Auto-delovi poskupeli 44 odsto od 2013. godine

1

Automobili postaju sve skuplji kako vreme prolazi, a novi izveštaj Nemačkog udruženja osiguravača sugeriše da se poskupljenje odnosi u još većem stepenu na rezervne delove, jer su njihove cene porasle za prilično velikih 44 odsto od 2013. godine.

Tržište rezervnih delova opisano je kao „kvazi-monopol“, što znači da mali broj uključenih velikih dobavljača nema podsticaje za snižavanje cena jer među njima nema velike konkurencije.

Proizvođači automobila patentirali su spoljašnji dizajn svojih modela što kompanijama trećih strana veoma otežava proizvodnju jeftinijih alternativa. Tako su radionice i pojedinci primorani da kupuju originalne komponente od proizvođača po određenoj ceni.

Test Lexus RX 450h F Sport

Kako je izvestilo Automobilwoche, Nemačko udruženje osiguravača, cene su svake godine rasle u proseku za šest odsto, pri čemu je rešetka hladnjaka koštala devet odsto više. Ovo možda ne zvuči tako dramatično, ali ovaj trend ima tendenciju stalnog rasta, što čini veliku razliku u troškovima popravke.

Između 2013. i 2021. godine cene rezervnih delova u Nemačkoj porasle su u proseku za 44 odsto, dok je inflacija u istom periodu procenjena na 13 odsto. Preciznije, poklopac prtljažnika je postao skuplji za 60 odsto, dok je zadnje svetlo u poslednjih osam godina dobilo maržu od 67 odsto.

Osim toga, prema Nemačkom udruženju osiguravača, prosečna cena štete u automobilima za osiguravajuća društva iznosila je 3.100 evra 2020. godine, što je za 700 evra više u odnosu na 2013. godinu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring