Bosch uveliko omogućava poluatonomnu vožnju

Jedan od četiri novoregistrovana automobila u Nemačkoj u 2015. godini je imao ugrađen automatski sistem naglog kočenja koji bi smanjio broj sudara otpozadi za 72 posto

Prema oceni kompanije Boš o registraciji vozila u 2015. godini, u kritičnim situacijama mnoga nova vozila u Nemačkoj već mogu da koče automatski.

Rezultati studije pokazuju da jedan od četiri novoregistrovana automobila ima ugrađen automatski sistem naglog kočenja za sprečavanje nezgoda koji, prema potrebi, zaustavlja vozilo u slučaju nužde.

Adaptivni tempomat (ACC) je takođe vrlo popularan među kupcima automobila. U 2015. godini se već nalazio u jedanaest posto novih vozila. Sistemi za asistenciju pri parkiranju, od zvučnih upozorenja do asistencije pri upravljanju, olakšavaju parkiranje svakog drugog novoregistrovanog automobila u Nemačkoj.

Šesnaest posto novih automobila nadzire promenu saobraćajnih traka ili se samostalno kreće u svojoj traci, dok je jedanaest posto novih vozila opremljeno sistemom prepoznavanja saobraćajnih znakova koji se zasniva na kameri.

„Sistemi asistencije vozaču postižu sve veći uspeh na tržištu i time otvaraju put razvoju autonomne vožnje”, rekao je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Boš. „Što su vozači više upoznati sa sistemima asistencije vozača, to će bolje prihvatiti autonomnu vožnju.”

auto magazin srbija bosch automatsko kočenje

Automatski sistemi za naglo kočenje postaju popularni i u drugim zemljama Evrope

U Nemačkoj i drugim evropskim zemljama se širi upotreba automatskih sistema naglog kočenja. U 2015. godini 32 posto novoregistrovanih automobila u Holandiji je bilo opremljeno tom vrstom sistema asistencije pri kočenju.

Njihov udeo u Belgiji je iznosio 30 posto, a u Španiji 16 posto. U Ujedinjenom Kraljevstvu 21 posto novih automobila je prodato sa sistemom podrške za naglo kočenje.

Jedan od razloga za širenje popularnosti ovih sistema jeste šema ocenjivanja na „Euro NCAP“ testu. Ova vrsta pomoći je neophodna za dobijanje najviše ocene od pet zvezdica u ispitivanju vozila koje sprovodi pomenuta organizacija za zaštitu potrošača.

Automatski sistemi naglog kočenja koriste radar i/ili video kameru za nadzor prostora ispred vozila. Ako se neka prepreka opasno približi vozilu u njegovoj traci, sistem upozorava vozača. Ako vozač ne reaguje, automobil automatski izvodi akciju naglog kočenja.

Prema istraživanju nezgoda od strane kompanije Boš, samo u Nemačkoj bi moglo biti sprečeno do 72 posto svih sudara otpozadi kada bi sva vozila bila opremljena ovom vrstom sistema.

auto magazin srbija bosch automatsko kočenje

Sistemi asistencije vozaču otvaraju put razvoju autonomne vožnje

Od kočenja i upravljanja do ubrzanja, sistemi asistencije vozaču pružaju podršku vozačima u zbunjujućim ili kritičnim situacijama u saobraćaju i prema potrebi deluju na ciljani način. Pritom, saobraćaj čine bezbednijim i pomažu vozačima da stignu na odredište uz manje stresa i napora.

Elektronski sistemi asistencije zasnivaju se na senzorima koji sadrže radarsku, video i ultrazvučnu tehnologiju za nadzor okoline vozila.

Sistemi asistencije vozaču su ujedno i preliminarna faza razvoja autonomne vožnje, koja će automobilima omogućiti da u budućnosti preuzmu potpunu kontrolu nad svojim putovanjem od polazišta do cilja.

U kompaniji Boš skoro 3.000 razvojnih inženjera uveliko radi na novim sistemima asistencije vozaču, kao i na autonomnoj vožnji i parkiranju.

Studija kompanije Boš zasnovana na statistikama iz 2015. godine za novoregistrovane automobile

U 2015. godini u Nemačkoj je registrovano 3,2 miliona novih automobila. Za ocenu sistema asistencije vozaču, Boš je upotrebio podatke od dobavljača usluga IHS Markit Automotive i statistike o novoregistrovanim automobilima iz 2015. godine Nemačke savezne saobraćajne službe.

Na osnovu toga su definisani najvažniji modeli vozila u svakom segmentu. Uz upotrebu spiska karakteristika, vozila su ispitana kako bi se utvrdilo koji se sistemi asistencije vozaču nude za pojedine modele.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring