Auto magazin

Abarth Classiche odeljenje slavi 100 godina staze Fiatom 500 restomod

Abarth Classiche odeljenje slavi 100 godina staze Fiatom 500 restomod
21.11.2022.

1

Čuvena italijanska staza Autodromo di Monza ove godine puni 100 godina, a Stellantis Heritage odeljenje obeležava tu priliku odavanjem počasti automobilu koji je tamo postavio ogroman broj rekorda, pomažući da se ime Abarth proslavi širom sveta.

Nazvan Abarth Classiche 500 Record Monza ’58, jubilarni automobil kojim se obeležava stogodišnjica staze je unikatna konstrukcija zasnovana na Fijatu 500 iz 1970. godine, ali modifikovana da izgleda kao prvi Fiat 500 koji je tjunirao Abarth, automobil koji je oborio šest rekorda brzine i izdržljivosti u februaru 1958.

Abarth-Classiche-500-Record-Monza-58

Budući da je noviji automobil, donor nema vrata sa kontra otvaranjem koja je Fiat napustio 1965. godine, ali je zato ofarban u “maglovito zelenu”  boju i nosi grafiku „Fiat 500 Abarth“. Od izmena koje su učinjene da auto liči na nekadašnjeg Abarta izdvajamo Abarth prednju masku i znak, svetla za maglu, dok od ostalih radova primećujemo da je postavljen i platneni krov. Time je stvorena prilično ubedljiva replika legendarnog automobila.

Abarth-Classiche-500-Record-Monza-58

Unutra, novi automobil ima drveni volan i kontrolnu tablu punu Jaeger instrumenata, podove bez gumenih prostirki,  i jedno sedište za trku.

Klasik odeljenje se pobrinulo da i motor bude abartovan. Zapremina dvocilindarske mašine je podignuta na 595 kubika pomoću zvaničnog kompleta za abartovanje “Abarth Classiche 595”, koji je zasnovan na originalnoj kolekciji za tjuniranje koju je Abarth objavio 1963. godine.

Abarth-Classiche-500-Record-Monza-58

To bi ovom automobilu originalno napravljenom 1970. godine trebalo da omogući više od maksimalne brzine koju je fabrički imao.  Umesto originalnih 18 KS i 98 km/h, sada može da se pohvali sa 26 KS i 118 km/h, koliko je razvijao originalni automobil rekorder iz 1958. On je stazom u Monci kružio neverovatnih 168 sati.

Abarth-Classiche-500-Record-Monza-58

Novi automobil je izložen na sajmu AutoClassica u Milanu, a da bi posetioci sami procenili koliko je kreacija Abarth Classiche tima bliska originalu. Nedavno restaurisani originalni rekorder pridružuje mu se na štandu, zajedno sa Abarth Classiche 1000 iz 2022. SP sportski automobil.

Abarth-Classiche-500-Record-Monza-58

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

gde moze da se pogledaju modeli koje imate ovaj Kona model dizel malo poboljsan sa [...]

Golf nikada nije bio tako skup i nije bio premium auto. Koncept sa njim je [...]

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad