Auto magazin

Top 10: najpopularniji YU automobili

Top 10: najpopularniji YU automobili
15.07.2017.
Legende žive od Vardara pa do Triglava

Izuzev Zastave, Jugoslavija je mogla da se pohvali montažom i sklapanjem desetina različitih modela najpoznatijih marki. Svi oni su u manjoj ili većoj meri bili sklapani i od domaćih delova

U Jugoslaviji se montirani i sklapani automobili čak devet različitih proizvođača, a ukupno jedanaest marki se smatralo domaćim proizvodom, što sklapanjem, što po principu reciprociteta izvezenih delova i uvezenih automobila.

Citroen GA Citroen GA

Danas je malo poznato da se u slovenačkom Tomosu u Kopru sklapao Sitroenov “spaček”, ali i “DS”, odnosno “ajkula”. Od kako su se 1964. udružili Sitroen i Tomos, nastaje Cimos pod čijim krovom su sklapani “ami”, “dijana”, “GS”, “AX”, “BW”, “CX”, “viza” kao i teretne varijante “spačeka” i “dijane”.

Diana 6 Diana 6

Takođe slovenački IMV je od 1967. sklapao Ostinove (Austin) modele kao što su “1300”, “ostin maksi 1500” i “maksi 1750”, ali i čuveni “mini 1000”!

Austin 1300 Austin 1300

IMV 1972. potpisuje ugovor sa Renoom, pa naredne godine počinje sklapanje čuvene “četvorke” koja je do 1992. u ovoj fabrici napravljena u preko pola miliona primeraka. U IMV-u su se još sklapali “reno 12”, “16”, “18” i “petica” druge generacije.

Renault 4 Renault 4

U Vogošći kod Sarajeva, Pretis (skraćeno od Preduzeće Tito Sarajevo) šezdesetih godina započelo je sklapanje “NSU princa”, a 1973. počinje sklapanje “VW bube” u novoj Unisovoj fabrici. Nekoliko godina kasnije počinje proizvodnja “golfa”, a potom i “džete”, dok se “VW kedi” za evropsko tržište proizvodio isključivo u Vogošći od 1983. pa sve do početka rata.

VW Buba VW Buba VW Golf 1 VW Golf 1

Nakon osam godina uspešne saradnje, livnice u Kikindi (Livac i Metalac) započinju još sveobuhvatniju saradnju sa Opelom. Reciprocitet u razmeni robe je iznosio 1:1, tako da su se “opel kadet”, “askona”, “senator” i “omega” smatrali domaćim vozilima, a neki su imali čak i domaća imena – “senator” se zvao “opel kikinda”.

Opel Acona Opel Acona

Po istom principu su se domaćim vozilima smatrali i neki modeli Audija, Fijata (“fijat 132” dolazili iz Zastavinog odeljenja u TAZ-u (Tvornica Automobila Zagreb), ali i Pežoa (“pežo 305”) po sporazumu sa Prištinskom fabrikom amortizera.

Jugo 45 Jugo 45

U Zastavi su se, osim dobro poznatih modela, delimično domaćim proizvodom smatrale “lade”, kao i “fijat uno” sa “jugo” znakom, i to modeli prve i druge generacije.

Zastava 750 Zastava 750

Pogledajte Top 10 najružnijih automobila na svetu   >>

Pogledajte Top 10 državničkih automobila   >>

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad