Auto magazin

BMW 3.0 CSL poslastica za svakog ljubitelja automobila

BMW 3.0 CSL poslastica za svakog ljubitelja automobila
25.11.2022.

1

BMW je predstavio dugo očekivani moderni 3.0 CSL, model ograničene serije zasnovan na M4 sa potpuno redizajniranom karoserijom inspirisanom originalom iz sedamdesetih godina pod nadimkom „Betmobil“.

BMW 3.0 CSL

Biće proizveden u samo 50 numerisanih primeraka. 3.0 CSL je lakši od M4 i dolazi sa najmoćnijim šestocilindarskim motorom u istoriji bavarskog proizvođača koji isporučuje 560 KS, uparen sa manuelnim menjačem.

BMW 3.0 CSL

Predvidljivo, model prati temu prelepog koncepta BMV 3.0 CSL Hommage iz 2015. godine, iako je dizajn ublažen za proizvodnju uz zadržavanje tvrdih tačaka M4.

BMW 3.0 CSL

Žuto zatamnjena prednja svetla i laserska zadnja svetla potiču iz M4 CSL, ali izgledaju drugačije, a delimično su prekriveni prepoznatljivim izbočenim prednjim i zadnjim branicima.

BMW 3.0 CSL

Kontroverzna rešetka novog M3/M4 je nestala, zamenjena je novim “bubrezima” sa aluminijumskom završnom obradom.

BMW 3.0 CSL

Takođe postoji široka upotreba komponenti od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP) na svim delovima karoserije, dok je zadnji prigušivač napravljen od titanijuma.

BMW 3.0 CSL

Najupečatljivija karakteristika dizajna je veliko zadnje krilo i dodatni spojler na krovu koji se vezuju za E9 3.0 CSL „Batmobile“.

BMW 3.0 CSL

Dizajneri BMW-a su takođe dodali izraženiji Hofmajsterov pregib. Prelepa trkačka grafika sa BMW M oznakom na alpskoj beloj boji zahteva poseban proces farbanja i dodatnih 6.700 ručnih radnih sati u proizvodnji.

BMW 3.0 CSL

Konačno, tu su i kontrastni pozlaćeni točkovi od lake legure prečnika 20 inča napred i 21 inča pozadi.

BMW 3.0 CSL

Unutrašnjost je izvedena iz modela M3/M4, sa crnim presvlakama od alkantare i detaljima od ugljeničnih vlakana sa mat završnom obradom.

BMW 3.0 CSL

Zadnja klupa je nestala, zamenjena je pregradom za odlaganje sa namenskim prostorom za dve kacige. Standardna M Carbon puna sedišta imaju 3.0 CSL amblem ugraviran u aluminijumske pločice ispod umetaka naslona za glavu, dok je numeracija svakog primerka vidljiva na instrument tabli.

BMW 3.0 CSL

Iz razloga uštede mase, BMW je smanjio akustičnu izolaciju i dodao CFRP obloge na panelima vrata. Još jedan vrlo poseban detalj je bela ručica menjača retro dizajna.

BMW 3.0 CSL

Ispod haube 3.0 CSL naći ćete najmoćniju verziju BMW-ovog tvin-turbo 3,0-litarskog rednog šestaka koji isporučuje 560 KS i 550 Nm. Ovo predstavlja povećanje od 10 KS u poređenju sa M4 CSL, ali značajan pad obrtnog momenta od 100 Nm zbog ograničenja manuelnog menjača.

BMW 3.0 CSL

Kad smo kod toga, u 3.0 CSL-u snaga se prenosi na zadnju osovinu isključivo preko šestostepenog manuelnog menjača uz pomoć aktivnog M diferencijala. Šasija je sa adaptivnim M oslanjanjem i standardnim M ugljen-keramičkim kočnicama koje predstavljaju najnovija dostignuća u BMW-ovoj tehnologiji.

BMW 3.0 CSL

Poštujući značku „Coupe, Sport, Leichtbau“ (kupe, sport, lagano), 3.0 CSL je lakši od bilo koje varijante M4 na kojoj je zasnovan.

Međutim, razlika nije tako spektakularna kao što bi se očekivalo. BMV je najavio odnos mase i snage od 2,9 kg po KS, što znači masu od 1.624 kg.

BMW 3.0 CSL

Ovo je samo 1 kg manje od automatskog M4 CSL, ili 111 kg manje od M4 Competition. BMW nam nije pružio podatke o performansama iako očekujemo da će 3.0 CSL biti brži od običnog M4 i nešto sporiji od M4 CSL zbog manuelnog menjača.

Celokupna proizvodnja BMW-a 3.0 CSL od 50 vozila trajaće oko tri meseca. Cene za specijalni model nisu otkrivene, ali sudeći po vremenu i trudu potrebnom da svaki od njih napusti fabriku, očekujemo da će to biti najskuplji BMW u ponudi.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]