Auto magazin

Opel Astra OPC Extreme

Opel Astra OPC Extreme
17.03.2014.

Nova sportska verzija “astre” razvijena je kroz obimna testiranja na stazi Nirburgring, a inženjeri su koristili pojedine mehaničke delove “astre OPC kup” namenjenoj trkama. Pokreće je dvolitarski turbo benzinac koji razvija preko 300 konjskih snaga. Uz sistem za direktno ubrizgavanje goriva i varijabilni turbo punjač, ovo je najjači četvorocilindrični motor koji je Opel do sada napravio. Motor je potpunosti napravljen od aluminijuma i uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem i samoblokirajućim diferencijalom čija je uloga da veliku snagu glatko prenese na podlogu.

Motor razvija preko 300 KS Motor razvija preko 300 KS

Da bi efikasno ukrotili snažni motor, ali i omogućili postizanje velike brzine u krivinama, konstruktori su preradili sistem oslanjanja točkova i ukrutili su šasiju. Pored klasičnih poprečnih elemenata koji povezuju gornje tačke pričvršćivanja amortizera, fabrika je potpuno izbacila zadnju klupu i na njeno mesto ugradila pravi rol-bar koji ima dvostruku ulogu. Pored bezbednosti vozača i putnika, on povećava torzionu čvrstinu šasije.

I naplaci su od ugljenih vlakana I naplaci su od ugljenih vlakana

Velika pažnja posvećena je smanjenju mase automobila. Pored povećanja performansi, smanjenje mase je uticalo i na promenu centra teže i raspored mase po osovinama, čime je promenjen karakter auta. Fabrika navodi da je masa umanjena za preko 100 kilograma u odnosu na standardnu “OPC” verziju. To je postignuto obilnim korišćenjem ugljeničnih vlakana, aluminijuma i drugih egzotičnih materijala. Ugljena vlakna se koriste za aerodinamički optimizovano zadnje krilo, difuzor, prednji spojler, haubu, ojačanje šasije, poklopac motora, naplatke, lukove zadnjeg točka i krov. Zahvaljujući ovom lakom i krutom materijalu naplaci prečnika 19 inča su 20 kilograma lakši u odnosu na aluminijumske. Krov od karbonskih vlakana teži svega 2,6 kilograma, dok je masa čeličnog krova 9,3 kilograma. Blatobrani su izvedeni od aluminijuma i težina im je tek 800 grama po komadu, umesto 2,24 kilograma koliko imaju čelični.

Rekaro sedišta i bezbednosni kavez dominiraju kabinom Rekaro sedišta i bezbednosni kavez dominiraju kabinom

Za kočenje se brinu Brembo šestoklipne čeljusti koje naležu na disk prečnika 370 mm. Za “ikstrim” verziju odabrani su sportski pneumatici dimenzija 245/35 na naplacima od 19 inča. Vozač i suvozač su savršeno smešteni u posebno dizajniranim Rekaro sportskim sedištima, sa Šroč sigurnosnim pojasevima sa šest tačaka.

Spreman za trke Spreman za trke

“Astra OPC ikstrim” je trenutno samo prototip, ali ono što je najzanimljivije je izjava fabrike da će napraviti ograničenu seriju automobila ako reakcija javnosti bude povoljna.

Možda ga vidimo i na ulicama Možda ga vidimo i na ulicama

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android