Auto magazin

Sportski automobili: Audi Sport Quattro

Sportski automobili: Audi Sport Quattro
17.07.2016.
Čežnja

Malo je tehničkih inovacija ostavilo tako dubok trag u motosportu kao što je to bio slučaj sa Audijevom primenom sistema pogona na sve točkove pod nazivom "kvatro" (Quattro)

Audi je prvi proizvođač automobila koji je počeo da se takmiči u Svetskom reli šampionatu automobilom koji ima pogon na sva četiri točka. Bio je to gotovo serijski “audi kupe kvatro”. U početku je uspeh bio neminovan, međutim, konkurenti su se vrlo brzo snašli i konstruisali “monstrume” koji su se takmičili u čuvenoj, davno zabranjenoj “grupi B”. Audi je počeo da gubi prednost, tako da je morao da učini radikalne poteze kako bio zadržao primat. Taj radikalni potez zvao se “audi sport kvatro S1”. On je u svoje vreme predstavljao noćnu moru za konkurente. Ali da bi uopšte mogao da učestvuje u reli šampionatima, u Audiju su morali napraviti i homologacionu, drumsku verziju i to u seriji od tek nekoliko stotina primeraka. Za razliku od Pežoa čiji je drumski “205 T16” više služio za izložbene salone, “sport kvatro” je bio jedan od najbržih automobila svog vremena.

Audi Tradition feiert 25 Jahre Sport quattro/Audi sport quattro Rallye

Za osnovu je uzeta šasija običnog “kupe kvatra” koja je u centralnom delu, između osovina, skraćena za celih 32 centimetra kako bi auto bio što okretniji i bolje se snalazio u oštrijim krivinama. Naravno, ovako smanjenje dužine rezultovalo je drastično smanjenim prostorom za putnike pozadi, ali prevoz više od dva putnika i nije osnovna namena ovog automobila.

Što se izgleda tiče, Sport Kvatro je dobio određene izmene na prednjem delu kako bi se hladnjacima rashladne tečnosti i ulja, kao i motoru dopremilo što više svežeg vazduha. Takođe je imao drugačiju masku hladnjaka i farove, tako da je (ljubiteljima) bio prepoznatljiv na prvi pogled.

Audi Tradition feiert 25 Jahre Sport qauttro

Motor je zbog homologacije morao da pretrpi izvesne izmene. Da bi se automobil čiji motor ima turbo punjač takmičio protiv automobilima sa klasičnim atmosferskim motorom, njegova radna zapremina je morala biti tačno 1,4 puta manja. Tako je zapremina poznatog petocilindraša smanjena na 2133 ccm (sa 2144), kako bi se takmičio u kategoriji do 3000 kubika. Uz pomoć turbo punjača firme KKK i nove 20-ventilske glave (četiri ventila po cilindru), snaga je porasla na tada izuzetnih 306 konjskih snaga pri 6700 obrtaja u minuti, a obrtni moment je iznosio takođe impresivnih 350 Nm pri 3700 o/min.

Audi Tradition feiert 25 Jahre Sport qauttro

Snaga se preko petostepenog manuelnog menjača prenosila na sva četiri točka, a i prednji i zadnji diferencijal su imali “šper” mehaničku blokadu, čime je drastično umanjena mogućnost nekontrolisanog proklizavanja. Na 15-inčnim naplatcima nalazili su se pneumatici dimenzija 235/45 dok je za kočenje automobila bio zadužen sistem sačinjen od četiri ventilirajuća diska i četvoroklipnih klješta potpomognut (za ono vreme ekskluzivnim) ABS sistemom.

Rezultati ovako ‘ukomponovanog’ automobila su bili izuzetni. Uz relativno malu masu od 1298 kg, “Sport Kvatro” je bio zaista neuhvatljiv za drumsku konkurenciju. Ubrzanje od 0-100 km/h iznosilo je 4.8 sekundi, a maksimalna brzina više nego respektabilnih 250 km/h. Ukupno je proizvedeno oko 200 primeraka ovog automobila, a današnja vrednost dobro očuvanih primeraka nekoliko puta nadmašuje nekadašnju prodajnu cenu automobila.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad