ExpressTest: Mercedes SLK 200

Iz generacije u generaciju, mali Mercedesov kabrio postaje sve bolji. Luksuzna atmosfera u kompaktnom pakovanju pruža zadovoljstvo kao veći i skuplji kabrioleti

Većina vozača je bar jednom u životu poželela da jednoga dana u svom vlasništvu ima kabriolet. Na prvi pogled, to ne bi bila baš najracionalnija odluka ali, ako ste u mogućnosti, zašto da ne? Kabriolet uopšte nije stvar kompromisa. Naprotiv, zadovoljstvo koje pruža nema cenu.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Čvrsti sklopivi krov omogućuje mu upotrebu u svim godišnjim dobima

Pred nama je kabriolet koji ne spada u najjeftinije ali predstavlja ulaznicu u svet premijum i prestižnih kabrioleta. Mercedes je brend koji svakako razlikuje vlasnike automobila sa trokrakom zvezdom od svih drugih. U gami štutgartskog proizvođača postoji nekoliko kabrioleta, a najmanji među njima je “SLK”.

Ime je dobio po većem “SL”-u, gde slovo “K” označava da je u pitanju kompakt varijanta. Doduše, taj naziv neće još dugo trajati; pojavom novog sistema označavanja “mercedesa”, budući “SLK” će dobiti novo ime – “SLC”. To će praktično značiti da je u pitanju kabrio na bazi “C klase”.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Skladne i proporcionalne linije kabrio dvoseda

Auto koji vam predstavljamo je treća generacija “SLK” linije i na tržištu je već skoro četiri godine. Uskoro se očekuju izmene u pogledu Euro 6 norme kada će “SLK” dobiti i nove motore. Ipak, aktuelni model će se prodavati još par meseci, tako da će svi ljubitelji starog dobrog 1,8 motora sa turbo punjačem moći da uživaju u njegovim performansama ali i dokazanoj konstrukciji koja je pouzdana i jednostavna za održavanje.

Već prva generacija najmanjeg Mercedesovog kabrioleta je izazvala divljenje među ljubiteljima luksuza i sportskih automobila. Uz sve ove epitete pružala je i neku vrstu skromnosti, tako da je “SLK” predstavljao moralno pročišćenje u hedonizmu.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Deflektori iza naslona za glavu obezebeđuju vožnju bez neprijatnosti do brzina oko 80 km/h

Sa jedne strane je nudio prestiž a sa druge je bio umeren u pogledu cene. Treća generacija je nasledila sve ove osobine ali je po svom luksuzu, kvalitetu materijala i završnoj obradi daleko bliža top modelima Mercedesa nego što je to bio slučaj sa prethodne dve.

Dakle, “SLK” je skromniji po svojim dimenzijama u odnosu na ostale kabrolete sa trokrakom zvezdom, ali ne i u pogledu prestiža. Prisustvo plastike je smanjeno na najmanju moguću meru, tako da, gde god da se uhvatite, dočekaće vas koža ili aluminijum.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Vrlo je upadljiv i prijatnog izgleda i sa podignutim krovom

Jednostavnost i elegancija su više nego ikada dominantne na ovom modelu. Auto je daleko kvalitetniji u odnosu na prethodnika, tako da sada ne zaostaje za drugim velikim “mercedesima”.

“SLK” je pravi sportski auto. Sedi se vrlo nisko, neposredno ispred zadnje osovine a duga hauba naslućuje konstrukciju koja pruža uživanje u vožnji karakteristično za roudstere. Motor nije baš iza prednje osovine ali je arhitektura šasije takva da se “SLK” u vožnji ponaša kao ni jedan drugi “mercedes” do 50.000 evra.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Kvalitet se lako prepoznaje i prija putnicima

U krivinama je kao veliki karting, a elektronika se brine da ne dođe do proklizavanja zadnjih točkova usled naglog dodavanja gasa u krivini. Iako je ovo najslabija varijanta “SLK”, zvuk izduva je veoma dubok i sportski. Nismo odoleli da prvo startujemo motor pa tek onda da podesimo sedište i retrovizore. U “SLK” se sedi gotovo na podu, sa potpuno ispruženim nogama.

Poslednji put kada smo vozili “SLK” pre tačno sedam godina, taster za spuštanje krova se nalazio odmah uz ručicu menjača. Sada smo se malo namučili dok smo ga našli – sakriven je ispod elegantnog kožnog poklopca koji je zapravo nastavak naslona za ruku. Mercedes se zaista potrudio da kabina bude maksimalno jednostavna, elegantna i luksuzna, sa što manje nepotrebnih detalja.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Crveni detalji razbijaju monotoniju crne kože

Još od prve generacije, “SLK” je poznat kao kabrio sa tvrdim sklopivim krovom. Naš primerak je opremljen sa skoro 12.000 evra dodatne opreme, a jedan od skupljih detalja je stakleni krov sa mogućnošću elektrohromatskog zatamnjivanja.

