Borgward se vraća

Fabrika Borgvard zvanično će se vratiti na automobilsko tržište na predstojećem Salonu automobila u Ženevi. Tada ćemo saznati detaljne planove nove-stare fabrike i modele automobila koje će proizvoditi

Vest o povratku legendarnog Borgvarta dočekana je sa velikim uzbuđenjem kod ljubitelja automobila, jer je reč o nekadašnjoj najnaprednijoj fabrici automobila u Nemačkoj. Oni su pioniri aerodinamike karoserije. Model “hansa 1500” bila je prva aerodinamična limuzina sa troprostornom pontonskom karoserijom koji su svi ostali proizvođaći kopirali u svojim narednim modelima.

auto magazin borgward borgvard

Takođe, Borgvard je prvi prihvatao i primenjivao najmoderniju tehnologiju. “Borgvard P100” iz 1959. godine je prvi automobil nekog nemačkog proizvođača koji je posedovao vazdušno oslanjanje točkova.

auto magazin borgward borgvard

Fabrika Borgvard poslovala je u periodu od 1919. do 1961. godine. U tom periodu, proizvela je više od milion vozila. Uspešno se takmičila na trkama izdržljivosti i relijima. Pored automobila, proizvodili su još i kamione, autobuse, čamce, električne automobile, trkačke bolide, pa čak i helikoptere.

auto magazin borgward borgvard

Povratak imena Borgvard na automobilsko tržište rezultat je decenijskog rada i napora Karlhajnc L Knosa i Kristijana Borgvarda, unuka osnivača fabrike. Oni su početkom stoleća okupili grupu renomiranih inženjera i upustili se u avanturu oživljavanja jedinstvenog brenda.

auto magazin borgward borgvard

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring