Auto magazin

Auto magazin na licu mesta: Made in Detroit

Auto magazin na licu mesta: Made in Detroit
16.01.2016.
Grad duhova i nade

U pauzi između novinarskih dana i otvaranja sajma u Detroitu za redovne posetioce, stiže nekoliko utisaka i činjenica o gradu koji je nekoliko puta važio za centar sveta... DETROIT, MIČIGEN, SAD SPECIJALNO ZA AUTO MAGAZIN, ZORAN KLJAJIĆ

auto magazin srbija detroit 2016 zoran kljajic

Pao je prvi sneg. Centar Detroita izleda neoubičajeno lep i sređen. Ulice, vec od ranog jutra, uredno počišćene od snega. Slučajni prolaznici, i na minus 20, prijatni i ljubazni.

Da li je to slučajnost ili ne, tek retko imam priliku da mi pogled “uhvati” osmeh nekog slučajnog prolaznika. Danas baš sve izgleda svečano i po meri.

Pomislih nije ni čudo. Retki su događaji u kojima se Detroit “imao rašta i roditi…”. Ulazimo u samu završnicu, u vreme kada čuveni Kobo, renoviran i reklo bi se nikad lepši, otvara vrata svog zdanja da bi pokazao svetu još jednom da su četiri točka ipak nešto više od pukog prevoznog sredstva “od tačke A do tačke B”.

Na uglu “Woodward” i “Ford” avenije zastajem, semafor ne dozvoljava prelazak. Pogled mi luta okolo dok čekam na zeleno svetlo. Oko sebe prepoznajem strance. Navika iz starih dana.

Govore čudan dijalekat nemačkog jezika. Novinari, pretpostavljam. “Naoružani” teškom artiljerijom marke “Nikon”, veselo razgovaraju. Čini se da su prvi put ovde.

Na putu prema Kobo areni razmišljam da li prosečan putnik namernik poseduje spoznaju o značaju i istoriji ovog grada.

auto magazin srbija detroit 2016

Ukoliko za trenutak zanemarimo činjenicu da je istorija američke kulture kratka u odnosu na evropsku, ukoliko odlučimo da posmatramo tzv. “modernu istoriju” severno-američkog kontinenta, doći ćemo do zaista interesantnih činjenica uz pomoć kojih ćemo lakše shvatiti duh stanovnika Detroita koji sa ponosom ističu da su nekoliko puta u modernoj istoriji bili “centar sveta”.

U ovom gradu, dvadesetih godina prošlog veka, prve akorde počeo je da svira čuveni John Lee Hooker. Muzika koju je ceo svet voleo 50 i 60-ih, tzv “Motown” rođena je upravo ovde, par kilometara istočno od centra grada.

U nekada najprogresivnijem gradu Severne Amerike, u zanosu su pevali Marvin Guy, Smoky Robinson, Jackson Five, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Martha Reeves, Commodores i mnogi drugi.

auto magazin srbija detroit 2016

Setio sam se upravnika muzeja “Motown Records”, gospodina Alan Rawlsa koji mi nedavno sa velikom setom objašnjavao značaj i uticaj Detroita na svetsku muzičku scenu: “U zlatno doba 60-ih ništa se drugo nije slušalo osim Motown zvuka.

Bili smo muzički centar sveta. Motown i Detroit su čak 180 puta dospeli na prvo mesto US top hit liste. U imrovizovanom studiju ispod nas je Michael Jackson načinio svoje prve korake.

Čuveni “moon walk” Jackson i kompanija su vežbali mesecima, često i po 20 sati na dan. Čuveni govor: ” I have a dream today…” Martin Luther King je nedelju dana pre nego što ga je izgovorio javno, snimio u ovom studiju”.

“Singlice”, ti davno zaboravljeni nosači zvuka, sa rečima koje su upirale prst u oko američkoj segregaciji, danima su isle od ruke do ruke crne i bele Amerike.

Detroit “grad koji je svet stavio na četiri točka” u to vreme nije tolerisao rasnu netrpeljivost. Bio je omiljeno svratište umetnika, glumaca, muzičara.

U njemu je čak i Njegovo Visočanstvo Kralj Petar Karađorđević rado svraćao, držao govore obilazeći mičigenske fabrike koje su u ratno vreme umesto vozila proizvodili tenkove.

auto magazin srbija detroit 2016

Osma milja, linija razgraničenja

Detroit je 60-tih i 70-ih godina prošlog veka menjao Ameriku gotovo iz dana u dan. Nažalost, u isto vreme je i Amerika “menjala” Detroit. U julu 1967. grad je pretrpeo najveća oštećenja u novijoj američkoj istoriji.

Demonstracije u kojim je razjarena rulja divljala pet dana, paleći i demolirajući sve sto je moglo da im naleti pod ruku. Intervenisala je vojska i Nacionalna garda. Nakon smirivanja usledilo je lagano povlačenje “belih poslodavaca i kompanija” (White businesses) na tzv. “granicu osme milje” (istoimeni film o usponu rep zvezde Eminem “8 Mile”).

Odlazio je i duh kosmopolitizma kojim je zračio ovaj grad i najavljivao neka druga vremena.

Po mnogim gradskim istoričarima to je presudan trenutak u istoriji Detroita i početak njegove lagane i sigurne propasti.

auto magazin srbija detroit 2016

Danas čak trećina stanovnika živi ispod granice siromaštva. Svaki četvrti nije završio srednju skolu. Grad nema novca za finansiranje osnovnih usluga.

Od svog postojanja Detroit je na izvestan način neprestano u plamenu. Na njegovoj gradskoj zastavi lepo stoji: “Speramus Meliora; Resurget Cineribus: We hope for better things; it shall rise from the ashes”.

Ovu poruku francuskog katoličkog sveštenika oca Gabrijela Ričarda (Father Gabriel Richard) iz 1805, Detroit je okusio na najgori mogući način. U svojoj istoriji tri puta je doživeo katastrofalne rasne nemire i tri puta je spaljen do temelja.

Uskoro se vraćamo sa novim detaljima iz Detroita nakon otvaranja sajma za posetioce. Do tada, pogledajte prethodne izveštaje specijalnog izveštača Auto magazina. Ostanite uz vaš Auto magazin.

auto magazin srbija detroit 2016

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]