Na spisku opreme su i tasteri za manuelnu promenu stepena prenosa “7G tronik” automatskog menjača. Prilikom promene brzina u manuelnom režimu ne spada u najbrže, pa je Mercedes odlučio da uz novi motor, koji će se od kraja jeseni ugrađivati u “SLK”, ubaci i potpuno novi devetostepeni automatik.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Sportski detalji razlikuju SLK od limuzina

Među dodacima koji se doplaćuju je i poseban direktniji sistem upravljanja, tako da je pravo zadovoljstvo izvući po dubini gotovo vertikalan volan i ne skidati ruke sa njega, ma koliko da je oštra krivina. Drugim rečima, sa ispruženim nogama i volanom “navučenim” na sebe osećate se kao u bolidu.

Stari dobri 1,8 benzinac, iako je na zalasku karijere, još uvek ima šta da pokaže. Uz pomoć kompresora postiže 184 konjske snage i ima zanimljivu, gotovo sportsku krivu obrtnog momenta. Pri nižim obrtajima je raspoložen za tečnu gradsku vožnju, dok je za nagla ubrzanja potrebno prebaciti stepen niže.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Prtljažnik je ograničen prostorom namenjenim za sklapanje krova, ali može da se proširi ako nemate nameru ga spustite

Zapravo, svoj pravi sportski karakter otkriva tek pri višim obrtajima, kada “pokazuje zube” i stvara subjektivan osećaj daleko veće snage. Upravo zbog toga je Mercedes postavio sportski mod menjača koji konstantno drži motor na nešto višim obrtajima. U tom slučaju je u svakom trenutku spreman da bespogovorno povuče na naglo dodavanje gasa.

Da se razumemo, “SLK 200” uopšte nije spor auto. To, uostalom, govore i podaci o ubrzanju ali je ova najslabija verzija pre svega namenjena uživanju u opuštenoj vožnji bez spuštanja brzine u krivini. Najprijatnija je vožnja bez krova sa podignutim bočnim prozorima.

Auto magazin mercedes slk 200 test
Četvorocilindraš od 1,8 litara, uz turbo punjač, pruža vrlo uzbudljive performanse

Sa njima je moguće voziti i auto-putem bez prevelikog vrtloženja vazduha. Za to su zaslužni i providni deflektori iza naslona za glavu koji se ručno podešavaju. Ukoliko volite vožnju bez krova sa potpuno spuštenim prozorima, znajte da je granica prijatnog do 80 km/h.

S obzirom da je u pitanju tvrdi krov, “SLK” je zgodan za vožnju tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike. Čak i sa spuštenim krovom zimi, grejaće vas vazdušni šalovi u vidu ventilacionih otvora ugrađenih neposredno ispod naslona za glavu u sedištu. Luksuzna atmosfera, sportske vozne karakteristike i više nego atraktivna pojava na drumu, čine da “SLK” nema određenu ciljnu grupu. Ovo je auto koji se dopada svima, bez obrzira na status, pol i godine.
Aleksandar Bursać

Auto magazin mercedes slk 200 test

Mercedes SLK 200
Motor: zapremina 1796 ccm, snaga 135 kW (184 KS) pri 5250 o/min, maks. obrtni moment 270 Nm pri 1800-4600 o/min, menjač 7 stepeni, automatski
Dimenzije: 4134/1817/1303 mm, međuos. rastojanje 2430 mm, prtljažnik 225/335 l, rezervoar 60 l, masa 1470 kg, pneumatici 205/55 R 16
Performanse: maks. brzina 237 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 7,0 s, potrošnja 5,3/6,5/8,6 l/100 km, emisija CO2 151 g/km

Auto magazin mercedes slk 200 test

Oprema
Standard: ozvučenje “audio 20 CD”, klima uređaj, crno nebo, start-stop sistem, intarzija u boji aluminijuma, automatsko prepoznavanje dečjeg sedišta
Opcije: crna koža sa crvenim štepom, sistem za automatsko parkiranje “parktronic”, LED dnevna svetla, analogni sat, sistem za prenenciju sudara “pre-safe”, pepeljara sa upaljačem, držač za čašu, senzor za kišu, “airscarf” grejanje u predelu vrata, panoramski krov sa elektrohromatskim zatamnjenjem, “7G-tronic plus” automatski menjač, komande menjača na volanu, kontrola pritiska u pneumaticima, navigacija, priključak za multimedijalne uređaje, “ILS” sistem inteligentnih svetala, rezervni točak, grejanje prednjih sedišta, ambijentalno osvetljenje, rezervoar za gorivo od 70 litara, AMG linija opreme (kožni volan i ručica menjača, AMG stajling, AMG felne od 18 inča, AMG patosnice, eletrohromatski unutrašnji i levi retrovizor, el. preklapanje retrovizora, osvetljeni pragovi sa “mercedes” natpisom, aktivna hauba

Auto magazin mercedes slk 200 test

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring