Auto magazin

Bertone prestaje sa radom?

Bertone prestaje sa radom?
17.03.2014.
Kuda ide ovaj svet?

Jedan od nekoliko najpoznatijih studija za dizajn automobila na svetu, po svoj prilici će prestati sa radom i to zbog teške ekonomske situacije

Jedan od par najpoznatijih studija za dizajn automobila na svetu, po svoj prilici će prestati sa radom i to zbog teške ekonomske situacije!

Volvo 262C Volvo 262C

Još krajem prošle godine se pričalo o bankrotu Bertonea ali je sada, izgleda, došao kraj. Pričalo se i da je nekoliko kompanija zainteresovano za preuzimanje ove dizajnerske kuće ali, po svemu sudeći, od toga nema ništa. Uprkos tome što su prošle godine zaradili preko dvadeset miliona evra, pre svega zahvaljujući klijentima iz Kine, to im nije pomoglo da izbegnu otpuštanje 160 ljudi. Oni koji su preostali, nisu primili plate po šest meseci.

Fiat X1/9 Fiat X1/9

Ovakva sudbina čuvene dizajnerske kuće sigurno nagoveštava kraj jedne ere. Bertone je dizajnirao najpoznatije automobile sveta kao što su “lamborgini miura” i “kuntač”, “lanča stratos”, “BMW E12”, “sitroen XM” i “BX” i mnoge druge modele koji se mogu svrstati među najlepše automobile sveta – “alfa romeo đulija”, “BMW 3200 CS”, “fijat 850 spajder”, “alfa romeo montreal”, “fijat dino kupe”, “lamborgini espada”, “fijat X1/9” koji su sami proizvodili, “fijat ritmo”, “ferari 208/308”, “volvo 780”, “lamborgini diablo”, “sitroen ZX” i “ksantija” ali i kabriolete poput “kadeta”, “punta”, “astre”…

Citroen XM Citroen XM

Inače, Bertone (Carrozzeria Bertone) je 1912. godine osnovao Đovani Bertone a nasledio ga je njegov sin Nućo. Zlatni period u razvoju ove kompanije nastaje šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su, zahvaljujući svojim radikalnim idejama, stvorili apsolutni kontrast studiju Pininfarina a samim tim i Ferariju, čime je Lamborgini kao brend stao rame uz rame sa čuvenom markom iz Maranela.

Lamborghini Countach Lamborghini Countach

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]