Auto magazin

Blagi rast prodaje novih automobila u Srbiji

Blagi rast prodaje novih automobila u Srbiji
12.07.2015.

Uvoznici automobila u Srbiji su na domaćem tržištu tokom juna prodali ukupno 2.210 vozila, što je na nivou proseka u drugom tromesečju ove godine. Broj kupaca novih automobila u Srbiji već nekoliko meseci je stagnirao ili tek simbolično rastao, što je trend koji se ponavlja godinama. Taj zamah prodavci, pre svega, vide u u prolećnom sajmu automobila u Beogradu i narudžbinama koje su tada zaključene.

Najviše kupaca tokom juna opredelilo se za Fijatove modele – njih 305, je Škoda prodala 281 vozilo, dok se za Ford odlučilo 232 kupaca.  Trocifrene prodajne brojke zabeležili su još Tojota (190 prodatih vozila), Folksvagen (185), Opel (180), Dačija (158), Reno (115) i Kija (114).

Ipak, na polugodišnjem nivou, najviše je isporučeno Škodinih modela, čak 1.900, što je čak 17 odsto domaćeg tržišta novih automobila. Fijat je isporučio 1.656 vozila (15 odsto), dok Folksvagen drži treće mesto sa 992 vozila, odnosno oko devet procenata srpskog automobilskog tržišta.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Nova Škodina “fabija” jedan je od najpopularnijih čeških modela koda nas

Prema istraživanju “Auto magazina”, u prvih šest meseci ove godine prodato je ukupno 11.128 putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila nosivosti do pet tona, što je oko tri odsto više nego prošle godine, kada je u prvih šest meseci prodato 10.805 vozila.

Iako je je ovaj simboličan rast barem zaustavio dalji pad prodaje koja je gotovo tri puta manja nego rekordne 2008, srpski distributeri i dalje ukazuju na brojne probleme u ovoj industriji. Neregulisani uvoz polovnih vozila, ekološka taksa i nejednak carinski tretman za automobile van Evrope, samo su neki od problema na koje prodavci ukazuju, tražeći od države konačno razrešenje koje bi im barem donekle olakšalo poslovanje.

Statistika pokazuje da se poslednje tri godine broj prodatih novih automobila u Srbiji kreće između 20.000 i 22.000, što je gotovo tri puta manje nego pre izbijanja krize koja je drastično oborila prodaju i dovela do otpuštanja radnika i zatvaranja brojnih automobilskih centara.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android