Auto magazin

Alfa Romeo 4C Spider

Alfa Romeo 4C  Spider
06.03.2014.

Prvi put kada smo videli “alfu 4C” na Salonu automobila u Ženevi, pomislili smo da je to još jedan model baziran na mehaničkoj platformi “fijat punta”. Međutim, pored automobila je stajao nesvakidašnji prizor – neki bi to nazvali šasijom, neki bezbednosnom ćelijom a neki jednostavno – konstrukcijom. Sudeći po navali nepismenih i nestručnih prevodilaca u našim medijima, ne bi nas čudilo da sveže svršeni lingvista engleski naziv Carbon Fiber Tub prevede kao karbonsku kadu.

“Alfa 4C” je zapravo jedan od retkih modela iz masovne proizvodnje sa konstrukcijom pravih trkačkih bolida. Osnovna konstrukcija od ugljenih vlakana je omogućila ne samo vrhunske vozne karakteristike i upravljanje zbog svoje male mase i čvrstine, već i solidnu bezbednost putnika zahvaljujući specijalnim prednjim i zadnjim zonama, takozvanim kreš boksovima čiji je zadatak da upiju silu udara u slučaju nesreće. Motor je smešten pozadi i pričvršćen je uz pomoć aluminijumskog rama kao i elementi ogibljenja. Naravno, pokreće zadnje točkove.

Mala masa, velika snaga, motor smešten pozadi i zadnji pogon Mala masa, velika snaga, motor smešten pozadi i zadnji pogon

Spajder verzija, odnosno “4C” bez krova je donela dodatnu dozu atrakcije ali i kompromisa, pre svega u pogledu mase automobila. Dok je osnovni kupe težak svega 895 kg (za evropsko tržište), specijalna ojačanja koje je propisao zakon su dovela do povećanja mase za 60 kilograma. Ipak, konstruktori su se potrudili pa su proširili primenu ugljenih vlakana na stabilizatore, spojlere i okvir vetrobrana. Sama karoserija je napravljena od kompozitnih materijala.

Motor nije promenjen – 1750 kubika, jedna trubina i 240 “konja” pri 6000 o/min sa 350 njutn-metara obrtnog momenta. Ubrzanja su ostala nepromenjena – iz stanja mirovanja do “stotke” “alfa 4C spajder” ubrzava za impresivnih 4,5 sekunde. Maksimalna brzina je oko 260 km/h.

Drugo ime za radost na točkovima - Alfa 4C Spider Drugo ime za radost na točkovima - Alfa 4C Spider

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android