe. Inače, razlika između drugog i trećeg nivoa je u tome što je kod drugog vozač u potpunosti odgovoran za upravljanje vozilom, dok je kod trećeg odgovoran automobil, odnosno proizvođač.

Jasno je da će proći još vremena dok ne budemo u prilici da sedimo za volanom i čitamo novine tokom vožnje. Međutim, ovo što smo videli i isprobali na “seriji 5” je vrlo blizu tome.

auto magazin srbija test bmw serije 5

Novi motori od jula 2017.

Limuzina i karavan verzija „serije 5“ od jula meseca će moći da se kupe sa proširenom gamom motora. Baznu verziju predstavlja „520i“ sa dvolitarskim benzincem od 184 konjske snage, dok je gama dizelaša unapređena za modele „525d“ i „540d“.

Prvi je zapremine 2,0 litra sa 231 KS, a drugi je 3,0 sa 320 „konja“. Naravno, tu je i najsnažniji šestocilindrični dizelaš na svetu u modelu „M550d xDrive“. Iz 3,0 litra zapremine razvija okruglo 400 „konja“ i čak 760 njutn-metara! Do „stotke“ stiže za 4,4 sekunde.

auto magazin srbija test bmw serije 5

BMW Serije 5 530i 540i 520d 530d
Zapremina (ccm) 1998 2998 1995 2993
Snaga (kW/KS) pri o/min 185/252 pri 5200-6500 250/340 pri 5500-6500 140/190 pri 4000 195/265 pri 4000
Maks. o. moment (Nm) pri o/min 350 pri 1450-4800 450 pri 1380-5200 400 pri 1750-2500 620 pri 2000-2500 o/min
Menjač 8 stepeni, automatski
Dimenzije (mm) 4936/1868/1479
Međuos. rastojanje (mm) 2975
Zapremina prtljažnika (l) 530
Zapremina rezervoara (l) 68 za prva dva 66 za druga dva
Masa (kg) 1540/1615 1595/1670 1560/1635 1640-1715
Maks. brzina (km/h) 250 250 235 250
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 6,2 5,1 7,5 5,7
Potrošnja (l/100 km) 7,3-6,9/5,2-4,7/5,9-5,5 9,2-8,9/5,6-5,2/6,9-6,5 5,0-4,7/5,1-3,8/4,5-4,1 5,6-5,3/4,4-4,1/4,9-4,5
Emisija CO2 (g/km) 136-126 159-149 119-109 128-118

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

 1. Raziel
  Raziel July 17, 01:17

  Sjajne fotografije i zanimljiv tekst…
  Čekamo M5!
  Poz

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]