Auto magazin

Auto-delovi poskupeli 44 odsto od 2013. godine

Auto-delovi poskupeli 44 odsto od 2013. godine
11.10.2021.

Automobili postaju sve skuplji kako vreme prolazi, a novi izveštaj Nemačkog udruženja osiguravača sugeriše da se poskupljenje odnosi u još većem stepenu na rezervne delove, jer su njihove cene porasle za prilično velikih 44 odsto od 2013. godine.

Tržište rezervnih delova opisano je kao „kvazi-monopol“, što znači da mali broj uključenih velikih dobavljača nema podsticaje za snižavanje cena jer među njima nema velike konkurencije.

Proizvođači automobila patentirali su spoljašnji dizajn svojih modela što kompanijama trećih strana veoma otežava proizvodnju jeftinijih alternativa. Tako su radionice i pojedinci primorani da kupuju originalne komponente od proizvođača po određenoj ceni.

Test Lexus RX 450h F Sport

Kako je izvestilo Automobilwoche, Nemačko udruženje osiguravača, cene su svake godine rasle u proseku za šest odsto, pri čemu je rešetka hladnjaka koštala devet odsto više. Ovo možda ne zvuči tako dramatično, ali ovaj trend ima tendenciju stalnog rasta, što čini veliku razliku u troškovima popravke.

Između 2013. i 2021. godine cene rezervnih delova u Nemačkoj porasle su u proseku za 44 odsto, dok je inflacija u istom periodu procenjena na 13 odsto. Preciznije, poklopac prtljažnika je postao skuplji za 60 odsto, dok je zadnje svetlo u poslednjih osam godina dobilo maržu od 67 odsto.

Osim toga, prema Nemačkom udruženju osiguravača, prosečna cena štete u automobilima za osiguravajuća društva iznosila je 3.100 evra 2020. godine, što je za 700 evra više u odnosu na 2013. godinu.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Preuzmite Auto magazin za android