Automobili će sami prijavljivati oštećenja

Upomoć, udaren sam!
Nemački gigant Hela radi na razvoju elektronskog sistema koji će moći da otkrije oštećenja na karoseriji i prijavi ih vozaču prilikom pokretanja automobila

Udari i beži je česta pojava na našim parkinzima. Nesavesni vozači udare prilikom manevrisanja tuđe vozilo i pobegnu kako bi izbegli plaćanje štete. Često se desi da vlasnici udarenog automobila po nekoliko dana, pa čak i nedelja ne otkriju oštećenje jer nemaju praksu da pre vožnje obiđu svoje vozilo i zagledaju detalje.

auto magazin oštećenje

Do tada oštećenje na laku može da se proširi usled delovanja elemenata, pa čak može da dođe do razvoja rđe usled delovanja spoljnih elemenata, naročito na skrivenim delovima karoserije. Sistem koji razvija Hela sastoji se od mreže senzora koji su pričvršćeni na zadnji deo panela.

auto magazin oštećenje

Oni su u stanju da zabeleže neuobičajene vibracije i zvuk koji nastaje tokom udarca u karoseriju. Zahvaljujući preciznom rasporedu senzora, sistem je u stanju da zabeleži i prijavi tačan deo automobila na kojem je došlo do oštećenja. Ovaj zanimljivi uređaj ne bi trebalo da košta previše jer bi bio inkorporiran u postojeću elektroniku i računarski sistem automobila.

Komentari

3 KOMENTARA

  1. Poseban problem prave nesavesni iznajmljivaci vozila za rent a car. Jednostavno, ne prijavljuju kazne, ne prijavljuju oštećenja i zaista je nazahvalno takvim osobama iznajmiti vozilo za rent a car.

POSTAVITE ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring