DongFeng mini van

Od sredine 2009. godine na tržištu Srbije je prisutna još jedna kineska marka automobila, Dongfeng Motor Kompani koja se specijalizovala za laka komercijalna vozila

Prikaz DFM vozila objavljen je u Auto magazinu broj 22, januara 2010. godine

DFM (DongFeng Motor Company) korporacija osnovana je daleke 1969. godine. Tokom svoje 40-godišnje istorije izborila se za jedno od prva tri mesta na listi najvećih kompanija u okviru automobilske industrije u Kini.

Podatak iz 2007. godine govori u prilog tome: prozivodnja je dostigla obim od 1.137.000 vozila, broj zaposlenih popeo se na 121 hiljadu, a udeo na kineskom tržištu dosegao je 13 procenata.

auto magazin dong feng dfm
Kockasti, zastareo dizajn preuzet od Suzukija

Dongfeng Motor Kompani je treći najveći kineski proizvođač teretnih vozila. Takođe, grupa je poznata po raznim „džoin venčur“ poslovima u Kini koje radi za najpoznatije svetske proizvođače poput Pežoa, Sitroena, Honde, Kije i Nisana.

auto magazin dong feng dfm
Van ima zapreminu od 3,7 kubnih metara i nosivost od 810 kg

Ipak, DFM korporacija je postala poznata širom sveta osnivanjem Juan grupe i prozivodnjom lakih, dostavnih vozila čija težina ne prelazi 2 tone. U početku, ova vozila bila su namenjena za transport robe i ljudi do mesta širom provincije dalekog istoka.

auto magazin dong feng dfm
Plastika je jeftina, a kvalitet izrade podnošljiv

Ali, proširenjem dilerske mreže po Evropi i svetu, naročito Rusiji, DFM korporacija je dobila na značaju i popularnosti. U DFM grupaciji su od 2009. godine počeli su izvozom svojih proizvoda na tržišta Evropske unije.

auto magazin dong feng dfm
Koševi ne umanjuju previše tovarni prostor

Trenutno se u ponudi nalaze laka dostavna vozila, modeli „mini van“ i „mini trak“. Vozila DFM pokreće mali i štedljivi motor zapremine 1,1 litar baziran na motorima PSA grupe sa kojom DFM grupa već dugo sarađuje. Najveća snaga motora je 38 kW, a prosečna potrošnja je 6,2 l/100km.

auto magazin dong feng dfm
Motor je smešten ispod prednjih sedišta

Korisna nosivost DFM „mini vana“ je 570 kg, dok DFM „mini trak“ ima nosivost 810 kg. Pored toga što su vozila napravljena od solidnih materijala, laka su za upravljanje, malo troše i imaju široku namenu.
M.Derbogosijan

auto magazin dong feng dfm
Dizajn prednjeg dela je preuzet sa BMW-a starije generacije

1 KOMENTAR

  1. Ja sam u Srbiji prvi kupac ovog modela i vrlo sam zadovoljan posle 8-9 godina, većih popravki nije bilo. Prešao sam 105.000 km. Preporučio bih ga svim manjim firmama da kupe ovo novo vozilo! Ako vam bilo šta treba u vezi ovog auta kontaktirajte me!

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring