Bentli Plavi Voz slavi 85 godina

Bentli će proslaviti 85 godina postojanja svog legendarnog modela "spid siks" poznatijeg kao "plavi voz" na ovonedeljnoj izložbi Retromobil u Parizu

“Spid siks” je predstavljen 1930. godine kao model koji je nastao na bazi i u čast Bentlijevih trkačkih bolida koji su osvajali čuvenu trku 24 časa Le Mana nekoliko puta za redom. Automobil ima šestocilindrični motor zapremine 6,6 litara koji uz pomoć dva Su karburatora, četiri ventila po cilindru i dve svećice po cilindru razvija maksimalnu snagu od 180 “konja”. Uz njega je uparen četvorostepeni ručni menjač, a dijagonalne gume su montirane na žičane felne prečnika 21 inč.

auto magazin bentli
Svaki spid siks ima jedinstvenu karoseriju

Ukupno je napravljeno 182 primerka “bentlija spid siks”. Interesantna je anegdota kako je automobil zaradio nadimak “plavi voz”. Predsednik kompanije Bentli, kapetan Vulf Barnato boravio je u Kanu sa tek predstavljenim modelom “spid siks”. Nakon nekoliko pića u dobro raspoloženom društvu, pala je opklada od tadašnjih 100 funti. Barnato je tvrdio da može da stigne “bentlijem” do svog kluba u London, pre nego što voz pod imenom “plavi voz” na liniji Kan-Kale (luka u Francuskoj kod kanala Lamanš) stigne do svog odredišta.

auto magazin bentli
Vulf Barnato kraj pobedničkog trkačkog bentlija

Organizovali su da benzinske pumpe rade tokom noći kako bi sportski “bentli” mogao neprestano da bude na limitu. Uprkos gumi defektu, kapetan Barnato je nakon skoro 24 časa neprestane “ludačke” vožnje uspeo da dobije opkladu i popije trijumfalno piće u svom klubu u Londonu četiri minuta pre nego što je voz ušao u stanicu u Kaleu. Da bi to uspeo, morao je da postigne prosečnu brzinu od 70 km/h i to na tadašnjim uskim i lošim putevima.

auto magazin bentli
Automobil je mogao da razvije maksimalnu brzinu od 140 km/h

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring