Bezbednost, efiksanost i potrošnja zavise od pneumatika

Granična temperatura koja odvaja zimske i letnje uslove i kod kojih se menjaju karakteristike pneumatika, po preporukama vodećih proizvođača je 7°C, pri čemu je bezbednost – između ostalog kraći zaustavni put – samo jedan od razloga zbog kojih ne treba odlagati zamenu guma. Uštede su i sasvim praktične prirode: prilikom upotrebe zimskih pneumatika u letnjim uslovima dolazi do bržeg habanja gazne površine, povećava se mogućnost nastanka nejednakog „trošenja“ profila, a sve zajedno neefikasno je i sa stanovišta potrošnje goriva stav je Luke Širovnika, šefa tehničke službe za Continental Adria pneumatike.

„Između letnjih i zimskih guma postoje značajne razlike u strukturi, smesi gume i u samom profilu. Temperatura od 7°C je važna sa stanovišta strukturnih promena materijala same gume na mikroskopskom nivou. Letnje gume (naročito ultra highperformance – UHP pneumatici) nude odlične karakteristike prijanjanja kada su zagrejane, ali ako ih pregrejemo, te karakteristike opadaju i materijal gazne površine prilikom dodira daje osećaj „masnoće“. Kod zimskih pneumatika do toga dolazi još brže i pri mnogo nižim temperaturama“, ističe Širovnik.

Mnogo je razloga zašto zimske gume ne treba voziti leti, a bezbednost je osnovni. Kao što su letnje gume opasne u zimskim uslovima jer neće moći da vam pruže bezbednu vožnju po snegu i ledu, tako su zimske opasne pri visokim temperaturama jer menjaju njihovo svojstvo. Razlike su jasne i što se tiče profila i kontaktne površine.

„Profil zimske gume sačinjen je iz dubljih i širih blokova profila gazne površine, a na svakom pojedinačnom bloku nalazi se veći broj lamela koje služe za istiskivanje vode. Profil kontaktne površine istovremeno ima više praznog prostora koji može da ispuni sneg što omogućava dodatno prijanjanje u najtežim slučajevima. S druge strane, profil gazne površine letnih guma je oblikovan tako da nudi što je moguće više fizičkog kontakta sa podlogom, što donosi odlično prijanjanje na suvom kolovozu. Glavni uzdužni kanali su širi nego kod zimskih guma i tako omogućavaju odlično odvođenje vode i dobro prijanjanje na mokrim površinama. Dubina profila je nešto manja, a time se smanjuje i deformacija blokova profila“, dodaje Luka.

Trebalo bi pritom i da upozorimo na opasnost sa kojom se letnje gume najčešće suočavaju – tzv. akvaplaning, koji nastaje kada guma više ne može da izbacuje vodu koja se nađe na kolovozu. Tu je značajna dubina preostalog profila. Iako je zakonski dozvoljena dubina 1,6 mm, u Continentalu preporučuju da zbog sopstvene bezbednosti o zameni razmislite već kada je preostali profil 3 mm.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring